Pět medailí z Warnemünde pro závodníky ILCA

Eva Skořepová | 10.07.2024

Jirka Tomeš dvě zlaté – celkově + U16, Beáta Dokoupilová dvě zlaté – dívky celkově + divky U18, Helena Hýžová stříbrná – dívky U17 – to je bilance českých závodníků na letošním Warnemünde Woche.


 
Od soboty 6. do neděle 14. července se v německém Warnemünde koná již 86. ročník jachtařského svátku, jedné z největších regat, Warnemünder Woche. V průběhu týdne se na devíti okruzích postupně vystřídá 18 lodních tříd. Pro ILCA 4, 6 a 7 je regata zároveň 7. závodem EurILCA Europa Cupu. 

 


 
Naši se postavili na start hned 6. 7. Ve třídě ILCA 4 reprezentovali tři mladé naděje – Beáta Dokoupilová, Lili Dymáková a Jiří Tomeš, ve třídě ILCA 6 celkem 10 závodníků – Klára Himmelová, Helena Hýžová, Federico Falc, Michal Rais, Jan Fikáček, Jan Kříž, Jan Záhornacký, Michaela Blatecká, Jonas Pellar a Albert Mátl.

 


 
Začátek závodu byl ve znamení silného větru z jihozápadu okolo 12 m/s a táhlých vln, druhý den se vítr stočil více od západu a mírně zeslábl, přesto v nárazech přesahoval 10 m/s a vytvořily se vysoké vlny, třetí den zavládlo bezvětří a na závěr přišel slabší vítr od východu. Nakonec se odjelo 6 rozjížděk z 8 plánovaných, které byly přes hodinu dlouhé. Třetí den nechali pořadatelé závodníky na břehu. 

 

 
 
Třídu ILCA 4 zcela ovládl Jirka Tomeš, který nedal soupeřům šanci, zvládl skvěle všechny podmínky, zaznamenal 4 vítězství, 2x 2. místo a nadělil dalšímu v pořadí rozdíl 13 bodů. Vyhrál zároveň kategorii U16. Beáta v prvních dvou dnech jezdila výborně a držela skvělé 3. místo, bohužel závěrečný slabší vítr ji nesedl a propadla se na celkové 7. místo, přesto s přehledem vyhrála kategorii dívek. Oba pod vedením trenéra Romana Babického. Lili se naopak dařilo ve slabším větru, když poslední den dojela 2x v top 10 a získala celkově 16. příčku.  

 

 

Třída ILCA 6 byla rozdělena na skupiny, kdy po dvou kvalifikačních dnech se do zlaté probojovali tři naši reprezentanti. Závěrečný den zvládl nejlépe Federico Falc, který získal celkové 35. místo, na 38. příčce se umístila dlouholetá reprezentantka Klára Himmelová. Na pěkném 48. místě v tvrdé konkurenci skončila Helena Hýžová a zároveň vybojovala stříbrnou medaili v kategorii dívek U17, a to pod vedením Jiřího Hýži. Ten měl na starost i početnou skupinu závodníků z Jachtklubu Brno, pro některé to byla premiéra na Baltu. Ve stříbrné skupině zaznamenal ve slabším větru dojezdy v top 10 Michal Rais a Honza Fikáček vyhrál poslední rozjížďku.

 

 
 
Závod byl velkou zkušeností i milým zážitkem. Přes velký počet závodníků a lodních tříd, pořadatelé skvěle zvládli organizaci. Rozhodčí byli rozumní, nesnažili se za každou cenu odjet všechny plánované rozjížďky, když počasí nepřálo. Jury posuzovala jak v silném, středním, i slabším větru prohřešky s odstupem a rozvahou, čímž byla zajištěna férovost a vysoká kvalita jachtingu.
Karolína Antošová

 

Kompletní výsledky: https://www.manage2sail.com/en-US/event/WarnemuenderWoche2024#!/results?classId=ILCA4

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Windsurfař Karel Lavický, účastník tří olympiád – v Londýně, Riu a Tokiu, se po neúspěšné kval...

V polské Gdyni se první červencový týden konalo Mistrovství Evropy třídy 29er a Karolína Lojko...

V italské Gizzerii na mistrovství světa do 21 let v olympijské třídě Formula Kite se Vojtěch K...

Na konci června se v Marina de Carrara sjelo 277 nejlepších optimistů, aby v týdenním zápolení...

Naše olympioničky Zosia Burska a Sára Tkadlecová i Kateřina Švíková pilně trénují v Marseiile,...

Zobrazit všechny články


nahoru