Mistrovství světa ORC

Eva Skořepová | 04.07.2022

Tři české lodě se v italském Porto Cervo od 25. do 30. 6. zúčastnily Mistrovství světa ORC. TŘI SESTRY SAILING TEAM (Swan 42 DARING SISTER) Tomáše Magora Doležala, HEBE SAILING TEAM (M37 HEBE) Zdeňka Jakoubka a GIULIA SAILING TEAM (Italia 9.98 GIULIA) Rudolfa Vřešťála.


 

Závod začal celodenní offshore etapou. Byla dlouhá 150 mil a vedla kolem ostrovů La Maddaleno, úžinou u Bonifacia, dlouhým kurzem až k severozápadnímu mysu Sardinie a zpět do Porto Cervo. Slabý vítr v ní postupně zesiloval. Nestabilní vítr vládl celému závodu, i všem okruhový rozjížďkám, které se jely zbývající dny. Naše týmy bojovaly o co nejlepší umístění, ale do první desítky se žádnému z nich proniknout nepodařilo.

 


 
Nejlepší z našich byl nakonec TŘI SESTRY SAILING TEAM s Johanem Hirnšalem na kormidle, který vybojoval ve skupině B 12. místo z 27 lodí. „Poslední závodní den se ukázalo více než kdykoli jindy, jak jsou důležité starty a jak dokáže handicap ORC zamíchat s pomyslnými kartami. Vstupovali jsme do posledních dvou rozjížděk s jasným cílem: pokusit se za sebou nechat rumunský Swan 42 SETSAIL a vecpat se přes jednu lodí do top ten. V první rozjížďce nevyšel příliš start, ale Rumuny jsme si drželi za sebou, bohužel v kritické chvíli nám odletěla genakrová otěž při halze, kterou jsme bryskními dvěma halzami dokázali rychle zprovoznit, abychom však v cíli zjistili, že nás SETSAIL předjel o 1 vteřinu po přepočtu. Nevěšeli jsme hlavy a pod vedením zkušeného taktika Diega Fructuosy, který absolvoval například slavné Volvo Ocean Race nebo jako trenér přivezl olympijský bronz, jsme se rozhodli zabojovat v poslední rozjížďce. Odstartovali jsme dobře a drželi jsme Rumuny na kýžený odstup 4 lodí. Do cíle jsme jen velmi těsně pronásledovali celkově bronzové Estonce s italskými reprezentanty na palubě. Rumunský SETSAIL celkově za námi, hurá! Jaké však bylo překvapení v podobě výsledku týmu SIDERACORDIS, který nás překvapil druhým místem a vystavil společně s naší starou lodí First 40.7 plující pod rumunskou vlajkou stopku do první desítky. Závod byl opravdu velkou jachtařskou školou. Na týmu bylo cítit, jak s každým dalším dnem si je jistější v manévrech, a mohli jsme se učit od opravdu světové špičky,“ zněl komentář týmu.

 


 
Ve skupině C HEBE SAILING TEAM skippera Martina Trčky a kormidelníka Pavla Bobka obsadil 13. místo z 22 lodí. „Užili jsme si šest dní krásného jachtingu ve světové konkurenci, kde přibývá nových lodí, zlepšují se posádky i technické vybavení. Jsme rádi, že se v dnešní době můžeme zúčastňovat takovýchto podniků, a trochu tak přispět k zviditelnění české vlajky ve světě,“ uvedl druhý český tým.
 


GIULIA SAILING TEAM se slovenským závodníkem Michalem Kelemenem na kormidle obsadil v této kategorii 18. místo. „Poslední závodní den se nám naštěstí vyhnuly technické problémy a mohli jsme se věnovat trimu lodi a jízdě. Nádherné větrné podmínky kolem 10 uzlů umožnily uskutečnit ještě dvě krásné rozjížďky. Jsme nadšení, že se nám podařilo zabojovat po nucené technické pauze. Výborná a těžká konkurence, úžasné lodě a posádka. Jeli jsme v této sestavě teprve druhý závod. Jsme spokojení. Čekají nás tréninky, detailnější rozbor a příprava strategie v dalších závodech,“ plánuje třetí český tým.
 
Kompletní výsledky zde: https://data.orc.org/public/WEV.dll?action=index&eventid=lelvl


 

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 23. až 25. 6. se v jachtařském ráji na Lago di Garda uskutečnil již 47. ročník presti...

 Brno – Prygl, 18.–19. 6. 2022, regata lodních tříd ILCA 7 (koeficien...

Závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na katamaránu Tornádo se ve dnech 17. - 19. 6...

Jan Štantejský se stal mistrem České republiky v lodní třídě RS700 a vystřídal tak na pomyslné...

Od čtvrtka 16. do neděle 19. června se na Lipně konalo Mistrovství 17. distriktu, na kterém st...

Zobrazit všechny články


nahoru