Mládežnické MS v match racingu

Eva Skořepová | 28.08.2019

Mládežnické mistrovství světa v match racingu (Youth Match Racing World Championship) pořádané World Sailingem je podobná akce jako klasické Youth Worlds (letos v Gdynii) akorát v match racingu, a tím pádem je to akce daleko menšího rozsahu.


 

Konalo se v termínu 12.–18. 8. v ruském Jekatěrinburgu a jelo se na lodích Ricochet 747, které jsou pro čtyři až pět závodníků (omezeno maximální hmotností 350 kg).

Celá myšlenka jet tento závod vznikla někdy na začátku letošního roku, kdy jsme si spolu se Zdendou Dybalem všimli, že vůbec existuje tento typ závodu a že tou dobou nemáme žádné významné závody, které by kolidovaly. Zjistili jsme, že startovné včetně půjčení lodi stojí asi jako lepší večeře v Praze a že to do Jekatěrinburgu léta z Prahy přímo taky za rozumnou cenu. Pak už zbývalo jen sehnat zbytek posádky. Nakonec se s námi rozhodli jet Mario Nuc a Lucka Keblová – naši kamarádi též z Lasera. Přihlásili jsme se, koupili letenky, vyřídili víza a vyrazili. Měli jsme štěstí, že jsme se vešli do kvóty maximálního počtu národů stanové pořadatelem, neboť jsme neměli z Match racingu žádné body, které by nás posunuly dopředu. Naštěstí to ale vyšlo.

 

 

 

Když došlo na samotné ježdění, zpočátku to nebylo vůbec jednoduché. Jelikož jsme byli všichni zvyklí z Lasera pracovat samostatně, bylo zpočátku velice těžké se na lodi sžít. Naštěstí jsme měli přes závodem tři tréninkové dny, které jsme plně využili. S trochou obavy, že budeme poslední s velkou ztrátou, jsme pak vstoupili do závodu. Nakonec se ukázalo, že i přes nedostatek zkušeností jsme schopní soupeřům docela konkurovat. Problémy nám dělaly hlavně specifické předstartovní manévry a zaďáky. Obojí jsme ale postupem závodu zlepšovali. Nakonec jsme skončili jako jedenáctý team z dvanácti.

 

 

 

 

Na to, že to bylo pro nás pro všechny poprvé, kdy jsme jeli na něčem takovém, jsme byli s výsledkem celkem spokojeni. Zároveň si myslím, že určité zkušenosti z tohoto závodu se nám všem může podařit uplatnit i v normálním zavodnění. V neposlední řadě jsme si to všichni hrozně moc užili. Byla to totiž ve všech ohledech taková velká poznávačka – neznámá loď, neznámý formát závodu, a k tomu všemu ještě v Rusku! Taková kombinace přece zavání velkým dobrodružstvím. No zvládli jsme to!
Jakub Halouzka, skipper

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V Izraeli se jelo mistrovství Evropy třídy BIC Techno.

V Enoshiměv Japonsku se jel od 17. do 23. srpna Ready Steady Tokyo Olympic Test Event.

Na Gardě se jel předposlední týden v červenci závodWindsurfer World Trophy 2019 aneb mistrovst...

Po skončení mistrovství světa třídy Laser, kde neuspěl Viktor Teplý, následoval od 17. do 24. ...

Po sedmi dnech skončilo mistrovství světa mládeže v polské Gdyni. Jak si vedl český tým?...

Zobrazit všechny články


nahoru