Náročný dlouhý olympijský den

Eva Skořepová | 31.07.2024

Kateřina Švíková na iQFoilu je stále v první desítce a posádka 49eruFX do medailové rozjížďky nepostoupila.


 

Třída iQFoil
Windsurfařka Kateřina Švíková měla náročný úkol. Čekal ji marathon – přibližně hodinový závod kolem celého zálivu. Poprvé v historii olympijských her jsme byli svědky takové rozjížďky. Důležité je to, že její výsledek se do celkového hodnocení počítá dvakrát, ale jen jednou ho lze škrtnout.

 

Start třídy iQFoil ženy se odehrál před televizními kamerami ve 12.50, Kačka odstartovala skvěle celou první stoupačku se pohybovala vpředu a první bójku umístěnou před olympijskou marinou točila pátá. Dalším točným bodem byl ostrov If hraběte Monte Christa. Za ostrovem byl větrný stín, kde všechny závodnice spadly z foilů. Kačka z této bitvy nevyšla úplně dobře, za ostrovem odjížděla na 15. místě. U bójky u mariny byla dvanáctá. Na stejné pozici dolétla znovu za ostrov If, kde se dnes podruhé losovalo v bezvětří. A losovalo se tak dlouho, že by závodnice nestihly časový hodinu a půl dlouhý limit do cíle. Takže byl marathon zrušen.

 

Následovalo dlouhé čekání na pláži a až po 17. hodině, když už měly ostatní třídy odjeto, se windsurfařky vrátily na vodu. Na vzdáleném okruhu Calanques odjely čtyři slalomy. Kačce se dařilo střídavě, blýskla se jedním třetím místem, ale nejdůležitější je, že v celkovém pořadí drží sedmé místo. Zbývá už jen jeden den, pokud zítra udrží první desítku, postoupí do finálových jízd, z nichž může i vyhrát.

 


Třída 49erFX
Zosia Burska a Sára Tkadlecová na 49eruFX odjely po třetí hodině odpoledne zbývající tři rozjížďky. Střední poryvový vítr jim příliš neseděl, takže do medailové rozjížďky nepostoupily a skončily na 19. místě. „Olympijskou regatu hodnotíme pozitivně, byla to skvělá zkušenost. Byly jsme hodně spokojené, jak jsme první dva dny jezdily, následující dny už nám tolik nesedly podmínky, nedokázaly jsme najít rytmus a v olympijské konkurenci stačí jeden špatný den na to, abychom se hodně propadly,“ zhodnotila naše posádka.

 

„Celou dobu jsme se snažily olympijskou atmosféru co nejvíc nasávat, bylo to pro nás obě velmi speciální, neskutečné. Tady na břehu byla spousta lidí, kteří nám fandili, skandovali, když jsme vyplouvaly z mariny, byl to nepopsatelný pocit,“ rozplývala se Zosia. „Teď už se těšíme do Paříže, kam pojedeme za dva dny. Těšíme se na náš český tým i na to, že se podíváme na nějaké další sporty. Čekáme, až dozávodí naše kamarádka Kačka, které teď budeme tady fandit, a pak se vydáme do Paříže společně,“ dodaly.

 

Všechny tři naše olympioničky můžete potkat také 9. 8. na OH Festivalu v Mostě.
 
Třída iQFoil žena má zítřejší start naplánován na 12.20. Je to poslední den, v pátek už bude závodit ve finále pouze deset prvních žen.

 

Výsledky zde: https://paris2024.sailing.org/racing/results-centre/

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Na vodě vítr, slunce, vlny – skvělé podmínky pro olympijské závodění. Poprvé se vyplouvá z mar...

I druhý den začal odkladem startu pro nedostatek větru. Kolem 14. hodiny se ale rozfoukalo, př...

Snídaně, warm up v posilovně, protáhnout se nachystat loď, prkno a na vodu. Jenže vítr je prot...

Trochu ve stínu začínajících olympijských her proběhlo minulý týden na Balatonu Mistrovství sv...

Zatímco windsurfařka Kateřina Švíková si naordinovala na poslední den před závodem odpočinek, ...

Zobrazit všechny články


nahoru