MMČR Vítr a slunce

Dana Dvořáková | 08.07.2015

Na Lipně se od soboty 4. 7. jelo mistrovství České republiky třídy 29er. Zároveň zde měly Český pohár třídy Cadet, Fireball a Flying Dutchman

Po dvou dnech vedra a bezvětří se v pondělí odjely čtyři rozjížďky za pulsujícího a značně se točícího větru o síle 3–12 m/s. V úterý bylo opět vedro a bezvětří. Mistryněmi republiky ve třídě 29er se staly juniorské reprezentantky Nikol Staňková a Johana Kořanová o dva body před Šimonem Marečkem s Janem Svobodou. Další bod ztratil Václav Brabec s Otou Dvořákem. „Sice jsme závodili jen jeden den, ale za slušného větru, takže jsme si to užily,“ hodnotila mistrovství Nikol Staňková. „Dvě rozjížďky jsme vyhrály, jednou byly třetí a jednou jsme byly diskvalifikovány za předčasný start. To ale nebyl zas až takový problém, přes čáru totiž bylo pět prvních lodí, takže to s celkovým pořadím nijak nezamíchalo. Navíc třetí jsme dojely, protože jsme si myslely, že už máme obě kola za sebou, a z vedoucí pozice jsme zamířily do cíle. Když jsme viděly, že ostatní lodě točí jinou bójku a míří do druhého kola, tak jsme se vrátily a ještě jsme výsledek vytáhly na třetí místo,“ popisuje Nikol horkou chvilku. „Konkurence na 29eru je dobrá, kluci jsou šikovní a hodně trénují, dalo nám práci je předjet, nikdy jsme nevedly hned od začátku, musely jsme je vždy dotahovat. Každá rozjížďka byla velkým soubojem,“ dodává.

Nikol i Johanku provázela na jaře série nemocí a zranění, takže tréninku před mistrovstvím republiky mnoho nestihly: „Trénovaly jsme pouze dva dny těsně před závodem tady na Lipně, ale nyní jsme snad už obě zdravé a od úterka 14. 7. nás čeká mistrovství Evropy třídy 29er v nizozemském Medembliku,“ doufá Nikol.

Mladé jachtařky ale nechtějí zůstat jen u 29era, jejich cílem je větší skif – 49erFX a olympiáda v Tokiu v roce 2020. „Náš nový 49erFX je konečně připraven a až se vrátíme z Medembliku, půjde poprvé na Lipně na vodu a pak s ním vyrazíme na první pořádný trénink s portugalským koučem na Gardu,“ těší se Nikol.

Pro třídy FB a FD závod skončil již v pondělí – mezi Fireballisty byli nejlepší Jaroslav Verner a Pavel Winkler, druzí Martin Kubový a Roman Roček a třetí Milan Čáp a Filip Procházka. Závod byl velice vyrovnaný, prvních sedm lodí se vešlo do pětibodového rozdílu. Třídu FD vyhráli Jiří Hrubý a Roman Houdek, druzí byli Petr Storch a Tomáš Palkovský a třetí Jan Čutka a Zbyněk Zanker. Třídu Cadet vyhrály Eliška a Zuzana Vychovy.

Starší články z kategorie Závody

Během prvního červencového prodlouženého víkendu se na Bezdrevu odjelo mistrovství republiky tříd...

Od pátku 26. do soboty 27. června 2015 se jel v rámci Šilhánkova memoriálu na Velkém Dářku závod ...

Na tradičním červnovém Kieler Woche se letos objevilo méně českých lodí, než bývá zvykem. ...

Ondřej Teplý vyhrál ve Valencii mistrovství světa juniorů olympijské třídy Finn, které se konalo ...

Modrá stuha Lipna, nejstarší lipenský jachtařský závod, oslavil 50. výročí. Na start závodu pořád...

Zobrazit všechny články


nahoru