Šimon Jurečka mistrem ČR ve třídě Optimist

Eva Skořepová | 28.08.2017

Na Nechranicích se od 24. do 27. srpna jelo mistrovství České republiky dětské lodní třídy Optimist za účasti 84 závodníků.

Počasí nebylo jachtingu příliš nakloněno, všechny rozjížďky se odjely ve slabém větru, navíc kromě té poslední těsně před západem slunce.

Ve čtvrtek děti vyplouvají na vodu kolem páté odpoledne a stihnou odjet dvě rozjížďky. V první rozjížďce zvítězil Tibor Nevelöš, ale ve druhé přidává předčasný start. Druhou rozjížďku vyhrál Lukáš Kraus, v první byl ale až sedmnáctý. Proto jsou na prvních třech místech průběžného pořadí Michal Krsička, Adam Nevelöš a Šimon Jurečka. Mezi těmito třemi závodníky se bude rozhodovat o medailích.

V pátek dopoledne přijíždí ČT natáčet Lvíčata, samozřejmě opět nefouká. Šimon Jurečka dostane žihadlo od včely. Ruka otéká, do večera je z ní pořádná „bachule“, olejíčky, masti ani léky nezabírají, ale Šimon se nevzdává. Jediná večerní rozjížďka je odstartována až v půl sedmé. Vítězí v ní opět Lukáš Kraus, Šimon je sedmý. V průběžném vedení zůstává Michal Krsička. V sobotu se jde na vodu již odpoledne a odjedou se další dvě rozjížďky. V první vítězí Tobiáš Kraus, jeho bratr Lukáš však dojíždí až patnáctý, čímž se připraví o šanci na medaili. Chybuje také Michal Krsička, který zapisuje předčasný start. Druhou rozjížďku vyhrává Tomáš Mlejnek. Po škrtání je stále v čele Michal Krsička před Adamem Nevelöšem a Šimonem Jurečkou.

Neděle bude patřit Šimonovi. Ráno si posteskne: „Já bych chtěl vyhrát aspoň jednu rozjížďku...“ Vítr přichází výjimečně brzy, vyplouvá se na vodu na plánovaný start na desátou hodinu. Je odstartováno a Šimon tuto rozjížďku vyhrává. Naopak Michalu Krsičkovi se nedaří, připisuje až patnácté místo. Šimon se dostává do vedení o dva body před Adama Nevelöše. Michal je třetí. Vítr lehá a hodně se točí. Čeká se na vodě. Po poledni je odstartována další rozjížďka. Po prvním kole je v ní Šimon druhý, jeho nejbližší soupeři bezpečně za ním. Kvůli změně větru o 40 stupňů je však rozjížďka přerušena. Další čekání. Už je jasné, že se stihne jen jedna rozjížďka, Michal Krsička je ze hry o zlato venku. Rozhodne se mezi Šimonem a Adamem. Je odstartováno. Tentokrát jasně vede Adam. Ale situace se opakuje. Po prvním kole přichází změna o 50 stupňů. Rozjížďka je opět přerušena a závod ukončen. Titul mistra republiky putuje zásluhou Šimona Jurečky do Českého Yacht Klubu. V absolutním pořadí je to pravděpodobně poprvé za posledních 40 let. „To byly nervy,“ oddechne si Šimon, „jsem lepší než brácha, který byl vloni třetí, i než Lucka Keblová, která byla předloni druhá,“ raduje se.

S vlajkou ČYKu na stěžni připlouvá ke břehu, kde ho trenéři, táta a bratr Matěj slavnostně vynesou z vody. Slavnostní vyhlášení a následná koupel jsou další bonusy pro vítěze.

Absolutní pořadí a zároveň kategorie Starší žáci: 1. Šimon Jurečka (ČYK), 2. Adam Nevelöš (Yachtclub SK Štětí), 3. Michal Krsička (Yacht Klub Cere)

Mladší žáci: 1. Tibor Nevelöš (Yachtclub SK Štětí), Lukáš Kraus (Yacht Club Kladno), 3. Ondřej Šindelka (Moravský Yacht Klub)

Dívky celkově: 1. Kristýna Chalupníková (TJ Rapid Brno), 2. Klára Himmelová (Yacht Club Nechranice), 3. Kristýna Piňosová (Jacht Klub Prostějov)

Mladší dívky: 1. Kristýna Chalupníková (TJ Rapid Brno), 2. Kristýna Piňosová (Jacht Klub Prostějov), 3. Barbora Valenová (Jachetní Klub Olomouc)

Fotografie zde:

https://www.facebook.com/pg/sailingcz/photos/?tab=album&album_id=1901735523425836

Foto Eva Skořepová

Starší články z kategorie Závody

Poslední závod třídílné série Jachtařské ligy se jel na Lipně.

Podívejte se na pěkný film Lukáše Brádlera z Letní olympiády dětí a mládeže, která proběhla v čer...

Milan Hájek vybojoval na Lipně titul mistra Evropy ve třídě RS700! Od 17. do 20. srpna se v Černé...

V příloze naleznete vypsání závodu Frymburský pohár, který se uskuteční v termínu 02.09.2017 - 03...

Zdeněk Pavliš a Michaela Pavlišová, vítězové pohárového závodu Tornád v Rakousku na jezeře Achens...

Zobrazit všechny články


nahoru