Mistrovství světa třídy Tornado 

Eva Skořepová | 20.08.2024

Sourozenecká dvojice Michaela Pavlišová na kormidle a Marek Pavliš na kosatce z YC Kovářov (CZE 72) získala na mistrovství světa katamaránů Tornado stříbrnou medaili v mixech a v celkovém pořadí obsadila páté místo!


 
Tento výsledek se zdařil v italském letovisku Rimini, kde se závodu ve dnech 12.7.-19.7.2024 zúčastnilo 29 posádek z deseti zemí - (AUS,AUT,BEL,BRA,CZE,FRA,GBR,GER,ITA,SUI,). Jezdilo se před písečnou pláží v Rimini v Jaderském moři, vítr byl termický mírně ovlivněný procházející frontou a byly navíc silné proudy. Zázemí pro závod poskytl a o organizaci šampionátu se postaral místní klub YC Rimini a nutno říci, že na výbornou. V šesti závodních dnech se odjelo všech 10 naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem.
 


Z českých jachtařů se na start postavila ještě posádka z YC Kovářov, Zdeněk a Klára Pavlišovi (CZE 62), z Loko Cheb posádka Vladimír Hanák a Jana Hadašová (CZE 6).
 


Na závod jsme odjeli s mírným zpožděním, nicméně všechny měřící procedury v souvislosti s nákupem nového materiálu jsme si odbyli včas a mohli se soustředit na zkušební jízdy dle plánu mistrovství. Po proměření a posledních úpravách na lodích se vyjelo na praktickou rozjížďku. Ta se oběma posádkám YC Kovářov vydařila a se ziskem 2. a 4. místa se jevilo, že místní lokalita bude vyhovovat.

 


 
Na každý závodní den byly dle regulí naplánovány dvě rozjížďky, plánovaly se na brzké odpolední hodiny, kdy naskakovala termika. První den jsme zopakovali start z levé strany. Bylo to dobré rozhodnutí. U bójky jsme byli na čele s pěkným náskokem a vedení drželi během celé rozjížďky. Poslední kurz se nevydařil, v ostrém slunku jsem neviděl přesně cílovou loď, cíl jsem podjel a nechal se předjet švýcarskou lodí. Míša s Markem doplatili na chaos u první bóje, z velmi dobré pozice odjížděli od bóje se ztrátou a do cíle dojeli osmí. Ve druhé jízdě vítr mírně zesílil, obě lodě jely spolu a do cíle dorazily na pěkném pátém a šestém místě. Jenže na břehu jsme zjistili, že naše loď s několika dalšími byla přes čáru. Protestovali jsme, ale neúspěšně. Po prvním dnu Míša s Markem byli šestí, my se propadli na patnáctou příčku a chebská loď byla třiadvacátá.

 


 
Po opravě trampolíny a dalších drobných opravách se další den v obvyklém čase šlo na vodu. Tentokrát jsme se všichni snažili jet středem a horní bójky objíždět s větší rezervou z důvodu silného proudu. Obě naše lodě se držely v popředí. V cíli z toho bylo pěkné páté a šesté místo. Další start vyšel dobře Míše s Markem a po dobré volbě jízdy středem si dojeli pro první místo v této rozjížďce! Naše loď dorazila sedmá. Chebská loď zopakovala dojezdy jako v prvním dnu. Po druhém dnu se posouváme vpřed a držíme čtvrté a jedenácté místo s vidinou naděje na zlepšování. Chebáci se mírně propadli.

 


 
Třetí den byla předpověď na slabý vítr. Báli jsme se, že nevyjedeme. Nestalo se tak, odjely se opět dvě rozjížďky a pro nás to bylo dobře. Dařilo se nám. Míša s Markem dali dvojku a trojku a po šesti jízdách s jedním škrtem poskočili na celkově druhé místo! Naše loď zajela čtyřku a dvojku. Vyhoupli jsme se celkově na páté místo! Chebské posádce tyto podmínky nesedí, jsou průběžně šestadvacátí. Večer jsme si všichni užili. Po dobrém jídle se tančilo, zpívalo a někteří to vydrželi do ranních hodin. To proto, že byl volný den, mohlo se odpočívat a nejít na vodu.

 


 
Čtvrtý závodní den se začalo o něco dříve. Vítr byl stočený proti dosavadnímu průběhu více od moře, a navíc byly velké vlny po nočním větru. Byly to pro jízdu dost těžké podmínky. Špatně se startovalo. Komise navíc zvolila startovní proceduru s černou vlajkou. To nám nevyhovovalo, přesto jsme se dostali do čelní skupiny a v obou rozjížďkách dojeli pátí. Míša s Markem v první jízdě po špatném startu dotahovali co mohli, ale byla z toho jen třináctka, tedy škrtačka, zatím. Jenže tento den se prostě nedařilo. Ve druhé jízdě jsme jeli v kontaktu. Ale při zadobočním kurzu, kdy lodě letí dolů v náklonu, se loď dostala při sjezdu z vlny a nečekaném nárazu větru už za hranu a převrátila se.

 


 
Míša to popsala takto: „Bylo to nečekané, rychlé, a navíc jsem sletěla do plachty a vytrhla ji z drážky. Po zvednutí lodě jsme museli plachtu stáhnout, znovu nasadit a do závodu se tak vrátili jako poslední.“ Sice se jim podařilo pár lodí sjet, ale byla z toho až jednadvacátá pozice a pád v celkovém pořadí z medailových pozic na páté místo. My jsme se naopak k medailím posunuli, byly jsme celkově třetí. Chebáci se opět trápili.

 


 
Poslední závodní den se větrně vydařil nejlépe. Opět se startovalo na černou vlajku. Jeli jsme po startu tradičně v první desítce a pak to přišlo! Při ostré halze nevydržel zátisk lanka držící genakrový peň, ten se samozřejmě zlomil a my museli zklamaní na břeh. Závod pro nás skončil. Míša s Markem dojeli šestí a devátí. Chebská posádka zajela pěknou dvanáctku a nálada se zlepšila. Po horkých pěti dnech na vodě, po odjetí všech deseti rozjížděk Míša s Markem skončili celkově na pátém místě a v kategorii mix získali stříbrnou medaili.
Zdeněk Pavliš
 


Pořadí OPEN: (29 lodí)
1. místo – AUT 995 Angelika Kohlendorfer/Calvin Claus ………….… 22b.
2. místo - SUI 225 Marcel Steiner/Ben Steiner ……….…………. 36b.
3. místo - FRA 2 Yoann Trécul/Thomas Ferrand ….. …………. 37b.
 ….
5. místo - CZE 72 Michaela Pavlišová/Marek Pavliš …………..…… 52b.
11. místo - CZE 62 Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová ………..……… 91b.
26. místo - CZE 6 Vladimír Hanák/Jana Hadašová ………………… 205b.
 
Odkaz na výsledky: https://www.tornado-class.org/wp-content/uploads/2024/07/2024-Tornado-World-Rimini-ITALY.pdf


 

Starší články z kategorie Závody

9.–11. 8. 2024 se konalo Mistrovství České republiky třídy STAR. Ačkoli byla přislíbená hojná ...

Od 5. do 9. 8. se v holandském Bruinisse jelo mistrovství světa lodní třídy RS 500. Závodu se ...

Letošní Mistrovství světa v lodní třídě Cadet se konalo na začátku srpna v anglickém Plymouthu...

Po jarních dvou skvělých 6. místech na regatách Palmavela a Giraglia...

Zprávu ze závodu MS od Daniela Bíny naleznete v příloze.

Zobrazit všechny články


nahoru