Ondřej Teplý mistrem světa!

Dana Dvořáková | 06.07.2015

Ondřej Teplý vyhrál ve Valencii mistrovství světa juniorů olympijské třídy Finn, které se konalo 30. 6. - 5. 7. 2015

Trenér a otec v jedné osobě, Roman Teplý prozradil hned po skončení závodu: "V dnešní první rozjížďce si hlídal Chorvata Nenada Bugarina a dojel desátý a Chorvat patnáctý. A poslední rozjížďku vyhrál se stometrovým náskokem!"

Silver Cup aneb mistrovství světa juniorů třídy Finn se konal ve španělské Valencii. Na startu bylo 30 juniorů ze 14 zemí světa. Ondřej Teplý začal skutečně famózně, když vyhrál obě rozjížďky prvního dne, které se odjely za středního větru o síle 5-7 m/s. V první stoupačce vyšlo levé křídlo a do vedení se dostal Nor Lars Johan Bordtkorp. Ondra držel druhé místo a na závěrečném kurzu na zadní vítr do cíle Nora předjel. Ve druhé rozjížďce točil Ondra na první návětrné bójce čtvrtý, ale na zadní vítr se rychle propracoval do čela a znovu vyhrál. „Měl jsem dobrý den, nahoře jsem byl vždy do pětky a díky skvělým zaďákům jsem se vždy dostal do vedení,“ hodnotil Ondra. „Viděl jsem, že je víc větru na levé straně a navíc jsem zde vlastně domácí, neboť tady ve Valencii pravidelně trénuji, takže vím, že v podmínkách, jaké dnes panovaly, zde levá strana vychází. A když vítr trochu poleví, stáčí se doprava,“ ocenil znalost místních podmínek. „I když jsem tady byl při tréninku rychlý, nečekal jsem, že bych mohl začít tak skvěle,“ dodal.

Ondra nakonec držel vedení po celý průběh závodu. Kritický okamžik nastal ale již druhý den. „Ve čtvrté rozjížďce s náskokem vedl, když dostal zcela nepochopitelnou penaltu. I po jejím otočení se držel v čele a do cíle dojel druhý, ale pak přišla diskvalifikace. Při trestných otáčkách nedotočil celých 720°.To byla školácká chyba, ale penaltu si určitě nezasloužil, na tom se shodli i ostatní členové JURY," popsal Roman Teplý. Ale Ondra se s nepříjemnou situací vyrovnal jako ostřílený profesionál a 4. a 5. místo v následujících rozjížďkách dalšího dne potvrdily jeho vedení. Do posledního dne vstupoval s pouze dvoubodovým náskokem před Chorvatem Nenadem Bugarinem. „Předposlední den byly velmi náročné podmínky, foukalo jen 3 až 6 uzlů a bylo strašné vedro. Bylo to o nervy," referoval Roman Teplý.

Ondra se ale se všemi nástrahami vyrovnal a nakonec zcela s přehledem vyhrál s 12bodovým náskokem.

Výsledky

1. Ondřej Teplý CZE

2. Nenad Bugarin CRO

3. Lars Johan Brodtkorb NOR

Kompletní výsledky zde: http://www.cyberaltura.com/manager/resultados/ficheros/2015finnsilvercup050715.pdf

Stránky závodu: http://www.cyberaltura.com/manager/modelo00/index/index.php…

Foto volně k použití.

Videa zde: https://www.youtube.com/watch?v=YWskDKPgo8A

Další fotky: www.flickr.com/finnclassphotos

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

e-mail: eva@skorepova.com

mobil: +420 602 124 289

www.sailing.cz

www.facebook.com/sailingcz

Starší články z kategorie Závody

Modrá stuha Lipna, nejstarší lipenský jachtařský závod, oslavil 50. výročí. Na start závodu pořád...

V rámci jachtařského soustředění na Velkém Dářku se uskutečnil historicky první závod třídy Bic T...

2.–8. 7. Kingston, Kanada

Tradiční Setkání Finnařů, které se mělo konat o víkendu 11. 7. - 12. 7. 2015 ve sportovním areálu...

Ondřej Teplý vede ve Valencii na mistrovství světa juniorů olympijské třídy Finn a česká loď Melg...

Zobrazit všechny články


nahoru