PRAGUE CATAMARAN SPEED REGATTA

Dana Dvořáková | 17.04.2012

Těsné souboje KATAMARÁNŮ V SRDCI PRAHY 14. - 15. dubna – Vltava, Praha

Na Vltavě mezi Palackého a Železničním mostem, v samém srdci hlavního města Prahy, se konal již 4. ročník mezinárodní výstavy Lodě na vodě. V rámci této největší jachtařské události v České republice s pravidelnou návštěvností přes 10 tisíc účastníků, se opět konal závod extrémních katamaránů TORNADO.

Akce byla rozdělena do dvou závodů. První se jel v sobotu dopoledne závod BROKER BUSINESS REGATTA. Zde se představili přední Čeští jachtaři, jako je např. Zdeněk Pavliš, 13-ti násobný mistr republiky na katamaránech, nebo také náš nejznámější oceánský jachtař a držitel 28 medailí z mistrovství ČR – David Křížek. Spolujezdci jim ale tentokrát nebyli jejich standardní kosatníci, ale čelní zástupci velkých společností jako např. Jaroslav Besperát z ČPP, či Petr Hrubý z BROKER CONSULTING.

Závodilo se za krásného slunečného počasí ve slabším větru. Souboje byly velmi vyrovnané a nebyla nouze o těsné průjezdy v blízkosti břehu, což bylo velmi atraktivní pro tisíce diváků. Absolutním vítězem se stala posádka týmu BROKER CONSULTING 1 – David Křížek a Petr Hrubý. Druhá dojela posádka týmu UNIQA – Zdeněk Pavliš a Zbyněk Veselý a třetí tým ČP INVEST – Ivan Ptáčník a Jan Forejt.

Odpoledne po slavnostním vyhlášení vypluly katamarány opět na vodu a tentokrát již v plně závodních posádkách. Vítr byl celkem slabý a velmi proměnlivý. Nicméně se rozhodcovskému týmu včele s Martinem Souškem podařilo uskutečnit tři rozjížďky. Nejlépe si vedla posádka UNIQA – bratří Pavlišových, která dokázala třikrát zvítězit. Na večer bylo připravené pro všechny účastníky posezení v YC CERE v restauraci Podolka, kde fotografka Martina Barnetová promítala fotografie z průběhu celého dne.

V neděli se závodníci probudili do zcela odlišných povětrnostních podmínek. Vál střední až silnější poryvový vítr a ze zatažené oblohy se často spouštěl déšť. Rozjížďky tak nabraly na dramatičnosti. Lodě létaly po jednom plováku a jachtaři naplno vyvažovali v trapézech. Ve vysokých rychlostech pak točili v těsné vzdálenosti od obou břehů. Pro návštěvníky to byla unikátní podívaná a poděkování za jejich návštěvu výstavy i v tomto horším počasí. Posádka David Křížek a Zdeněk Adam bojovali na plný výkon, aby získali tři první místa v řadě a tím i celkové vítězství, ale kvůli chybnému obratu ve druhé rozjížďce se jim to nepodařilo a vyhráli jen dvakrát. Celkově tedy zvítězil tým UNIQA - Zdeněk Pavliš a Jiří Pavliš (závodící za PREFU Hubenov), druhý byl tým BROKER CONSULTING 1 – David Křížek a Zdeněk Adam (závodící za CK FISCHER) a třetí tým BROKER CONSULTING 2 – Jan Petrák a František Marek (závodící za ABACUS ELETRIC).

Zahájení letošní výstavy bylo spojeno s dobročinnou dražbou ve prospěch občanského sdružení Dobrý skutek. V rámci slavnostního večera, konaného na parníku Classic River, byla získána částka 70.192,-Kč!!! Až k takové výši se vyšplhal celkový výtěžek pro zmíněné sdružení pomáhající těm, kteří se ocitli ve složité životní situaci, díky dražbě jachtařské bundy Davida Křížka, fotoobrazu z jachtařského prostředí katamaránů fotografky Martiny Barnetové, diamantového šperku od Miss ČR 2003 Lucie Křížkové (Váchové) a tenisové rakety Tomáše Berdycha. Získané finanční prostředky poputují v plné výši na pomoc dvojčátkům Šarlotce a Esterce Machalovým, kterým byla diagnostikována svalová atrofie. Jedenáctiměsíční holčičky se ve svém životě neobejdou bez speciálně upraveného zdravotního kočárku a nyní, díky iniciativě organizátorů regaty a výstavy Lodě na vodě a štědrých dražitelů, bude tolik potřebný kočárek jejich.

Celkově lze tedy hodnotit akci velmi pozitivně. Po odjetých regatách se ještě David Křížek představil na svém jachtařském skifu RS700, který je nyní nově v barvách ČESKÉ SPOŘITELNY PREMIER. Sponzoři, diváci, vystavovatelé i závodníci byli letos nadmíru spokojeni a již nyní se připravují plány pro příští ročník, v jehož čele bude stát opět ředitel závodu a hlavní organizátor Marcel Mourek, kterému patří velké poděkování.

BROKER BUSINESS REGATTA (14.4.2012)

  1. BROKER CONSULTING 1 – D. Křížek a P. Hrubý – 1, 2, 1
  2. UNIQA – Z. Pavliš a Z. Veselý – 2, 1, 2
  3. ČP INVEST – I. Ptáčník a J. Forejt – 4, 4, 3
  4. AXA – B. Fousek a V. Zahradník – 3, DSQ, 4
  5. ČPP – A. Novák a J. Besperát – 6, 3, 5
  6. BROKER CONSULTING 2 – J. Petrák a O. Schejbal – 5, 5, 6

PRAGUE CATAMARAN SPEED REGATTA 2012 (14.-15.4.)

  1. UNIQA – Z. Pavliš a J. Pavliš (PREFA Hubenov) – 1, 1, 1, 2, 1, 2
  2. BROKER CONSULTING 1 – D. Křížek a Z. Adam (CK FISCHER) - 2, 2, 2, 1, 2, 1
  3. BROKER CONSULTING 2 – J. Petrák a F. Marek (ABACUS) – 3, 3, 6, 3, 3, 3
  4. ČP INVEST – I. Ptáčník a V. Lambl – 4, 6, 5, 4, 4, DNF
  5. AXA – B. Fousek a J. Kolb (BENTEX Plast) – 6, 4, 3, DNC, DNC, DNC
  6. ČPP – A. Novák a M. Novák – 5, 5, 4, DNC, DNC, DNC

FOTO: Martina Barnetová (catamaran) a Eva Skořepová (skif)

Alan Kučera – team PR

CK FISCHER Sailing

Starší články z kategorie

Prosím všechny rozhodčí, ať provedou aktualizaci ze stránek www.seekol.cz, datum vystavení aktual...

Zpráva a foto ze závodu

Vypsání závodů pro rok 2012 naleznete v příloze

28. 4. 2012, YC Lipno nad Vltavou

Od 4. do 8.4. probíhal v Rive del Garda již 30 ročník Lake Garda Meetingu - největšího závodu lod...

Zobrazit všechny články


nahoru