Sledujte naše jachtařky na Olympijských hrách 2024

Eva Skořepová | 21.07.2024

Český olympijský jachtařský tým už je v Marseille, kde se pojede olympijská regata, kompletní.


 
 
Posádka skifu 49erFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová odletěla z Prahy včera ráno, další část jachtařského týmu windsurfařka Kateřina Švíková, teamleader Štěpán Novotný, kouč Martin Trčka a PR manažerka Eva Skořepová včera odpoledne. Odpoledne přiletěl do Marseille také kouč Kateřiny Španěl Jaime Andres Castro. Chybí už jen fyzioterapeut Slovák Tomáš Mihalík, který se zasekl v Mnichově, kde mu již druhý let do Marseille zrušili.

 


 
„Těsně před odletem přišly náhradní karbonové píny (součást kormidla 49eruFX, kterou drží kormidelnice v ruce). Jsou 2,5 metru dlouhé a křehké. Na letišti v Praze jsme je pomocí dvou petek a fólie obalili a doufali, že doletí v pořádku,” popsal trenér naší posádky Martin Trčka, účastník olympijských her v Athénách a Pekingu ve třídě ILCA 7 (Laser). Nepoškozené píny i celý tým z Prahy přiletěl do Marseille nakonec jen s drobným zpožděním.
 


Tým se ubytoval v „olympijské vesnici“ – to v praxi v Marseille znamená v hotelu Tulip něco přes kilometr od mariny.

 


 
Dnes se nad Marseille honily bouřky, meteorologové vydali varování před nárazovým silným větrem, a tak nikdo nemohl vyplout. Trénink musel tedy odložit i český tým. Alespoň zbylo více času na přípravu. Tým si převzal pronajatý kontejner, kde bude mít v marině zázemí. Lepily se oficiální samolepky na loď, prkno a čluny a pokračovala příprava a výběr závodního materiálu. Do měření zbývá už jen pár dnů.
 
Windsurfařka Kateřina Švíková vyfasovala čtyři sety foilů a plachet – z nich musí dnes vybrat dva jeden závodní a jeden náhradní a zbylé dva zase nejpozději zítra vrátit. Posádka 49eruFX má loď svoji – zcela novou, koupenou až po úspěšné kvalifikaci na olympiádu, a změřit si mohou nechat pouze jednu sadu plachet. Během závodu mohou mít pouze jeden náhradní genakr, uložený u měřičů na člunu. Ten si mohou vyzvednout v případě, že svůj roztrhají. Mohou s náhradním dojezdit den, na ten další už si musí nechat opravit ten původní.   

 


 
V boat parku (místo, kde parkují lodě v marině) mohou mít jachtaři během závodu pouze proměřený materiál. Zosia se Sárou mají měření naplánované na 23. 7., Kačka bude měřit 24. 7.
 
Začátek olympijské regaty je naplánován na 28. 7., závodit začínají třídy iQFoil i 49erFX, a pokud vše půjde podle plánu, medailové rozjížďky pojedou skify 1. 8. a windsurfařky 2. 8.
 
 

Jak olympiádu sledovat


Živě v olympijské marině
 
Chcete jet do Marseille fandit a nemáte vstupenky? Stále je možné je koupit zde: https://tickets.paris2024.org/en/?utm_source=site_org&utm_medium=website&utm_campaign=GTWA_menuburger&utm_terms=visitors


 


Z domova
 

Přenosy z Olympijských her bude vysílat Česká televize na programech ČT Sport a ČT Sport+. Sledujte aktuální program, jachting bude určitě zařazen ve dnech ve dnech 28., 29. a 30. 7. a 1., 2., 6., 7. a 8. 8. Jakmile budeme znát přesné vysílací časy, přidáme je sem.

 Jachting bude možné sledovat také každý den od 12.00 na mezinárodním Eurosportu. Český Eurosport jachting na programu zatím nemá, bude se objevovat pouze ve zpravodajství.
 
Zkusit můžete také olympijskou televizihttps://czechteam.fameplay.tv/, která vás vezme do zákulisí olympijského týmu.
 
Stáhněte si mobilní aplikaci „Olympijský tým“. Najdete v ní program, výsledky i zákulisí olympijského týmu.
 
Sledujte www.sailing.cz, Facebook a Instagram „ceskyjachting“ nebo www.olympijskytym.cz a Instragram „olympijskytym", ať vám neuniknou nejnovější informace, výsledky ani videa z českého olympijského týmu.  

 

Více info o jachtingu také zde:

https://paris2024.sailing.org

https://olympics.com/en/live/

 

Tracking jednotlivých rozjížděk: https://paris2024.sailing.omegatiming.com/gwt/RaceBoard.html?leaderboardName=Olympic+Summer+Games+2024+-+Women%27s+Skiff&raceName=Women%27s+Skiff+-+Race+1&showMapControls=true&regattaName=Olympic+Summer+Games+2024+-+Women%27s+Skiff&mode=PLAYERhttps://paris2024.sapsailing.com/

 

 

 

 

Olympijský festival Most

 

Pokud chcete zažít atmosféru olympijských her v Paříži se vším všudy i bez cesty do Francie, přijeďte k jezeru Most na Olympijský festival. I tam se totiž bude hrát plážový volejbal, a dokonce i závodit na plachetnicích s výhledem na Eiffelovu věž. Na Festivalu můžete našim olympioničkám společně fandit, vyzkoušet si na 50 nejrůznějších sportů, svézt se na plachetnici a zažít tu pravou olympijskou atmosféru. Můžete dostat i podepsanou kartičku od Zoši Burské, Sáry Tkadlecové i Kačky Švíkové nebo se s nimi osobně setkat. Na OH Festival do Mostu přijedou 9. srpna!
 
Olympijský festival u jezera Most začíná už 25. července velkolepým slavnostním zahájením a potrvá až do 11. srpna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Juniorské mistrovství světa World Sailing se konalo od 15.–19. 7. 2024 na Gardě. Český tým si ...

Juniorské mistrovství světa World Sailing se bude konat 15.–19. 7. 2024 na Gardě.

Mistrovství Evropy iQFoil Youth & Junior dnes ve francouzském Embrunu skončilo. Nela Sadíl...

Jirka Tomeš dvě zlaté – celkově + U16, Beáta Dokoupilová dvě zlaté – dívky celkově + divky U18...

Windsurfař Karel Lavický, účastník tří olympiád – v Londýně, Riu a Tokiu, se po neúspěšné kval...

Zobrazit všechny články


nahoru