Středočeské mistrovství LT Optimist

Dana Dvořáková | 02.06.2014

Středočeské mistrovství LT Optimist proběhlo tento víkend na Jesenici u Chebu společně s LT Finn v sérii Českomoravské pohárové soutěže

Páteční odjezd teamu Optimist z Prahy se mimořádně podařil včas a trénink tak mohl začít již kolem 5 hodiny. Ve větru 5m/s se děti seznámily s Jesenickou přehradou. Výborně si vedli hlavně prťavci, kteří dokázali držet krok na dlouhých kurzech i se zkušenými borci. Míša Koštýř dělal mladým rádce, což bylo velice znát na jejich výkonech. Jezdilo se až do večera a dětem se ani nechtělo z vody.

Po ubytování a výborné večeři, kterou připravil Petr Vinkl s Lenkou z Yacht Clubu Kladno se šlo spát.

Ráno koukalo sluníčko a již v devět hodin začalo mírně pofukovat. Mezitím přijížděli další borci a nakonec bylo na startu 14 lodí z pěti klubů, což nás velmi mile překvapilo.

Jako první startovala třída Finn s flotilou 23 lodí a po pěti minutách vyrazili opťáci. Hned od počátku bylo jasné, že hlavní boje proběhnou mezi papírově nejsilnějšími borci, Petrem Hálou a Míšou Koštýřem. Často jejich vzájemné souboje připomínaly match race a byla radost koukat na obratové souboje a taktické manévry na zaďáky. Další skupinka dětí už jezdila pohromadě a dokonce i nejmenší Lukáš Krauz honil zkušené borce.Na poslední rozjížďku vítr zesílil nad jeho možnosti ( 17 kg), ale i přes to rozjížďku dokončil.

Druhý den opět azuro, ale bezvětří.

Po ukončení závodu a vyhlášení výsledků se zvedl příjemný vítr a nám se opět naskytla možnost trénovat. Téměř všichni optimisti se zůčastnili dalšího tréninku, který jsme zaměřili na techniku startů a ovládání lodě. Míša dětem radil s obratama a já vysvětloval rodičům trim lodí a plachet. Trénink se líbil natolik, že bylo dohodnuto další pokračování.

Z vody se šlo až pozdě odpoledne a frčelo se domů.

V pátek 6. 6. budeme pokračovat na Lipně, kde se většina dětí zase sjede.

Zvláštní poděkování patří Jacht Klubu Cheb za skvělou organizaci závodů a poskytnuté zázemí.

Své postřehy zapsal Michal Voženílek

Starší články z kategorie Závody

Titul mezinárodních mistrů i vicemistrů putuje do Čech !

31.5. – 1.6. 2014, Jesenická přehrada - Dřenice u Chebu / Jacht Klub Cheb. Pro lodní tří...

O uplynulém třetím květnovém víkendu se náš TŘI SESTRY SAILING TEAM zúčastnil již 41.ročníku TROF...

Více informací naleznete na www.melges24.cz

V příloze naleznete vypsání závodu MČR v lodní třídě Catamaran Open, které se koná v termínu 24.0...

Zobrazit všechny články


nahoru