Mistrovství světa třídy Splash, Eurocup Splash Red

Dana Dvořáková | 28.07.2015

Ve dnech 18. - 24. 7. proběhlo ve Španělsku mistrovství světa třídy Splash a zároveň Eurocup třídy Splash Red. Místem konání bylo starobylé katalánské městečko Sant Feliu de Guíxols, položené severně od Barcelony na skalnatém pobřeží Costa Brava

Česká výprava zahrnovala celkem pět mladých závodníků, kteří si museli poradit se silnými lokálními proudy, nepříjemně ostrými vlnami a větrem kolísajícím od téměř úplného bezvětří až po ten páteční extrémně silný.

Ve třídě Splash se velmi dobře uvedl kladenský Michal Koštýř, který se dostal nejenom do zlaté skupiny, ale i do první desítky celkového pořadí poté, co zajel v několika rozjížďkách jedničku. Ostatní čeští mladí jachtaři bojovali o pořadí ve stříbrné flotile, kde se Vojtěch Pokorný umístil na 47. místě. Zlepšení vykázala Klára Kulhánková, kterou bohužel v závěru hendikepovalo zranění ruky, Filip Skála získal pak Zvláštní cenu jury, které předsedal tentokráte thajský rozhodčí. Absolutním vítězem MS ve třídě Splash se stala již potřetí v řadě vynikající holandská závodnice Guyonne Schuch, která se ještě předposlední den nacházela až na osmém místě, ale předvedla opravdu drtivý závěr a výbornou fyzickou i psychickou odolnost.

Ve třídě Splash Red pak Jan Pokorný z bezdrevského jachetního oddílu sice neobhájil loňské vítězství na ME v Pucku, ale vybojoval v silném větru závěrečných jízd pěkné konečné páté místo celkového pořadí. Z medailových míst se tentokráte těšili zejména Švýcaři, kteří využili všech možností týmové spolupráce a prokázali další zlepšení oproti předchozímu mistrovství Evropy.

Dobře reprezentoval českou republiku v neposlední řadě i Petr Skála, který se jako člen představenstva asociace SCIA aktivně účastnil řízení a organizace závodu. Katalánští organizátoři se postarali nejenom o velice vřelou a přátelskou atmosféru, ale předvedli i schopnosti pružně reagovat na vzniklé komplikace v průběhu akce. Ať tomu již bylo při požáru motoru startovací lodě, nebo v situaci, kdy se plavidlu v silném vlnobití přetrhl kotevní řetěz, a toto přišlo o kotvu. Pořadatelé pohotově dopravili na loď historickou admiralitní kotvu, kterou sejmuli z památníku na nábřeží městečka a zajistili tak pokračování pátečních rozjížděk.

Závěrem lze říci, že úroveň a náročnost jak mistrovství světa třídy Splash, tak i evropského poháru Spash Red má opravdu stoupající tendenci a čeští jachtaři si tak odvezli nejenom bohaté zážitky, ale i zkušenosti, které je v podmínkách domácích vod velmi obtížné jinak získat.

Petr Pokorný

Přílohy ke stažení

  honza_patek.jpg (152K)
  vlna.jpg (89K)
  vlna_ii.jpg (97K)
  vlna_v.jpg (84K)

Starší články z kategorie Závody

20.-24.07.2015 – Lübeck, Baltské moře

22. - 25. 7. 2015 se konalo na severní Gardě Mistrovství Evropy moderní lodní třídy jednoposádkov...

Odkaz na video z proběhlého závodu Plynovody Praha – The Crown cup naleznete níže

Větrným dnem skončilo 21. 7. v Medembliku Mistrovství Evropy lodní třídy jachtařských skifů 29er....

Tall Ships Races – to je název závodů, kterých se každoročně účastní kolem stovky školních ...

Zobrazit všechny články


nahoru