Používejte TRÉNINKOVÝ DENÍK YARMILL

Eva Skořepová | 31.03.2022

Na začátku března se konal seminář je určen pro všechny trenéry a zástupce jachtařských klubů, kteří pracují s mládeží. Yarmill je tréninkový deník pro profesionály, který vyvinul Tomáš Pošepný původně pro Biatlon a na který Český svaz jachtingu zakoupil licenci. Využívají ho naši reprezentanti, SpS a SCM a také třeba Český Yacht Klub. Yarmill můžete využít i vy.


Yarmill využívá již celá řada sportů – kromě Biatlonu také Czech Ski & Snowboarding, Dukla, Olymp, Victoria, Český svaz plaveckých sportů, Český šermířský svaz, box, cyklistika, gymnastika, kanoistika, krasobruslení, plochá dráha, střelba, veslování, vodní slalom a mnohé další. Yarmill není jedna univerzální aplikace pro všechny. Pro každý sport a tým ho lze upravit tak, aby odpovídal jejich tréninkovému systému, specifickým aktivitám a dalším požadavkům.
 
Seminář vás seznámí s tím, co Yarmill umí a přináší, proč je dobré ho používat a jak se to dělá.
Deník představí jeho tvůrci, reprezentační trenér Štěpán Novotný a trenérka Optimistů ČYKu Eva Skořepová připojí praktické zkušenosti.

 

Seminář: TRÉNINKOVÝ DENÍK YARMILL:

 

 

Yarmill můžete používat i vy. Stačí se obrátit na Štěpána Novotného +420 739 471 884, stepannovotny.sn@gmail.com

 

Kolik to stojí?

Za ČSJ byla pro kluby připravena následující nabídka:
• licence za člena do 15 let 1 200 Kč vč. DPH
• licence za člena na 15 let 2 000 Kč vč. DPH
Platí se na rok za trenéry a za závodníky, kteří Yarmill sami vyplňují a mohou plně využívat. Trenér si může zdarma přidat libovolný počet závodníků, kteří sice nemají do Yarmillu přístup, ale trenér jim může deník vyplňovat a zaznamenávat jejich docházku i výkony.

 

Co tréninkový deník Yarmill umožňuje?

 

• Plánování
Pohodlné, efektivní a sdílené plánování celé skupině nebo individuálním sportovcům.

 

• Výsledky
Zaznamenávání výsledků závodů. Analýza výkonnosti v průběhu času a v kontextu tréninkových dat.

 

 

• Evidence skutečnosti
Kontrola plnění povinností sportovců v reálném čase a kompletní tréninková historie v plném detailu.

 

• Docházka
Evidence a přehled docházky mladých sportovců se zaznamenáváním tréninkové skutečnosti podle prezence.

 

 

• Povětrnostní podmínky a nastavení lodě
Je možné zaznamenávat povětrnostní podmínky, které panovaly během tréninků a závodů, stejně jako nastavení lodě.

 

 

• Analýzy a predikce
Porovnání sportovců, trendy zátěže, predikce založené na historických datech.

 

• Kontrola přístupu
Přístup k informacím odpovídající hierarchické struktuře týmu. Možnost sdílení či skrytí informací.

 

• Přístroje
Yarmill je propojený se všemi běžnými sportovními hodinkami a měřícími přístroji Polar, Suunto a Garmin, iWatch se připravuje.

 

• Z mobilu i z počítače
Yarmill je možné vyplňovat i přes aplikaci v mobilu, je to jednoduché, děti to baví.

 

• Rozvoj a podpora
Denní zálohy všech dat a zabezpečení splňující nejpřísnější datové bezpečností standardy.

Kontinuální vývoj aplikace a přidávání nových funkcionalit na základě požadavků týmů.
Pokud v Yarmillu něco postrádáme, tvůrci naše požadavky do deníku zapracují.

 

• Varianty nastavení použití elektronického tréninkového deníku Yarmill
V rámci použití nastavení aplikace Yarmill je umožněno vybrat si z několika variant nastavení:

 

1) Základní
Evidujete svůj tým celkově jako jednoho sportovce. Deník používáte v režimu skutečnost a vám slouží jako nástroj evidence tréninku, ve kterém vyplňujete plán jako evidenci reálně odtrénovaného.


2) Rozšířené
V rámci svého týmu zvolíte více než jeden profil, například jeden profil mladší žáci a druhý profil starší žáci. Stejně jako u první varianty, deník používáte v režimu skutečnost a slouží vám jako nástroj evidence tréninku.


3) Rozšířené s funkcí docházka
V této variantě nastavení si zvolíte libovolný (rozumný) počet sportovců. Každému je vytvořen interní profil uvnitř deníku – tedy nikomu nepřijde žádná pozvánka a ani sportovec do deníku nemůže nahlížet. Deník používáte v režimu plán a skutečnost, trenér napíše plán a pak pomocí funkce docházka označí, kteří sportovci se tréninku zúčastnili, pak pomocí tlačítka kopírovat plán, překopíruje plán do skutečnosti těm, kteří se podle docházky tréninku zúčastnili.

 

4) Plné využití deníku
Plné využití deníku znamená, že chcete využít Yarmill nejen k evidenci, ale také ke sdílenému plánování tréninků. Trenér pak plánuje náplň tréninků a sportovci si plán převádí do skutečnosti, tato varianta je ideální při tvorbě individuálních tréninkových plánů s využitím databáze videí. Deník tak slouží jako sdílený plánovač a také jako přesná evidence jednotlivých závodníků.

Tato varianta nastavení jde různě kombinovat s variantami předchozími.

 

Yarmill ovšem neslouží pouze jako platforma podporující celý proces řízení tréninku od plánování, přes tréninkovou evidenci, ale umožňuje zpracování analytických dat s konkrétními požadavky. Další velkou výhodou je databáze videí, které slouží jako podpora při plánování konkrétních tréninků. Také ČSJ si vytváří své prostředí a po roce používání je již vytvořena slušná databáze videí i evidovaných povětrnostních podmínek.
 

 


Yarmill hodnotí lezec Adam Ondra:
„Yarmill je pro mě skvělým tréninkovým deníkem, který nikdy neztratím a který je vždy v dosahu, když mám u sebe nabité elektronické zařízení. Zapisování je pro mě jednoduché a přehledné, a proto i motivující k tomu, abych nejen pilně trénoval, ale i pilně zapisoval. Systém nutí k zamyšlení i samotné reprezentanty nad svým tréninkem a pocity, a nevede jen ke slepému splnění tréninkového plánu stanoveného trenérem.“
 


Co o Yarmillovi říkají naši trenéři?

 

Milan Hájek, trenér RD a SCM iQFoil a Techno 293
„Yarmill jsem uvítal, protože moji svěřenci žádný deník nevedli a nic jiného jsem k dispozici neměl. Holky ho vyplují pečlivě, kluky musím trochu honit. Oceňuji možnost přidávat videa, nákresy, záznamy podmínek na vodě...“

 

 

Kondiční trenérka Johanka Nápravníková Kořanová:
„Yarmill je super, jsem z něj nadšená. Vše je v něm přehledné, jako trenér vše vidím, plány můžu jedním klikem nakopírovat celé skupině. Trošku komplikovaněji se mi v něm plánuje, ale to není chyba Yarmillu, ale spíš mým stylem práce.“

 

 

Štěpán Novotný, trenér RD a SCM ILCA
„Yarmill mi připadal dobrý, hned jak jsem o něm poprvé uslyšel, a jsem rád, že se nám podařilo jej pro reprezentanty pořídit a stále intenzivně pracujeme na jeho přizpůsobení našim potřebám, aby vyhovoval všem závodníkům i trenérům. Za rok práce se nám to z velké části podařilo.“
 

 

Nikol Staňková, trenérka SpS Optimist:
„Vyplňování deníku pomáhá dětem zamyslet se nad tím, co dělaly, dobré je, že si mohou zapsat nastavení lodě, podmínky. Chtěla bych, abychom ještě vylepšili systém plánování a přidali další charakteristiky, které pro hodnocení reprezentantů využíváme.“

 

 

 

Jak Yarmill vznikl


Jedna historka o biatlonistovi Michalu Šlesingerovi říká, že byl člověkem, který dokázal udělat z tréninkového deníku měsíčník. Sem tam dokonce občasník. A občas chybějící data doplňoval i tak, že je opsal od svých biatlonových parťáků z tréninkové skupiny. Devatenáct sezon závodil mezi světovou špičkou, posbíral kompletní medailovou sadu z MS a na trénincích posouval přes bolest limity svého těla. „Vopruz,“ usměje se ještě teď při vzpomínce na vyplňování tréninkového deníku bývalý reprezentant.

 


„Psaní těchto věcí mladé sportovce nebaví a je to věc, kterou oceníte až jako starší, když si uvědomíte, že ta data mít není vůbec k zahození. Jenže dřív vám tohle nedochází a berete to jen jako věc, ke které vás nutí trenéři," říká.  „Nedokázal jsem se přimět k pravidelnému zapisování a dostal jsem za trest to převést do elektronické podoby," vzpomíná. Tou dobou už měl své vlastní internetové stránky. IT ho bavilo. „První verze vypadala jako ten papírový, jen byl na monitoru. Kromě tréninku jsem tam zavedl ještě sekci plánování, kam mohl trenér napsat rozpis," uvádí Šlesingr. Postupně to s ním začala využívat biatlonová reprezentace, sportovní centra mládeže, kluby a nápad se chytl. Na vývoj neměl jako stále aktivní závodník tolik času, a proto se domluvil na spolupráci s bývalým lyžařem, programátorem přítelem Markéty Davidové Tomášem Pošepným. „On sám tuhle myšlenku zpracovával na škole jako ročníkový projekt, načež k tomu postupně ještě přivedl další lidi, až z toho vznikla velká skupina," říká Šlesingr. „Zjednodušeně řečeno vyvinuli jsme tréninkový deník pro profesionální sportovce. Zatímco různé aplikace pro hobíky používají věci, které třeba nevyužijete, nebo vám naopak něco chybí, my to máme na klíč pro každý tým, který nás používá. Stavíme to na míru pro konkrétní sport a svazy, podle toho, jaké údaje chtějí evidovat," vysvětluje bývalý biatlonista.
 
Více o Yarmillu najdete také zde:
https://yarmill.com/cs

https://www.youtube.com/watch?v=lZ9yzv5AJ3c&t=28s


Podcasty si můžete poslechnout na platformách:
Spotify – https://open.spotify.com/show/1srvekvvyQz9bQboLt3UXg

Google podcasts a Apple podcasts – https://anchor.fm/victoria-vsc

https://www.vsc.cz/podcast


 
 
 
 

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Omlouváme se všem vlastníkům tištěných Závodních pravidel jachtingu, že se nám do tisku vloudi...

Podařilo se dokončit aktualizace překladu Knihy případů (Case book). Kniha je oficiálním výkle...

Dobrá zpráva nejen pro příznivce team racingu: podařilo se dokončit první překlad Knihy rozhod...

Jednání Komise rozhodčích se uskutečnilo 20.3.2022 v Třemošnici

Zveme vás na pořádané školení nových a přeškolení končících licencí členů Hladinové záchranné ...

Zobrazit všechny články


nahoru