Naši kitaři úspěšní na juniorském mistrovství světa

Eva Skořepová | 26.07.2023

Regata v italské Gizzerii se konala od 17. od 23. 7. 2023. Zúčastnili se jí tři čeští zástupci –Dominika Braunová, Vojtěch Koška a Jindřich Houštěk. Jednalo se o mistrovství světa do 21 let v nové olympijské třídě Formula Kite. Chlapců se zúčastnilo 65 a dívek 23.



Mistrovství světa navazovalo na mistrovství Evropy a tím, že se většina hlavních závodů sezóny koná v Evropě, odpovídá tomu velká účast a kvalita závodníků v těchto regatách.

 


Regata probíhala ve slabém termickém větru do 10 uzlů (5 m/s), v teplotách kolem 40 stupňů Celsia. Rozjížďky startovaly v odpoledních hodinách a bylo jich čtyři až pět denně. Zmíněné podmínky vyhovovaly spíše hmotnostně lehčím závodníkům.
 


Dominika Braunová podávala stabilní výkon v průběhu všech rozjížděk a skončila na celkovém 12. místě. Byl to letos její nejlepší výsledek. Dominika změnila značku kite vybavení, a to ji hodně pomohlo v technice a jistotě jízdy.
 


Vojta Koška v prvních třech dnech podával stabilní výkon, což mu zajistilo páté místo ve zlaté skupině. Čtvrtý den měl incident s brazilským závodníkem, což značně rozhodilo jeho závodní formu zejména po psychické stránce. Po tomto incidentu se Vojtovi přestalo dařit, nepodával stabilní výkon a propadl se na deváté místo. V neděli ve finálních rozjížďkách už si umístění nezlepšil.

 

 


Jindřich Houštěk podával stabilní výkon, v průběhu prvních závodních dnů se pohyboval kolem 45. místa. Ve stříbrné skupině se postupně zlepšoval a skončil na 36. místě. Tím, že bylo v regatě 65 závodníků, kteří byli rozděleni do dvou skupin (25 zlatá a 40 stříbrná), bylo velmi obtížné se i ve stříbrné skupině prosadit a vyhnout se kolizím. Tím větší úspěch je, že se to Jindrovi podařilo.
 
Polovina závodníků se nyní postupně přesouvá do Holandska na seniorské mistrovství světa v Haagu, včetně českého týmu, kde se k Dominice, Vojtovi a Jindrovi připojí ještě Monika Žižlavská. V Haagu se bude bojovat o kvalifikaci pro Českou republiku na Olympijské hry 2024 v Paříži.

Jan Koška
 
Kompletní výsledky a více informací zde: https://www.formulakite.org/2023youthworlds

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Vedro, většinou slabý vítr, delfíni, sedm dětí, jeden trenér a team leader, deset rozjížděk a ...

Od 12. do 19. 7. proběhlo v Gdyni juniorské mistrovství Evropy olympijské třídy ILCA 6. Mezi v...

První kvalifikace pro olympijské hry v Paříži 2024 se nezadržitelně blíží. A naše početná výpr...

Český tým ve složení Roxie Berta Bartušková, Liliana Dymáková, Emma Mahr, Tomáš Grodl, David H...

Sestry Křenkovy vybojovaly na mistrovství Evropy třídy RS Feva, které se konalo v Balatonfüred...

Zobrazit všechny články


nahoru