Oslava kvalifikace na olympiádu a neformální setkání s novináři, jachtaři a přáteli

Eva Skořepová | 30.04.2024

V pondělí 29. 4. po návratu našeho úspěšného týmu z Hyeres se v pražském klubu YC CERE konala od 18 hodin parádní oslava a setkání s novináři, jachtaři a přáteli našich olympioniček Kateřiny Švíkové, Sáry Tkadlecové a Zofie Burské.



 
Na pódiu jim nejdříve pogratulovali předsedové jejich mateřských klubů – za YC CERE Karel Bauer a za Jachtklub Toušeň Pavel Winkler.

 

 

 

Květiny za Český svaz jachtingu předal člen VV ČSJ Martin Soušek. Dárky předala také ředitelka Victorie VSC Lenka Kovářová. Všechny tři dívky jsou totiž vysokoškolačky, studentky pražské UK, a jsou zařazeni do programu stipendií Victorie.

 

 
 
Natočit rozhovory přijela Česká televize, Radiožurnál Sport, nechyběly ČTK, Seznam Zprávy, Deník Sport, sport.cz, České noviny, Sportovní listy, i-Journal ani další média.

 


 
Atmosféra byla skvělá, František Bauer, generální manažer YC CERE v roli moderátora, pak položil holkám několik otázek:
 


Bylo neuvěřitelné, že kvalifikační regatu ovládly sestry, které svedly neuvěřitelně vyrovnaný souboj. Bára skončila druhá, i ona by nominaci pro Česko vyjela a stejně tak Kristýna Piňosová, která byla devátá. Byl to neuvěřitelný úspěch pro celý český windsurfing. Kačko, pomáhá ti síla našeho týmu k tvým výkonům?
 
Kačka: Se sestrou se hodně podporujeme a jsme skvělé sparing partnerky. A určitě je skvělé vědět, že když se to nepovede mně, jedna z ostatních mě zastoupí.
 

 

A jak je to u vás v českém týmu 49erů?
 
Sára: Je to narvaný, nabušený, a tak jsme rády, že jsme to vyjely právě my dvě (smích). / V současnosti jinou posádku na 49eruFX nemáme. /


 
Radši se vám jezdí v takhle „nabušeném“ týmu, anebo byste radši měly velkou konkurenci jakou mají naše winsurfařky?
 
Zosia: Myslím si, že je strašně fajn mít tým. Teď v Hyeres jsme měli týmovou večeři, kde byli všichni čeští reprezentanti. Strašně jsme si to se Sárou užily a cítily jsme kousek tepla domova ve Francii.
 


Nálada v českém reprezentačním týmu je dobrá?
 
Sára: Určitě skvělá, všichni měli dobrou náladu při té večeři.
 


Na kvalifikační regatě chybělo strašně málo Vojtovi Koškovi k tomu, aby se nominoval na olympiádu, byla to opravdu obrovská a děsná smůla, také chci zmínit obětavou pomoc Alessie Palanti Lindě Dokoupilové. I my tady v Česku na dálku jsme cítili týmový duch a hodně jsme fandili. Pomáhalo vám to a věděli jste o tom, jak moc vám fandíme tady v Česku?
 
Sára: Tušily jsme. Vaše podpora byla strašně cítit a teď tady to je neuvěřitelný!
Zosia: Já bych chtěla říct, že Vojta Koška nás se Sárou ještě v neděli v 6.15 ráno vezl autem na letiště, a že je tak taky náš hrdina. Se Sárou jsme si smazaly sociální sítě, takže jsme nečetly žádné příspěvky, ale cítily jsme všechnu tu energii na dálku.
 

 


V kolika letech jste začínaly jezdit?
 
Kačka: Kolem 6 let.
Sára: Já taky v šesti.
Zosia: Já v 11 letech.
 


Co jste na lodi jedly?
 
Sára: Máme s sebou jenom přesnídávky, to je jediný, co jíme na lodi. Je to jakákoli dětská výživa z Lidlu.
Zosia: Ono je totiž riziko, že se to jídlo vrátí…
 


Od kdy se bude v Marseille závodit?
 


Sára: 49erFX začíná 28. července.
Kačka: iQFoil taky.
 

 

Budete na olympiádě bydlet spolu?
 
Sára: Slyšeli jsme, že jsou pokoje jen po dvě, ale chtěly bychom bydlet spolu.
Zosia: Chtěli bychom nejlépe jedno velké letiště.
 

 

První, co nám do CERE Zosia po úspěšné kvalifikaci volala, bylo, že se moc omlouvá, ale že musí zrušit tréninky na příměstských táborech, protože bude na olympiádě. Jaké máte plány předtím, než olympiáda začne?
 
Kačka: Já začnu už za dva týdny trénovat v Cádizu.
Sára: My jedeme už za dva dny na mistrovství Evropy, které je jen kousek od Hyeres, a pak chceme trénovat v Marseille a v Zadaru.
 


Co byste vzkázali holkám a klukům, kteří se chtějí dostat na olympiádu?
 
Sára: Trénovat, co to jde!
Zosia: Aby neztráceli naději, cesta je to klikatá, chodí to ve vlnách, jednou jste nahoře a jednou jste dole, nikdy nevíte, kdy přijde ten zlom, kdy přijde ta regata, kde se vám zadaří a nakopne vás to, jako se to stalo nám. Takže určitě vydržet a nevzdávat to.
 

 


Děkujeme Yacht Clubu CERE a Jachklubu Toušeň za organizaci akce, Českému svazu jachtingu, Victorii VSC i dalším za dárky pro naše úspěšné reprezentantky i všem médiím za podporu.
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Last Chance Regatta skončila v pátek 26. dubna ve francouzském Hyeres. Přinesla radost i zklam...

Na jedné straně 49erFX na olympiádě a dvě sestry na pódiu, na straně druhé obrovská smůla a vy...

Kateřina Švíková vítězstvím v posledních dvou rozjížďkách potvrdila své celkové vítězství, a t...

Windsurfařka Kateřina Švíková i po dnešních pěti slalomech stále drží třetí místo ve třídě iQF...

Druhý den byl podle slov trenéra windsurfařů Milana Hájka ve znamení pulzujícího větru z nuly ...

Zobrazit všechny články


nahoru