Největší závod třídy Optimist na světě

Eva Skořepová | 21.04.2022

Největší závod třídy Optimist na světě se konal na Velikonoce od 14. do 17. dubna na Gardě. Již 40. ročník populárního Garda Meetingu pořádal klub Fraglia Vela Riva. Mezi více než tisícem účastníků ze 40 zemí z celého světa závodily také české děti, přestože se ve stejné době se v Portoroži jiná regata, která byla určena pro české závodníky jako kvalifikace na ME/MS. České barvy hájil na Gardě jedenáctičlenný tým z Českého Yacht Klubu, a po jednom závodníkovi z YC Nechranice, YC Baník Most a TJ Sokol Palkovice.



Nejprve ve středu 13. 4. nejlepší závodníci svých zemí poměřili síly v Country Cupu – mezi 31 startujícími zeměmi nechyběl ani český zástupce – Václav Zákoucký z ČYKU, který vybojoval 25. místo. Následovalo slavnostní zahájení 40. ročníku Garda meetingu a od čtvrtka se začalo závodit.
 


Celý český tým byl na místě již od předchozí soboty a věnoval se tréninku. Po celou dobu až do končení závodu panovaly skvělé podmínky – slunce a odpolední vítr o síle 5–12 m/s, který pravidelně naskakoval kolem 13. hodiny.

 


 
Děti byly tradičně rozděleny do dvou věkových kategorií – Cadetti ročníky 2012 a 2013 (na startu jich bylo 100) a 929 Juniores ročníky 2007–2011, které byly dále rozděleny do pěti skupin po cca 185 závodnících. Každý den kromě neděle, kdy v závěru vítr hodně zesílil se odjely plánované tři rozjížďky juniorů a dvě cadettů. I přes velký počet dětí na vodě vše fungovalo bez problémů, děti si navíc na břehu konečně zase po dvou letech covidového odříkání mohly užít každý večer pasta party, koncert nebo tombolu.
 


Závod vyhrál Sviatoslav Madonich z Ukrajiny, který pro svou zem vybojoval i Country Cup. Ukrajinský tým je nyní díky pohostinnosti místních v čele s rodinou olympionika Roberta Scheidta na Gardě doma.


 
A jak si vedli Češi?

 


Obrovská gratulace patří Davidu Hrubému z YC Nechranice, který vybojoval úžasné sedmé místo mezi Cadetty. Na 37. místě (jako 12. dívka) skončila Anna Skořepová z ČYKu.

 

 

 

Mezi Juniores byl nejlepším Čechem Václav Zákoucký z ČYKU, který se jen o čtyři místa nedostal do stříbrné skupiny. V bronzové mu nakonec patřilo 52. místo. Většina ostatních skončila v emeraldové skupině, kde byli nejlepšími z nich na 18. místě Jan Fikáček z TJ Sokol Palkovice a na 20. místě Johana Klímová z ČYKu. V perlové skupině si připsal čtvrté místo Filip Záchvěj z YC Baník Most.

 

 

Byla to parádní akce a skvělý trénink a už se těšíme na další regaty na Gardě, která je jezerem jachtingu a windsurfingu zaslíbeným.

 

Kompletní výsledky v příloze.

Starší články z kategorie Závody

Jeden z našich největších námořních závod se odjel na začátku dubna v Chorvatsku. Na start se ...

V jachetním klubu Fraglia Vela Malcesine od neděle 10. do neděle 17. dubna probíhá mezinárodní...

Stanovisko předsedy Národní sportovní agentury sportovním svazům:   1)    Vyzý...

Jachting byl vyřazen z programu paralympijských her 2020/1 v Japonsku a 2024 ve Francii. Světo...

V příloze naleznete kompletně zpracovanou a doplněnou CTL pro rok 2022 na základě podkladů od ...

Zobrazit všechny články


nahoru