Ohlédnutí za sezonou ledního jachtingu 2010/2011

Dana Dvořáková | 01.04.2011

Letošní zima lednímu jachtingu velmi přála. Díky silným mrazům Máchovo jezero zamrzlo již několik týdnů před Silvestrem

Bohužel krátce po tom co zamrzlo, zapadlo i sněhem a tak první svezení na lední jachtě na Mácháči bylo možné až mezi Vánocemi a Silvestrem. Po tréninkových jízdách mezi svátky přišel čas na první závod sezony. Shodou okolností termín závodu vyšel na Nový rok. Závod se jmenoval První led a zúčastnilo se ho 8 závodníků. Vítězem se stal Martin Vacula(TJ Staré Splavy, JO) na druhém místě se umístil Josef Mareček (TJ Staré Splavy, JO) a třetí skončil Vladislav Ptašnik (Jachetní Klub Klatovy). Po tomto závodě na Máchově jezeře napadlo velmi mnoho sněhu a s ledním jachtingem byl na delší dobu na Mácháči konec. Ale lední jachtaři nezaháleli. Někteří se zúčastnily Mistrovství Maďarska na Balatonu, ale i tento závod byl poněkud nešťastný, protože se pro nedostatek větru jel snad tři víkendy. V Česku sezona ledního jachtingu pokračovala 22.-23.1 na Lipně. Zde se jel za mezinárodní účasti první závod započítávaný do českého poháru. Závod se jmenoval Pohár 311. Perutě a zúčastnilo se ho 15 jezdců z Česka, Rakouska a Německa. Závod se odjel za slabšího větru cca 3-5m/s a jasným vítězem se stal Martin Vacula, který tímto zaznamenal historický úspěch českého ledního jachtingu, když za sebou nechal kompletní rakouskou flotilu. Na druhém místě skončil rakouský jezdec Peter Munich a na třetím místě skončil Vladislav Ptašnik.

Na další závod se všichni závodníci přesunuli do krásného prostředí Třeboně na rybník Svět. Zde se ve dnech 6. - 7.2 pořádalo Mistrovství ČR, kterého se zúčastnilo 15 jezdců z ČR. Podmínky na MČR byly dosti náročné, foukal silný vítr a na ledě bylo kvůli oblevě místy cca 5 cm vody a při rychlé jízdě na DNce voda hodně stříkala do kokpitu lodě. Člověk byl mokrý, jako když jezdí na vodě a ne na ledě. Během tohoto víkendu jsme odjeli 7 kvalitních rozjížděk a mistrem ČR pro rok 2011 se stal již po několikáté Martin Vacula. Na druhém místě se umístil Vladislav Ptašnik a na třetím Libor Vacula.

Další závody se konaly již na Máchově jezeře. Ve dnech 12. - 13.2 se jely závody na počest zakladatele ledního jachtingu v ČR Pohár Pavla Škopa a závod věnovaný našemu dlouholetému rozhodčímu Pohár Oldy Vintišky. Oba dva závody byly započítávány do českého poháru. Na Máchově jezeře panovalo krásné počasí, ale bohužel v sobotu nefoukal žádný vítr. Čekání na vítr jsme si zpříjemňovali opalováním se na starosplavské pláži. Bylo to téměř jako v létě, až na ty teploty pod bodem mrazu. V neděli už to bylo s větrem o trochu lepší a ve větru o síle 2-6m/s se nám podařilo odjet oba dva závody za jediný den. Oba dva závody vyhrál Jakub Zobač (TJ Staré Splavy, JO) na druhém místě v obou závodech se umístil Martin Vacula a na třetím místě se umístil v Poháru Pavla Škopa Martin Harcuba (TJ Staré Splavy, JO) a v Poháru Oldy Vintišky Vladislav Ptašnik.

Hned následující víkend se jely na Máchově jezeře další dva pohárové závody Pohár Máchova jezera a Velká cena DN. Podmínky na těchto závodech byly naprosto ideální. Led jako sklo, slunce a vítr 3-5 m/s. Závodu se zúčastnilo celkem 15 jezdců, z toho dva závodníci byli z Holandska. Oba dva závody vyhrál Vladislav Ptašnik na druhém místě se v obou závodech umístil Martin Vacula a na třetím místě se ve Vleké ceně DN umístil Libor Vacula (TJ Staré Splavy, JO)a v Poháru Máchova jezera byl na třetím místě Martin Harcuba (TJ Staré Splavy, JO).

Následující víkend vyrazili naši čtyři nejlepší jezdci na Mistrovství Evropy do Estonska. Jmenovitě Martin Vacula, Libor Vacula, Jakub Zobač a Vladislav Ptašnik. Našim jezdcům se na ME nevedlo vůbec špatně. V konkurenci 155 závodníků z 18 zemí si nejlépe vedl Martin Vacula, který skončil na 68. místě. Na 113. místě skončil Libor Vacula, Vladislav Ptašnik byl 120. a Jakub Zobač 133. Podrobnější zprávu z ME najdete na http://www.yachting.cz/iceweb/.

I přesto že někteří jezdci byli na ME, tak jsme na Máchově jezeře uspořádali ve dnech 26. - 27.2. další dva závody, Severní vítr a Memoriál Pavla Harcuby. Tyto závody měly koeficient 3 a nebyly započítávány do českého poháru. Závodu se zúčastnilo 11 resp.10 lodí z ČR. V sobotu se za krásného počasí odjelo 6 rozjížděk a závod Severní vítr vyhrál Martin Harcuba. Na druhém místě skončil Petr Harcuba (TJ Staré Splavy, JO) a na třetím Pavel Moucha (Yacht Club Doksy). V neděli jsme odjeli dalších 5 rozjížděk a závod Memoriál Pavla Harcuby s přehledem vyhrál opět Martin Harcuba. Na druhém místě skončil Petr Harcuba a na třetím Vojtěch Komárek (Třeboň).

Na další víkend 5.-6.3 jsme měli naplánované další závody, ale při tréninku jsme se začali na ledě propadat. Vlivem vysokých teplot během týdne led velmi zeslábl a závodění by bylo velice nebezpečné, a proto byly tyto závody zrušeny a tím pro letošní rok sezona ledního jachtingu na Máchově jezeře skončila.

Úplně posledním závodem letošního roku byl další pohárový závod Memoriál Jardy Novotného, který se jel na Lipně. Vítězem tohoto závodu se stal Martin Vacula na druhém místě skončil Petr Harcuba a třetí byl Libor Vacula. Krátké video z tohoto závodu naleznete zde: http://www.youtube.com/watch?v=HX_2ExX18WY&feature=player_embedded

Další informace, podrobnosti, fotky a články týkající se ledního jachtingu nejen v ČR najdete na http://www.yachting.cz/iceweb/ a také na http://www.facebook.com/home.php?sk=group_181665328541581&ap=1. Krásné fotky z MČR též naleznete na http://www.fotohruby.com/galerie/mcr-v-lednim-jachtingu-svet-2011/.

Pokud byste měli zájem příští sezonu lední jachting zkusit, neváhejte a kontaktujte nás prostřednictvím našich webových stránek. Rádi ve svých řadách přivítáme nové tváře.

Josef Mareček CZ 101

Starší články z kategorie Závody

Zpráva od Dana Bíny z tréningového kempu v Španělské Valencii

Během krásného slunečného minulého víkendu YC Czech Sailing Academy uspořádalo první soustředění....

23. 4. – 25. 4. 2011, Nové Mlýny (Pavlov)

Letos, historicky vůbec poprvé, proběhne prestižní blízkovýchodní mistrovský závod "Sail the Gulf...

Zpráva ze závodu od Jakuba Kozelského

Zobrazit všechny články


nahoru