Ondřej Teplý drží třetí místo po prvním dnu SP v Hyeres

Dana Dvořáková | 22.04.2015

Dnes začal světový pohár v jachtingu v olympijských třídách – ISAF 2015 Olympic Classes Worldcup Regatta – v Hyéres ve Francii. Česká republika zde má pouze dva zástupce, ale oba si vedou skvěle.

Finnař Ondřej Teplý je po prvním dnu třetí a Veronika Kozelská Fenclová ve třídě Laser Radial pátá.

Podle nového formátu zde může startovat maximálně 40 lodí v každé třídě. 30 jich postoupilo ze světového žebříčku a dalších 10 z regaty Palma Princessa Sofia Trophy, která se jela před 14 dny na Mallorce. Díky redukovanému počtu závodníků se nejede kvalifikace, ale po celou dobu se závodí v jedné skupině. V sobotu se uskuteční medailová rozjížďka pro 10 nejlepších z dané třídy. Kromě tradičních 10 olympijských lodních tříd se zde představí i paralympijské třídy 2.4mR a Sonar.

„Startovalo se až kolem 13.30, na první rozjížďku bylo povoleno ve třídě Finn pumpování, pak ho na druhý zadní kurz zrušili, protože vítr zeslábl. Ve druhé rozjížďce vítr naopak zesiloval ve druhém kole. V průměru foukalo kolem 10 uzlů. Ondra netrefil křídlo na první stoupačce, ale pak se dotáhl na zaďák a ve druhém kole už jel doprava, kde to bylo výhodné, ale otočil příliš brzy před bójkou, takže se posunul někam kolem 15. místa. Na posledním zaďáku před cílem předjel ještě sedm lodí a byla z toho osmička. Ve druhé rozjížďce měl perfektní start a celou jezdil poměrně bezpečně na třetím místě, ale těsně před cílem ho předjela skupinka lodí zezadu, takže čáru projel na šestém místě. V součtu to ovšem po prvním závodním dnu dalo vynikající třetí místo s odstupem pouhých čtyř bodů na průběžně vedoucího Novozélanďana Andrewa Murdocha. S výsledkem jsme víc než spokojeni,“ prozradil otec a trenér Roman Teplý, sám bývalý Finnař a úspěšný skvělý závodník.

Veronika Kozelská Fenclová ve třídě Laser Radial podala svůj standardní výkon: „Dneska jsem špatně startovala, ale měla jsem dobrou rychlost a vycházely mi stoupačky. Vítr zamotal mnohým hlavu, a tak jsem s dojezdy 13 a 7 na 5. místě. Pole je opravdu ve slabém větru vyrovnané a každá chyba hodně bolí,“ zhodnotila první závodní den.

Další rozjížďky čekají na závodníky zítra.

Výsledky:

www.sailing.org/worldcup/results/index.php

Starší články z kategorie Vypsání a pozvánky

První velká jachtařská událost na brněnském moři v dohledu! Série závodů všech úrovní začíná skor...

25. -26. 4. 2015, lodní třídy Finn3, Q1 CTL 151601

18. - 19. 4. 2015, Bolevecký rybník. Pořadatel: TJ Lokomotiva Plzeň, JO CTL 151403

YC Dyje zveřejnila vypsání závodů, které pořádá v první polovině roku 2015

Níže naleznete informace ke třem jachtařským akcím

Zobrazit všechny články


nahoru