Regata přes Atlantik odstartovala

Eva Skořepová | 04.04.2016

Milan Koláček s Pierrem Brasseurem bojují se světovou špičkou

Včera byl ve 13.08 odstartován transatlantický závod Transat AG2R. Mezi závodníky je téměř kompletní světová špička, se kterou se náš nejlepší sólový jachtař bude měřit. Startovalo se ve větru o rychlosti 7–10 uzlů, který mírně sílil. Deset hodin po startu jsou Milan Koláček s Pierrem Brasseurem na Fulgur - Evapco na 10. místě, na čelo startovního pole ztrácejí jen 1,3 námořní míle.


Startovalo se na zadní vítr se spinakery. První měl spinaker nahoře Agir (Hardy, Biarnes). Rychle ale byli zastíněni zbytkem startovního pole a propadli se. Podobně na tom byli i Milan s Pierrem. Startovali vpředu, ale nebyli na čistém větru a soupeři byli rychlejší.
Startovní pole bylo vyprovázeno stovkami lodí a člunů s diváky, nad stěžni visely pod zataženou oblohou dvě helikoptéry s televizními štáby. Další diváci čekali na pobřeží nedaleko poslední točné bóje. Kromě diváků na místě byl start přímo přenášen i francouzskou televizí.
Na první bóji stahoval nejdříve spinaker Macif (Dalin, Richome) Po bóji, kterou naši točili na 11. místě, následovala stoupačka (kurz proti větru) a pak další spinaker k poslední otočné bóji před přístavem Concarneau. Pořadí na čele se nezměnilo a ani naši ve startovním poli udrželi 11. příčku.
Pokračovalo se na předobok na otevřené moře. Nyní je rychlost startovního pole kolem 8 uzlů. Všichni mají před sebou těžkou noc. Přibližně dva dny po začátku závodu trvá, než se závodníci dostanou do správného rytmu, než si zvyknou na spánkový a stravovací rytmus.
Vítr se stočí více k západu, tedy proti směru plavby. Důležité bude najít správnou chvíli k obratu vhodný moment pro změnu směru plavby více k jihu. Správné načasování může pomoci vyšplhat se nahoru startovním polem. Všichni vědí, že kdo se dostane první do příznivého severního větru, který se blíží od západu, ujede soupeřům a získá náskok.

Daniel Vodička


Další zprávy najdtete na facebooku.
Pořadí zde: http://transat.ag2rlamondiale.fr/fr/s11_classements/s11p01_classement_general.php

poloha lodí zde: http://transat.ag2rlamondiale.fr/fr/s02_corporate/s02p08_cartographie.php

Starší články z kategorie Závody

V týdnu od 28. března do 1. dubna se jela tradiční regata olympijských tříd na Mallorce, která by...

1st RS FEVA EASTER MEETING 24.-26.03.2016 – Gargnano, Lago di Garda, Itálie Zatímco brn...

V pondělí 28. března začíná na Mallorce regata olympijských tříd „47 Trofeo Princesa Sofia ...

Jedná se o nádledující dva závody: 2. - 3. 4. 2016 - Pohár YC Štětí, CTL 161601 8. - 9. 10. 2...

Během uplynulého víkendu proběhl v severní (trentinské) části alpského jezera Lago di Garda v Itá...

Zobrazit všechny články


nahoru