Prohlášení World Sailing k situaci na Ukrajině

Eva Skořepová | 02.03.2022

Včera se světová jachtařská federace World Sailing připojila k Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) a dalším světovým sportovním organizacím a přijala rozhodnutí pozastavit až do odvolání účast ruských a běloruských sportovců i funkcionářů na závodech v jachtingu, windsurfingi i kiteboardingu a všech akcích, které pořádá či zastřešuje.


 

Zavedením tohoto opatření podporuje World Sailing jednotný a koordinovaný přístup v rámci celosvětového sportovního hnutí. Toto rozhodnutí je v souladu s doporučením výkonného výboru MOV, jehož cílem je zachování integrity soutěží a zajištění bezpečnosti všech účastníků, a bylo jednomyslně schváleno výkonným výborem World Sailing.

 

Nyní World Sailing vyzývá jachtařské asociace svých členských států, asociace lodních tříd a všechny organizátory akcí, aby provedli opatření k pozastavení účasti ruských nebo běloruských sportovců a funkcionářů na závodech a dalších akcích.

 

Tam, kde to není možné z časových, organizačních nebo právních důvodů, World Sailing v souladu s doporučením Výkonné rady MOV radí organizátorům, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby zajistili, že ruští nebo běloruští sportovci (ať už jako jednotlivci nebo týmy) a funkcionáři se zúčastní neutrálně, bez státních symbolů, barev, vlajky nebo hymny.

 

„Náš sport na vodě i mimo ni spojují hodnoty rovnosti, inkluze, respektu a spravedlnosti.
Nyní žádáme naši jachtařskou rodinu, aby se spojila jako silná sportovní síla, která s námi bude v této neuvěřitelně těžké době spolupracovat,“ uvedla ve svém prohlášení, jehož originál je v příloze World Sailing.

Přílohy ke stažení

  ws_statement.pdf (124K)

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

Pozvánka na setkání rozhodčích a jednání komise rozhodčích ČSJ, které se kona...

Čtvrtek, 17. února 2022, 12:00 - on-line jednání přes Microsoft Teams

Čtvrtek, 20. ledna 2022, 12:00 - on-line jednání přes Microsoft Teams

Čtvrtek, 16. prosince 2021, 12:00 - on-line jednání přes Microsoft Teams

Čtvrtek, 25. listopadu 2021, 12:00 - on-line jednání přes Microsoft Teams

Zobrazit všechny články


nahoru