Sail Melbourne - konečné výsledky

Dana Dvořáková | 10.02.2006

Na premiérové finále v novém systému asi Veronika Fenclová nebude vzpomínat zrovna nejraději. Hned po startu dostala nečekaně penaltu od rozhodčích a jen těžko doháněla ztrátu v této nejdůležitější rozjížďce.
Za posledních několik let nedostala Veronika žádnou penaltu za porušení pravidla 42 a v tomto závodě, kde jinak jezdila skvěle, dostala hned dvě. Tu druhou hned po startu ve finálové rozjížďce, čímž byla během chvíle vyřazena z boje o medailové pozice. Naštěstí se ji alespoň podařilo stáhnout ztrátu a na zaďák předjet ještě dvě lodě, takže si dojezdem na 8. místě vybojovala alespoň ?bramborovou? medaili za celkové čtvrté místo.

První reakce na nový systém ze strany závodníků jsou dost rozpačité: ?? Jury máš stále těsně za lodí, na bočák Ti čluny rozhodčích dělají vlny a všichni kdo jsou vepředu se bojí o své těžce vybojované umístění a co jsou vzadu se těší, že se s trochou štěstí snadno dostanou na bednu. Jinak se nic moc nemění. Skoro všichni jsme se shodli, že se nám tento systém příliš nelíbí a není žádným ulehčením k pochopení jachtingu a k určení vítěze?.?

Rozjížďka se jela na klasickém trapezoidu a její délka byla proti očekávání jen o málo kratší než kvalifikační rozjížďky.

A jak byla nakonec Veronika spokojená se svým vystoupením na tomto závodě:

?Když začínal závod, tak mým cílem bylo zajet do 5. místa. Cíl jsem si tedy splnila, ikdyž finále mi moc radosti nepřineslo. Jsem ale ráda, že se mi podařilo předjet Lauru a Sarah. Během závodu jsem sice začala pomýšlet i na medaile a za normálních podmínek, tzn. normální systém, bych se nejspíš na medailové pozici udržela, ale poslední den mě opustilo štěstí. Je to nový systém a podle mě dost přísný, ale nezbývá mi, než si na něj rychle zvyknout. Měla jsem rozjetý jeden z nejlepších závodů. Za celou dobu jsem neudělala žádnou velkou chybu a pak jsem vše ztratila jednou penaltou. Nutno ale podotknout, ze Číňanky jezdí skvěle a všechny nás překvapily. Byl to první závod, kde jsme se s nimi potkaly a zjistily jsme, že jsou víc než nebezpečné.?

Martin Trčka dojel ve finále na 9. místě. Jeho dojezd již nemohl mít vliv na jeho pěkné 10. místo v konečném pořadí.

Laser Radiál
1. Krystal Weir AUS
2. Xu Lijia CHN
3. Shen Xiaoying CHN
4. Veronika Fenclova CZE

Laser
1. Thomas Slingsby AUS
2. Matias Del Solar CHI
3. Mark Howhard GBR
.
.
10. Martin Trčka

Starší články z kategorie

Redaktoři MF DNES budou letos vyhledávat rytířské činy sportovců ve všech sportovních odvětvích, ...

Žádám zástupce týmů, kteří mají zájem se zúčastnit závodu družstev na World Sailing Games 10.-20....

Čtvrtek 15. prosince 2005, ČYK Praha

Vážení kolegové , pověření bafuňáři, dostal jsem za úkol informovat Vás, že jsme se opět vrát...

V příloze naleznete pracovní verzi CTL 2006.

Zobrazit všechny články


nahoru