Mistrovství světa v olympijském kiteboardingu na Sardinii

Eva Skořepová | 18.10.2022

Tři naši reprezentantiz z TJ Sailing Pálava se zúčastnili v týdnu od 8. do 16. 10. mistrovství světa v olympijské třídě Formula Kite na Sardinii.


 

Mezi muži závodil nadějný junior Vojtěch Koška. Jeho vystoupení zhodnotil trenér Ivan Doronin: „Světový šampionát v Itálii skončil. Pro nás to byl hlavní závod letošní sezóny. S přípravou na mistrovství světa jsme začali již měsíc předtím. Nejprve to byl trénink v Řecku a následovalo mistrovství Evropy, kde jsme testovali a ladili nové draky. Podmínky na mistrovství světa byly různorodé a těžké. Od slabého větru až po bouřku, která zastihla závodníky na vodě. Nepříliš vydařený první den zkazil Vojtovi celkový výsledek, protože se kvůli tomu nedostal do zlaté skupiny. Do stříbrné postupoval až z 20. místa. Další dva závodní dny se Vojta soustředil na výsledek, nakonec poskočil z 20. na šesté místo. Velkou odměnou pro trenéra bylo jeho vítězství v jedné z rozjížděk. Stojí za zmínku, že stříbrná flotila je téměř stejně silná jako zlatá. Jako trenér jsem s výsledkem velmi spokojený. Ze 44 zastoupených zemí Vojta skončil na 17. místě.  Celkově vybojoval 31. místo (4. míst o mezi juniory) z 92 sportovců. To je výborný výsledek, vezmeme-li v úvahu, že trénujeme teprve rok, a velká naděje na kvalifikaci na olympiádu. V zimě nás čeká na Tenerife tvrdá práce. Naším hlavním cílem je olympijská kvalifikace na mistrovství světa v Haagu v srpnu 2023.“

 


Na Sardinili závodily také dvě české ženy. Za letošní rok, kdy začaly se třídou Formula KIte udělaly velký posun v technice jízdy i ve strategii. Jejich umístění mezi silnými národy je dobré, celkově Dominika Braunová skončila na 44. místě a Monika Žižlavská na 46. místě z 58 žen. Mezi národy se skončily na 20. místě, což i jim dává potenciál bojovat o kvalifikaci na OH v Haagu v roce 2023. 

 

 

 
Mezi ženami zvítězila Američanka českého původu Daniela Moroz.
 
 
Více informací: https://www.formulakite.org

 
Výsledky: https://www.formulakite.org/2022worlds

 

Kluby v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V americkém Texasu probíhá mistrovství světa dámské olympijské třídy ILCA 6.

V termínu 26. 9.–2. 10.2022 proběhlo Mistroství Evropy v lodní třídě Formula Kite v řeckém Naf...

Eurocupu ve třídě 29er se na Balatonu zúčastnilo sedm českých posádek.

Od soboty 24. do pondělí 26. září Yacht Club Nechranice pořádal historicky první Europa Cup tř...

V neděli 25. září skončil na Gardě čtvrtý závod série iQFoil Games v seniorské kategorii. Na s...

Zobrazit všechny články


nahoru