Rozhodnutí odvolací komise ČSJ

Dana Dvořáková | 04.11.2010

Odvolací komise řešila odvolání Petra Sklenáře proti rozhodnutí mezinárodní jury na ME Fireball na Nových Mlýnech.

Rozhodnutí odvolací komise ČSJ
Dne 12.10.2010 odeslal pan Petr Sklenář doporučeným dopisem Odvolací komisi ČSJ cestou sekretariátu ČSJ odvolání na rozhodnutí Protestní komise, které přijal dne 1.10.2010 a to na Mistrovství Evropy třídy Fireball, které se konalo ve dnech 25. 9. – 1.10.2010 na Nových Mlýnech. Pan Petr Sklenář startoval na lodi CZE 14749, protest proti němu v 2. rozjížďce podal pan Milan Hájek, který startoval na lodi CZE 15040. Protestní komise rozhodla, že loď CZE 14749 porušila pravidlo 18.2(a) a diskvalifikovala ji z rozjížďky, lodi CZE 15040 udělila nápravu.
Odvolání obsahovalo tyto dokumenty:
- Vypsání Mistrovství Evropy třídy Fireball 2010
- Plachetní směrnice
- Kopii protestního formuláře s rozhodnutím Mezinárodní jury
- Vlastní text odvolání napsaný v angličtině
Odvolávající se odvolává na následující skutečnosti:
1a) Rozhodnutí protestní komise
1b) Rozhodnutí o nápravě
2a) Řešení protestu plnou jury místo arbitráží
2b) Protestní komise nesplňuje požadavky dodatku N a strany tedy mají právo na odvolání
Odvolací komise řešila nejprve bod 2b, ostatní body dle výše uvedeného pořadí.
Námitka 2b: Právo na odvolání
Podle vypsání závodu byla pro tento závod ustanovena Mezinárodní jury v souladu s dodatkem N (zde je ve vypsání chybné označení dodatku) s tím, že její rozhodnutí je konečné, bez práva na odvolání. Toto ustanovení odvolávající se rozporuje a to s tím, že nebyly splněny požadavky pravidla N1.2, které říká, že většinu Mezinárodní jury musí v tomto případě tvořit mezinárodní rozhodčí.
Složení této komise bylo následující:
Johan Devocht – předseda - mezinárodní rozhodčí
Wolfgang Stenz – místopředseda – mezinárodní rozhodčí
Jan Blahoňovský – národní rozhodčí
René Sehnal – národní rozhodčí
Andrew Davies – mezinárodní měřič
Ze složení této komise je zřejmé, že požadavky pravidla N1.2 splněny nebyly, a proto neplatí ustanovení pravidla 70.5 a tedy strana má právo na odvolání. Podle pravidla 91 se tedy jedná o protestní komisi.
Námitka 1a: Rozhodnutí protestní komise
„Zjištěná fakta neodpovídají popisu protestujícího jak na protestním formuláři, tak v přiloženém diagramu…“
Odvolávající se odvolává proti zjištěným skutečnostem, které zjistila protestní komise závodu. Odvolání proti zjištěným skutečnostem není podle pravidla 70.1 možné. Zjištěné skutečnosti, která byly vypracovány protestní komisí a jsou uvedeny v dokumentu „Jury Decision“, jsou dostatečné. Popis incidentu včetně obrazové přílohy, kterou vypracoval protestující (Milan Hájek) nejsou potvrzeny protestní komisí a nejsou tedy zjištěnými skutečnostmi. Protestní komise nemá povinnost potvrzovat nebo vyvracet tvrzení uvedená v protestním formuláři.
Námitka 1b: Udělení nápravy
„Protestní komise se nezmiňuje v rozhodnutí o tom, podle jakého pravidla byla přiznána náprava.“
Problém s poskytnutím nápravy řeší pravidla 62.1 a 64.2. Pravidlo 62.1 výslovně říká v kterých případech je možno nápravu poskytnout avšak ani toto pravidlo ani pravidlo 64.2 neukládá protestní komisi povinnost výslovně ve svém rozhodnutí uvést pravidlo, podle kterého rozhodla.
Odvolací komise zjistila dotazem na protestní komisi, že ta rozhodla o nápravě podle pravidla 62.1(b) na základě toho, že loď CZE 14749 způsobila svým jednáním, při kterém porušila pravidlo části 2 rovněž fyzickou škodu lodi CZE 15040. CZE 15040 z důvodu této škody nedokončila rozjížďku, čímž její výsledek v dané rozjížďce byl bez její viny výrazně horší. Protestní komise rozhodla na základě zapsaných zjištěných fakt správně.
Námitka 2a: Řešení protestu plnou jury místo arbitráží
Anglická verze plachetní instrukce 17.1 obsahuje výraz: „..competitors MAY be given the choice to use arbitration system“. Český překlad používá nepřesně prostý budoucí čas: „závodníci dostanou možnost“. V případě rozporu mezi jazyky má anglická verze přednost, platí tedy, že protestní komise může nabídnout stranám možnost využít arbitrážního systému. Pokud tak neučinila, neporušila tím žádné pravidlo.
Rozhodnutí:
Odvolání proti rozhodnutí protestní komise ze dne 1. 10. 2010 z Mistrovství Evropy třídy Fireball, které se konalo ve dnech 25. 9. – 1. 10. 2010 na Nových Mlýnech, se zamítá a rozhodnutí protestní komise zůstává nezměněno.
Složení odvolací komise ČSJ
Milan Chmelař,
Petr Sládeček,
Karel Luksch,
Marek Pavlovský
V Brně, Praze a Českých Budějovicích dne 1.11.2010

Starší články z kategorie

V tajném hlasování per rollam Výkonný výbor ČSJ rozhodl, že pořadatelem MČR na moři 2011 v katego...

Čtvrtek 21. října 2010, YC CERE

Firma Devoti Sailing si Vás dovoluje pozvat na poslední pohárový závod D-One, který se uskuteční...

EVROPACUP 2010, 6. ‐ 7. 11. 2010, YC CERE Praha – Vltava, lodní třída: Evropa, koefic...

Výzva k podání návrhů jmenovitých nominací do VV a KK

Zobrazit všechny články


nahoru