Pálavská regata 2016

Eva Skořepová | 08.05.2016

Ve dnech 6.–8. května se na Nových Mlýnech konala tradiční Pálavská regata, která patří dlouhodobě mezi největší a nejpopulárnější jachtařské závody v České republice v lodních třídách Laser, Laser Radial, Finn, Evropa a D-one.

V průběhu 15 předchozích ročníků se regaty zúčastnilo 1 854 lodí z 13 zemí. Šestnáctý ročník byl pro třídu Laser Radial mistrovstvím České republiky, pro ostatní lodní třídy byla regata zařazena do série závodů Poháru ČR.

Odjelo se celkem pět rozjížděk – v pátek jedna ve velice slabém a proměnlivém větru, v sobotu dopoledne druhá za podobných podmínek. V sobotu navečer se rozfoukalo a za stálého větru o síle 5–6 m/s v nárazech až 8 m/s se odjely ještě tři rozjížďky. Třídu Laser Radial ovládli bratři Halouzkovi. Mistrem republiky se stal Jakub, druhý byl Jiří a třetí skončil David Blatecký. První ženou byla na 8. Místě Markéta Audyová.

Zde je komentář Jakuba Halouzky: "Do závodu jsem nastoupil po nedoléčeném zápalu plic. V pátek ráno jsem ještě šel do školy, protoženěkteré předměty mám jen v pátek a chybí mi docházka. Po třetí hodině na mě čekal před školou táta a odvezl mě na Mlýny. Spěchali jsme zbytečně, protože stejně nefoukalo. Nakonec přeci k večeru trochu fouklo a odjela se jedna rozjížďka ve slabém větru. Tu jsme dojel za bráchou třetí. Vyhrál kdosi neznámý, ze kterého se vyklubal slovenský Maroš Baran. V sobotu jsme dopoledne dlouho čekali na start. První pokus o rozjížďku byl zrušen před první bójí a než se znovu odstartovaly předcházející třídy, vítr zeslábl a naše rozjížďka končila v bezvětří. Opět zvítězil Maroš a já těsně před cílem předjel Bena a byl druhý. Po přestávce se v podvečer začalo konečně pořádně závodit. Ve větru 6–8 m/s se odjely tři rozjížďky a já obsadil 1.,1. a 2. místo a titul Mistr ČR ve třídě Laser Radial byl můj, protože na neděli jsem zakázal vítr. Pálavská regata měla jako obvykle skvěle organizovaný doprovodný program, skvělé občerstvení a tombolu. V tombole jsme vyhrál nějaké hodinky, ale vyhlašování jsme slyšel už jen s postele, protože bylo pozdě a já už musel odpočívat. Tak hodinky dostal někdo jiný. Na Pálavskou regatu dokonce zavítali i reportéři, kteří mi kladli zapeklité otázky. Předpokládám, že moje odpovědi na otázku: Jak jsem přišel k jachtingu – přeci pěšky – a na otázku: jak dlouho dělám jachting – už to nějaký pátek bude, nebudou reportéry zveřejněny."

Ve třídě D-One zvítězil Viktor Teplý, který se připravuje na olympijskou regatu v Riu a hned po závodě odjel na Gardu na Eurocup třídy Laser. V té si na Nových Mlýnech vedl nejlépe Radek Smetana. Třídu Finn vyhrál Jiří Hýža a třídu Evropa Štěpán Sivý.

Foto YC CERE

F

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 30. 4.–1. 5. se na Rozkoši sešlo 70 lodí dětské třídy Optimist.

O víkendu 30. 4.–1. 5. se na Nových Mlýnech jel závod Českého poháru tříd Fireball a Laser ...

Naše olympionička Veronika Kozelská Fenclová skvěle rozjela světový pohár v Hyéres ve Francii, kt...

Milan Koláček s Pierrem Brasseurem na jachtě Fulgur-Evapco obsadili 8. místo v závodě Transat AG2...

V úterý 27. 4. začal závod světového poháru olympijských tříd ve francouzském Hyeres. Účastní se ...

Zobrazit všechny články


nahoru