První olympijský závodní den

Eva Skořepová | 28.07.2024

Snídaně, warm up v posilovně, protáhnout se nachystat loď, prkno a na vodu. Jenže vítr je proti. Na stožáru v marině visí červeno bíle pruhovaná vlajka znamenající odklad.



 
Windsurfařka Kateřina Švíková čeká na břehu, posádka 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová vyplouvá kolem poledne na vodu. 49erFX je zatím jediná třída, která může vyplout a startuje podle plánu. Závodí na okruhu Frioul, kam se všechny posádky přesunuly.

Na jaké trati se jezdí rozjížďky třídy 49erFX? Od startu lodě křižují proti větru na první bójku, následuje křižování s genakrem dolů po větru, pak znovu na první bójku a dolů na zadní vítr do cíle.

 

 

Ve 12.35 startuje třída 49erFX první rozjížďku. První návětrnou bójku točí naše holky na 10. místě. V bráně jsou dvanácté. V cíli jsou jedenácté. Ve druhé rozjížďce přidávají 13. místo a ve třetí se skvěle vešly do první desítky a dokončily sedmé. Celkově jsou zatím na 11. místě, jen těsně za bránou, která by je pustila do medailové rozjížďky.

 

 

„S dnešním výkonem jsme spokojené, loď jsme vyladily výborně, rychlost máme dobrou. Vál opravdu slabý vítr, podmínky byly složité. Snažily jsme se jet na jistotu, nedělat chyby, a to se nám povedlo. Naší nejslabší stránkou byly dnes starty, které bychom rády zítra zlepšily. Už se těšíme, až se vrátíme do hotelu, najíme se a navlékneme si relaxační kalhoty a společně s naším fyzioterapeutem Tomášem Mihalíkem nabereme síly na zítřek,“ uvedly Zosia ze Sárou v cíli. „V marině nesmíme mít mobily, tak ani nevím, zda už za mnou dorazila fandit moje rodina, měli přijet během dneška,“ dodala Zosia.

 

Pro dnešek mají odjeto. To se povedlo také třídě 49er na okruhu Corniche. Další tři rozjížďky pojedou obě tyto třídy zítra. Start čtvrté rozjížďky je pro 49erFX zatím naplánován na 12.15.

 


iQFoily vypluly na vodu, čekaly na vítr a pak se zase vrátily na břeh. Vítr je opravdu slabý, v takových podmínkách windsurfaři nemohou foliovat (létat nad vodou), a tak nemohou ani závodit. Až do pozdního odpoledne čekali na břehu, zda se přeci jenom nerozfouká. Bohužel se tak nestalo, start první rozjížďky tak byl odložen na zítřek.

 

Výsledky zde: https://paris2024.sailing.org/racing/results-centre/

 

 

 

JAK SLEDOVAT JACHTING NA OLYMPIÁDĚ

 

Přenosy z Olympijských her bude vysílat Česká televize na programech ČT Sport a ČT Sport+. Sledujte aktuální program, jachting bude zařazen ve dnech ve dnech 29. 7. a 1. a 2. 8. 

 

Jachting bude možné sledovat také každý den od 12.00 na mezinárodním Eurosportu - https://play.max.com/olympic-sport/sailing. Český Eurosport jachting na programu zatím nemá, bude se objevovat pouze ve zpravodajství.
 
Zkusit můžete také olympijskou televizihttps://czechteam.fameplay.tv/, která vás vezme do zákulisí olympijského týmu.
 
Stáhněte si mobilní aplikaci „Olympijský tým“. Najdete v ní program, výsledky i zákulisí olympijského týmu.
 
Sledujte www.sailing.czFacebook a Instagram „ceskyjachting“ nebo www.olympijskytym.cz a Facebook a Instragram „olympijskytym", ať vám neuniknou nejnovější informace, výsledky ani videa z českého olympijského týmu.  

 

Více info o jachtingu také zde:

https://paris2024.sailing.org

https://olympics.com/en/live/

 

Tracking jednotlivých rozjížděk: https://paris2024.sailing.org/tracking/

nebo: https://www.yachtingnz.org.nz/2024-olympic-sailing-tracker

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Trochu ve stínu začínajících olympijských her proběhlo minulý týden na Balatonu Mistrovství sv...

Zatímco windsurfařka Kateřina Švíková si naordinovala na poslední den před závodem odpočinek, ...

Ještě v Tokiu v roce 2021 windsurfaři závodili na zastaralé třídě RS:X. Od této olympiády došl...

Posádka 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová mají svoji závodní loď změřenou, obrendovanou a...

Prosluněné město Marseille nabízí těsně před startem olympijské regaty ideální jachtařské podm...

Zobrazit všechny články


nahoru