Mistrovství světa třídy Fireball 2024 v Royal Geelong Yacht Clubu se blíží

Eva Skořepová | 11.12.2023

Od 5. do 16. února 2024 bude Royal Geelong Yacht Club hostit tolik očekávané mistrovství světa v třídě Fireball. Od posledního mistrovství světa v Irsku uplynulo téměř 20 měsíců a flotila Fireballů je připravena to zopakovat. S téměř 60 přihlášenými loděmi včetně třech kontejnerů z Evropy a mnoha zapůjčených lodí, přijíždějí závodníci z mnoha koutů světa – včetně Česka – a většiny států Austrálie.


 

Konkurence bude velká – britská posádka Tom Gillard a Andrew Thompson jsou současnými mistry světa i Evropy. Vyhraje Tom své šesté mistrovství světa na Fireballu, což se ještě nikdy nikomu nepodařilo? K dalším favoritům patří Angličan DJ Edwards, který vyhrál dvě mistrovství světa, závodit bude s Vyvem Townendem. K dalším britským posádkám budou patřit Dave Hall a Paul Constable nebo Vince Horey.

 

 

Silný je ovšem i český tým, který zaplnil letos svůj vlastní kontejner. Určitě chtějí bojovat o nejvyšší příčky. Patří mezi ně Johana Nápravníková Kořanová a Jakub Nápravník, kteří na posledním ME skončili šestí. Johana je dcera fireballistického veterána Petra Kořana, který v Austrálii nebude chybět. Závodil už v časech, kdy ne mezinárodní závody s Fireballisty cestoval státní dozor, aby zajistil, že nikdo z nich nezůstane v zahraničí. Dalším českým týmem budou Jiří Parůžek a Jakub Košvica, kteří byli na posledním mistrovství světa pátí.

 

 

Další evropský kontejner budou Švýcaři. Claude Mermod, který v posledních třech mezinárodních regatách skončil vždy mezi nejlepšími třemi, nepojede jako obvykle s Ruedim Moserem, ale s Francouzem Estebanem Hernandezem. Další silnou posádkou jsou Kurt Venhoda a Sonja Zaugg.

Závodit bude silný tým z Francie v čele s Jeanem Francoisem Nouelem, který se přesouvá z kosatky na kormidlo, aby uvolnil vpředu místo pro svého syna. Říká se, že Jean Francois drží rekord v počtu účastí na mistrovství světa.

 

 

Náklady na přepravu lodí z Kanady byly neúnosné, přesto tři posádky přijedou. Nejzkušenější z nich jsou Mark Cummings a Evelyn Chisholm.

Také domácí australská flotila je silná. Vede ji předseda třídy Brendan Garner, který bude závodit Benem O'Brienem. Chybět nebudou ani Heather Macfarlane a Chris Payne, kteří skončili třetí na posledním mistrovství světa v Irsku. Dále zde budou čerství vítězi australského mistrovství Jalina Thompson-Kambas a Nathan Stockley, nebo Ben Schulz a Angus Higgins.

 

Royal Geelong Yacht Club se svou slavnou historií a úchvatnými výhledy leží téměř v centru města Melbourne a poskytuje perfektní zázemí pro toto mistrovství světa. Náročné, ale krásné podmínky místní vody prověří dovednosti jachtařů a zajistí, že zvítězí jen ti nejlepší.

 

Jak se blíží mistrovství světa třídy Fireball 2024, roste i očekávání všech zúčastněných. Od příjezdu kontejnerů s loděmi až po první ostrý start, tato regata slibuje, že bude skvělou podívanou. Otázkou zůstává: Kdo vyryje své jméno jako další mistr světa na letitou trofej?

Závod proběhne za podpory vlády provincie Victoria, města Geelong, firmy Ronstan a Fireball International.

 

Stále je ještě možné se přihlásit a využít možnosti charterové lodě. Veškeré podrobnosti naleznete na https://2024.firebllworlds.com.


z Austrálie Chris Payne


České posádky na startu:

Johana Nápravníková Kořanová – Jakub Nápravník
Jiří Parůžek – Jakub Košvica
Milan Čáp – Pavel Winkler
Milan Šnajdr – Matěj Šnajdr
Petr Kořan – Jan Will
Ladislav Vomáčko – Jiří Gemperle

Starší články z kategorie Závody

Letošní regata Jabuka, dlouhá 110 mil, která se jezdí každoročně v listopadu na trase Vodice- ...

Od pátku 3. do neděle 5. listopadu pořádal Yacht Club CERE Mistrovství ČR v team racingu ve tř...

O víkendu 14.–15. října 2023 se konalo na jezeře Steinhuder Meer Mezinárodní mistrovství Němec...

O víkendu 21.–22.10.2023 se na Schwerinském jezeře v Německu poblíž stejnojmenného města konal...

Finále „fotbalového“ mistrovství světa v jachtingu – SSL Gold Cupu – začíná v listopadu na Kan...

Zobrazit všechny články


nahoru