Rozuzlení skiffařského dramatu

Václav Brabec | 14.10.2024

Akční skiffy RS700 patřily mezi jedny z posledních lodních tříd, u kterých zbývalo udělit tituly mistra České republiky v jachtingu pro letošní rok. Nejen to bylo důvodem proč 17 závodníků dorazilo o druhém říjnovém víkendu do YC Lískovec, který hostil již tradiční regatu 725 m. nad věcí. K „sedmistovkám“, u kterých se bojovalo současně o celkové vítězství v republikovém poháru se přidalo dalších 10 olympijských skiffů 49er a 49erFX a 13 rychlých šipek třídy RS Aero.


V pátek závodily pouze sedmistovky ve větru od 8 do 17 uzlů a podařilo se odjet 4 rozjížďky. Výsledky po prvním dnu slibovaly, že o napínavé souboje nebude nouze. První tři závodníci (Kotek, Štantejský, Šnajdr) byli totiž na shodu bodů. „Pátek byl při proměnlivém větru hodně o konzistenci. Naše třída je opravdu vyrovnaná a vyhrát může z první desítky prakticky kdokoliv. Minimalizovat chyby – to bylo klíčem k úspěchu, protože každá chyba je při třicetiminutové rozjížďce opravdu znát,“ uvedl Michal Kotek z JK Staré Splavy. Aeristé si užili organizovaný trénink pod vedením Dana Guryči.

 

 

V sobotu dorazilo na Lipno typické babí léto, přičemž barvy podzimu vytvořily nádhernou kulisu pro další 4 rozjížďky, které se podařilo odjet všem třídám. „Byla to úžasná podívaná. 10 olympijských skiffů s českou vlajkou na plachtě je pro nás splněný sen, ale i velký příslib do budoucna. Svědčí to také o tom, že dvouposádková linie může mít vyvrcholení i na těchto zábavných, ale přitom dostupných plachetnicích,“ konstatovala Sára Tkadlecová, olympionička a závodnice na 49erFX. Adam Plhoň, který vyhrál dvě rozjížďky mezi mistrovskými sedmistovkami shrnul den takto: „Sobota byla reklamou na jachting. Plná hrazda, střední vítr, skluzy a těsné souboje. Tak to máme rádi!

 

 

Předpověď slibovala na neděli silný vítr, což se také naplnilo. Závodníci tak dokončili 4 rozjížďky ve větru, který atakoval 30 uzlů. O mistrovském titulu a závěrečném pohárovém závodě se tak rozhodovalo ve skutečně extrémních podmínkách. V aerech si cestu za vítězstvím předčasným startem a následných zaváháních trochu zkomplikoval nestor třídy Dan Guryča. Na vítězství před Samuelem Lukačovičem a Jiřím Hrubým to, ale stačilo. Ve 49erech se podařilo udržet těsné vítězství Járovi Čermákovi s Petrem Košťálem před Sárou Tkadlecovou a Zosiou Burskou (holky závodily na dámském „efixu“) a Adamem Ottem s Janem Pokorným. Sedmistovkařské finále, ale bylo skutečně dramatické. „Přestože Vašek patří k nejlehčím závodníkům ve flotile, tak mu silný vítr dnes sedl. První dvě rozjížďky vyhrál stylem start-cíl a ve třetí přidal dvojku. Mně se, ale podařilo poslední rozjížďku vyhrát, a to se stabilními dojezdy v top 5 znamenalo celkové vítězství,“ uvedl Jan Štantejský trojnásobný mistr České republiky v lodní třídy RS700. Druhý skončil Václav Brabec a bronz si odváží Adam Plhoň.

 

 

Jsem moc rád, že jsme mohli už po třetí hostit takovouto skupinu jachtařů. Na vodě to bylo férové a závodní, na břehu přátelské a veselé. Osobně mi udělalo velkou radost také trojnásobné dámské zastoupení mezi sedmistovkami. Poděkování patří rozhodčím a všem, kteří se na organizaci podíleli,“ shrnul závod Jiří Kuthan, ředitel a závodník lodní třídy RS700 v jedné osobě.

 

Václav Brabec, emeritní předseda ALT RS

 

Celkové výsledky najdete zde.

 

Mistrovství České republiky - RS700. Zleva: Václav Brabec (YC CERE), Jan Štantejský (ALT RS), Adam Plhoň (SK Tři sestry)

 

Lodní třída 49er a 49erFX. Zleva: Sára Tkadlecová - Zosia Burska (JK Toušeň/YC CERE), Jaroslav Čermák - Petr Košťál (YC Pardubice), Adam Ott - Jan Pokorný (Jachtklub Brno/ALT 9er)

 

Lodní třída RS Aero. Zleva: Samuel Lukačovič (Slovensko), Daniel Guryča (YC CERE), Jan Hrubý (ALT RS)

Starší články z kategorie Závody

28. ročník České námořní rallye, která je mistrovstvím ČR v námořním jachtingu one-design, zač...

3.-5. října 2024 se na jezeře Partwitzer see konalo Mezinárodní mistrovství Německa v lodní tř...

O víkendu 20.–22. září 2024 se na brněnské přehradě uskutečnilo již desáté MČR lodní třídy RS ...

O víkendu 27.–29. září 2024 se odjel na Máchově jezeře tradiční závod Grand Prix ve třídě 2.4m...

Evropského šampionátu katamaranů Tornado, konaném ve dnech 2.–7. 9. 2024 ve Francii, v jachtař...

Zobrazit všechny články


nahoru