MS Optimist - Lucka Keblová 20. dívka na světě

Dana Dvořáková | 14.09.2015

25. 8. - 5. 9. 2015, Dziwnów - Polsko

Až koncem června rozhodla IODA, že se závod MS Optimist nakonec pojede na otevřeném moři. Pro naše závodníky, kromě Matěje, jistě výhoda, pokud by normálně foukalo. Lucka je schopná v takových podmínkách jet velmi rychle a Tomáš s Mikim na tom byli při tréninku stejně. Bohužel „normálně“ nefoukalo.

Za první tři dny se odjely dvě rozjížďky a podobné to bylo až do konce MS. Kromě jednoho dne, kdy bylo 10-15kn, vál stále velmi slabý vítr do 5kn a navíc proud až 25m/min, takže se stávalo, že 400m dlouhou stoupačku nestihly ani první lodě dojet v limitu 30 minut. Lucka si přesto vedla velmi dobře, kdy dojížděla na jedničku do 15. místa, ale poslední stoupačka do cíle se ji třikrát nepovedla. Ve druhé polovině závodu se jí nevedly starty, přestože je mívá většinou dobré. Kluci se trápili se starty a Tomáš, který je měl docela dobré, pro změnu s rychlostí lodi. Nasazení nové nevyzkoušené plachty do takového závodu nebylo asi nejšťastnější, moje doporučení bylo jiné.

Je třeba zlepšit boat handling-ovládání lodě hlavně pomocí plachty-Tomáš dostal 3 penalty za rudlování, protože používá kormidlo podvědomě, když je v nouzi. Ale nejen Tomáš i ostatní měli problémy udržet se na startovní čáře, nebo se k ní dostat. Musíme se na tuto oblast více zaměřit.

Přestože jsme nepostoupili v TR mezi nejlepších 24 družstev, hodnotím souboje kladně. Závodníci mají dobrou taktiku, ale opět jsme doplatili na rychlost v rozhodujícím souboji s HUN, kdy naši byli po startu na výhodnějších pozicích a na jedničce už byli první tři Maďaři.

S výsledky ve fleetu nejsem spokojen, přestože jsou trochu lepší než na MS v minulých letech. Podle tréninkových rozjížděk měli závodníci na víc, i když 20. místo Lucky mezi 56 nejlepšími děvčaty na světě, se dá považovat za úspěch. O obtížnosti závodu svědčí i fakt, že bývalý Mistr Evropy T. Butowski se také nedostal do zlaté skupiny nebo např. nikdo z CRO. Opět se ukázalo, že je třeba být připraven na všechny podmínky, ale také to, že závodníci nad 50kg, přestože jsou dobře připraveni, jsou za těchto podmínek přece jen trochu pomalejší než třicetikiloví.

Co se týká životosprávy, tak hodnotím rozhodně lépe tuto skupinu než ME, protože jedli vyváženou stravu, až na tu „surówku“ k večeři. Jediný problém byl s pitím na vodě, protože někteří (nebudu jmenovat), dokázali vypít za 5 hodin sotva deci vody, přestože jsem je nutil. To odporuje všem poznatkům výživy sportovců.

Děkuji celému realizačnímu týmu za pomoc na břehu a také slovenským závodníkům a trenérovi Jakubovi, že vše fungovalo bez problémů.

Tonda Mrzílek-trenér

PS: počínání Michala Koštýře nehodnotím, neboť měl na místě svého trenéra

Výsledky zde: http://2015.sailingnet.pl/dziwnow/results.php?kl=OPTIMIST&p=0&l=en

Přílohy ke stažení

  peta.jpg (313K)
  tomas.jpg (361K)

Starší články z kategorie Závody

Letošní „Borůvková regata“, kterou každoročně pořádá YC Lipno nad Vltavou se opět vyd...

Po dlouhých dvaceti letech, šestého září, oprášili jihočeští windsurfeři závod ve slalomu. V roc...

Vyznavači nejnovějšího jachetního sportu kiteboardingu se sjeli v kempu a jachtařském klubu Jestř...

Ve dnech 5.–7. 9. se na Nechranické přehradě uskutečnilo mezinárodní mistrovství České repu...

25. - 28. 9. 2015, místo konání Nové Mlýny, Pavlov, YC Dyje Břeclav

Zobrazit všechny články


nahoru