Mistrovství světa třídy RS Venture Connect – Omán 2022

Eva Skořepová | 03.12.2022

Mistrovství světa ve třídě RS Venture Connect bylo minulý týden uspořádáno ve dvou kategoriích. V kategorii Open byl jeden člen posádky hendikepovaný a druhý „zdravý“. V Kategorii Para jsou oba členové posádky hendikepovaní.


 

V kategorii Para jelo 28 posádek, v kategorii Open pak 9 posádek. Zúčastněné posádky: GBR 3x, FRA 2x, ESP 1x, NED 3x, GER 2x, TUR 2x, CZE 1x, EST 1x, SWE 3x, NOR 1x, POR 1x, POL1x, SWE 1x, ITA 2x, SUI 2x, OMA 6x, CAN 1x.
 
V neděli a pondělí byly tréninkové dny, seznámení s lodí a specifickými pravidly pro tento závod. Jelikož posádek bylo třikrát více než poskytnutých lodí, trénovalo se na etapy. Z tohoto důvodu byl čas na seznámení s lodí velice krátký – v podstatě jen 2x cca 2 hodiny. Dalším důvodem je krátký den, kdy zde začíná foukat až kolem poledne a o páté se už stmívá. Naše posádka Alex Sadílek a Jan Melika jela na této lodi spolu poprvé – nemá žádné zkušenosti s touto lodí. V podobné situaci byly však i některé jiné posádky.
 

 


Měli jsme malou výhodu v podobě Viktora Sadílka, který zajistil na vlastní náklady coachboat a celou dobu natáčel video/foto záznamy, které jsme každý večer vyhodnocovali a snažili se druhý den tyto poznatky využít.
 
V úterý jsme měli volný den – ten byl využit ke společném výletu do hlavního města Ománu – Muscatu, kde jsme navštívili Ománské národní muzeum, historický střed města a na závěr typickou ománskou restauraci.
 
Vlastní závod začal ve středu. Plán či rozpis rozjížděk byl stanoven na 3 skupiny po třech rozjížďkách. Velkou komplikací byl nedostatek větru, a proto první skupina čekala na vodě asi 2 hodiny, než přivály nějaké poryvy. Po druhé skupině se už nedostalo na třetí skupinu, ve které měla jet naše posádka. Takže jsme celý den strávili vysedáváním ve stínu kavárny a pobytem u/v bazénu. Teploty vzduchu se pohybovaly cca mezi 25 a 32°C.
 


Ve čtvrtek opět foukalo málo – vedení závodu změnilo počty rozjížděk na dvě v každé skupině. Na vodě jsme tudíž strávili asi 2x po 30 minutách, kdy jme museli rychle vrátit loď, aby mohla nastoupit další posádka (mnohdy pomocí osobního jeřábu).
 
V pátek a v sobotu probíhal závod obdobně, kdy jsme odjeli 2x 2 rozjížďky po 30 minutách.
Naše výsledky bohužel nestačily na zařazení do nedělních finálových rozjížděk, a tak jsme kolegům fandili z blízké pláže.

 


 
Vítězem v kategorii Para byla posádka z Polska, na druhém místě posádka z Řecka a třetí posádka z Portugalska. V kategorii Open skončila na prvním místě posádka z Ománu, na druhém místě německá posádka a na třetím posádka z Austrálie.
 
Něco málo k organizaci MS.  Ománský jachtařský svaz – Oman Sail pořádal mistrovství světa teprve podruhé v historii. Organizace byla na velmi vysoké úrovni, pomyslnou laťku nastavili velmi vysoko, bude se těžko překonávat. Komunikace mezi organizátory, různými komisemi a závodníky probíhala výhradně přes platformu WhatsApp a v kopii přes e-mail. Fungovalo to výborně. Trochu organizátorům pomohla i náhoda, že v době konání MS byl i jejich státní svátek s náležitými tradičními oslavami a zvyky. Závěrečný ceremoniál byl velkolepý. Vyhlašovali a odměňovali sice jen pódiová umístění, ale zato s věcnými projevy ministra financí a ministra pro sport, vojenskou kapelou, státní hymnou a rautem v ománském stylu.
Na závěr jsme předali organizátorům na památku naši Českou státní vlajku s podpisy členů naší skromné výpravy.     
Alexander Sadílek
 
 
Výsledky ZDE

 

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

V letošním roce slavila naše stárististická flotila „PRAGUE ...

Od neděle 20. do neděle 27. 11. se koná v sultanátu Omán Mistrovství světa ve třídě RS Venture...

Poslední závod sezony třídy RS Feva a také poslední letošní závod v Praze na Vltavě zná své ví...

Osmdesátišestistopá slovinská plachetnice Z86 WAY OF LIFE, na které jel jako skipper Michael M...

Od pátku 4. do neděle 6. listopadu se v Praze na Vltavě jelo mistrovství ČR v team racingu tří...

Zobrazit všechny články


nahoru