Na stejném pódiu jako na olympiádě v Helsinkách

Eva Skořepová | 23.07.2022

Vzhledem k 70. výročí olympiády v Helsinkách, která se konala v roce 1952, a na které třída Finn poprvé startovala, se letošní Mistrovství světa veteránů – Finn World Masters – konalo právě v tomto městě.


 

Závodu se zúčastnilo 121 lodí z 29 zemí, mimo jiné i letošní mistr světa Holanďan Pieter-Jan Postma a několik dalších mistrů světa a Evropy. Na startu byly také tři závodníci z Česka – Martin Plecitý (Jachtklub Toušeň), Martin Kaloš (YC CERE) a Jiří Outrata  (Jachtklub Toušeň) – a také tři závodníci ze Slovenska.

 

„Tradiční practise race se kvůli silnému větru nejela a rovněž jeden závodní den jsme z téhož důvodu zůstali na břehu. Jako na ostatních veteránských regatách byla sice v propozicích zakotvena klauzule o maximální síle větru 20 uzlů, ale i zde si s tímto omezením pořadatelé hlavu nelámali a ve dvou rozjížďkách měl vítr v nárazech poctivých 26 uzlů,“  popisuje průběh Jiří Outrata.

 

 

V závodě zvítězil Pieter-Jan Postma, který zároveň ovládl i kategorii Masters. Navíc to bylo vůbec poprvé v historii třídy Finn, kdy stejný závodník vyhrál jak mistrovství světa (Finn Gold Cup), tak mistrovství světa veteránů (Finn World Masters) ve stejném roce. 

 

V kategorii Grand Masters zvítězil Laurent Hay (Francie), v kategorii Grand Grand Masters John Greenwood (Anglie), v kategorii Legends Hans Fatzer (Švýcarsko) a v kategorii Superlend, kde startovali pouze dva závodníci, Richard Hart (Anglie). Z českých závodníků se s regatou nejlépe vypořádal Martin Plecitý, který obsadil 54. místo, Martin Kaloš skončil na 59. místě a Jiří Outrata ještě o 10 míst za ním.

 

 

„Tento nepříliš dobrý výsledek, ale přesto stačil na bronzovou medaili v Legendách, což mi udělalo radost, neboť jsem se mezi sedmdesátníky doposud nikdy na pódium nedostal,“ říká spokojeně. „Zároveň jsem měl tu čest stát na stejných stupních vítězů jako medailisté při olympiádě před sedmdesáti lety. Pořadatelé totiž měli tyto historické stupně k dispozici,“ vysvětluje.

 

Příští rok se koná tato regata v tradičním termínu na svatodušní svátky v Kavale v Řecku, a se tam vzhledem k snadnější dostupnosti určitě vypráví víc českých závodníků dnes už bývalé olympijské třídy Finn.

 

Kompletní výsledky: https://www.manage2sail.com/en-US/event/FMW2022#!/results?classId=e3a2d976-144c-4b91-a5f7-67f9b1c61fa2

 

Starší články z kategorie Závody

Po čtrnáctidenním soustředění a Závodu mladých nadějí tradiční prázdninovou mega akci Yacht Cl...

Již tradiční mezinárodní mistrovství České republiky ve windsurfingu se koná v chorvatské Viga...

První dva týdny prázdnin jsou na Velkém Dářku již tradičně věnovány jachtingu dětí. Odjedou se...

Po MČR následoval na Lipně v Černé v Pošumaví víkendový pohárový závod pěti dvouposádkových tř...

Od 30. 6. do 3. 7. se v italském Malcesine na Gardě konal již tradiční Foiling Week. Letos měl...

Zobrazit všechny články


nahoru