Premiéra týmu Purposia sailing na Aegean 600

Eva Skořepová | 29.08.2024

Česko-slovenská posádka nově vznikajícího týmu Purposia Sailing se zúčastnila teprve čtvrtého ročníku offshore závodu Aegean 600 v Egejském moři, a to na zbrusu nové lodi First 36. Jak se tato kombinace novinek osvědčila?


Aegean 600 je ambiciózní offshore závod s velkým potenciálem, který si klade za cíl konkurovat prestižním událostem, jako jsou Rolex Middle Sea Race nebo slavný Fastnet. Pořadatelé rozhodně mají k dispozici prostředí, které to umožňuje: navigačně zajímavou trasu, podnebí ideální pro jachting a zkušenost Řeků v organizaci pohostinných akcí.

 

Naše First 36 SE (Seascape Edition) s jménem Fizzy.

foto: Vogelis Fragoulis

 


Novinka od loděnice Beneteau, model First 36, má rozhodně co nabídnout. Jak se ukázalo, dokáže obstát v drsných offshore podmínkách s větrem přesahujícím 45 uzlů, a zároveň poskytuje komfort charakteristický pro charterové lodě. Skromný, ale funkční interiér výrazně šetří váhu, což při závodech potěší. Velkolepý prostor v kokpitu je dalším plusem, který jistě oceníme v budoucích závodech, například v chorvatských vodách.


Pro tým Purposia Sailing byla Aegean 600 také premiérovou akcí, během níž si posádka otestovala svou sehranost. Ačkoli zkouška dopadla dobře, výsledky mohly být ještě lepší. Klíčovým problémem byla absence seriózní sady závodních plachet. Dacronové plachty byly v pasážích s velmi slabým větrem zcela nevyhovující. Bez lehké kosatky nebo Code 0 jsme ztráceli těžce vybudované pozice z větrnějších úseků.


Plány týmu Purposia Sailing už mají jasné obrysy. Jaký závod je další na řadě?

„V polovině října se chystáme na Rolex Middle Sea Race. Jako závodní loď si vypůjčíme X-Yacht 44, tentokrát už s plnou sadou zavodních plachet,“ říká kapitán týmu Marek Čulen.


A jaké jsou plány na sezónu 2025? „Chceme se nadále zaměřovat na offshore závody a úspěch stavět především na sehrané spolupráci posádky. To je mimochodem i motto holdingu spolupracujících stavebních firem Purposia,“ říká Tomáš Kosa, týmový manažer, a dodává: „Myslíme to vážně, proto plánujeme investovat do vlastní týmové lodě, která je již ve výrobě. Pro sezónu 2025 budeme mít připravenou loď Solaris 50 s výbavou odpovídající potřebám offshore sailingu.“


Projekt týmu Purposia Sailing má svou jasnou vizi a ambice. I když zůstáváme týmem amatérských jachtařů, rádi bychom se pozitivně zapsali do povědomí jachtařské komunity a samozřejmě také pomýšlíme na úspěchy, zejména v kategoriích ORC. Přesto ale platí, že naším hlavním cílem je si závodní jachting především užívat.

 

 

Ve výsledku 5 dní plavby a 24 místo. Ze startovního pole 70 lodí jich 20 v průběhu závodu odstoupilo.

Jan Dvořák

 

Purposia sailing tým při průjezdu cílem

foto: archiv autora

 

 

Surfování po vlnách v rychlostech kolem 18 uzlů

foto: archiv autora

 

 

 

Navigačně bohatá trasa vede kolem řady ikonických řeckých ostrovů jako jsou Santorini, Rhodos či Mykonos.

foto: Aegean 600 Race

 

 

Členové Purposia Sailing Team: Tomáš Kosa, Marek Čulen, Ivan Černošek, Tomás Zima, Martina Oravcová, Jan Dvořák

 

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 23. až 25. srpna 2024 se na Lipně v Černé v Pošumaví uskutečnilo mezinárodní mistrovs...

O víkendu 17.–18. 8. 2024 se na německém jezeře Partwitzer see konal závod lodních tříd Evropa...

Mistrovství České republiky mládeže v pěti lodních třídách – Optimist, Techno 293, ILCA 4, RS ...

V neděli 25. 8. byla zahájena regata Czech Junior Nationals, která je mistrovstvím České repub...

13. - 19. 7. 2024 na Liptovské Maře v maríně Liptov se konalo MS lodní třídy Vaurien.

Zobrazit všechny články


nahoru