Stříbro na MS Masters 2024 v Gizzerii

Eva Skořepová | 01.07.2024

26.–30. 6. probíhalo v Italské Mekce kitefoilingu v Gizzerii mistrovství světa KiteFoil Masters (jezdci nad 35 let) a MS v kategorii A´S YouthFoil (jezdci do 17 let).




 
V kategorii Masters měla ČR zastoupení bohužel jen v ženském podání. V dětské kategorii závodníky zatím stále nemáme.
 
První den byl ve znamení větších vln a silnějšího větru, což nejsou mé úplně oblíbené podmínky. Druhý a poslední čtvrtý den jsme závodili v mírném až středním větru, s menšími vlnami, za takřka ideálních podmínek, a to bylo na mých výkonech znát. Mé oblíbené závodění ve slabém větru, který byl nachystám na den třetí, jsme bohužel stihli využít jen k jednomu jedinému startu toho dne. Celkově byl letos Masters fleet velmi vyrovnaný a na vysoké úrovni. Zejména my první tři ženy jsme výkonnostně velmi vyrovnané, a tak to občas byl boj o každý metřík a sekundu. Jsem moc ráda, že jsem dokázala obhájit své loňské druhé místo. 

 


 
Masters závody mají pro mne velké kouzlo, všichni jsme zde již spíše amatéři než profíci, všichni už máme pracovní povinnosti a myslím, že hlavně díky tomu si dokážeme zazávodit v přátelském duchu a vůbec není na obtíž, že startujeme dohromady muži i ženy jako jeden fleet.
 
Kompletní výsledky zde: https://www.kiteclasses.org/2024youthmasters

 


 
Ještě před dvěma lety jsem doufala, že bych se mohla ucházet o místo na LOH v Paříži, za poslední dva roky šla však úroveň kitefoilingu skokově nahoru a bohužel ve vrcholných světových soutěžích již není reálné zabodovat pro jezdce, který se tomuto sportu nevěnuje na full time. Nicméně jsem ráda, že jsem si celou olympijskou kvalifikací, i když neúspěšně, prošla až do konce a na Last Chance Regattě jako jediný nesponzorovaný a nepodporovaný sportovec dokázala zajet z českých kiterek nejlepší výkon, a tím tak pomyslně ukončit tuto svoji část vrcholové sportovní cesty. Do budoucna již neplánuji závodit na nejvyšších světové pohárech a regatách. Přesto doufám, že se v ČR najdou další odvážné dívky a moc ráda jim budu v jejich cestě nápomocná. 
 
Mne nyní čeká ještě týden volna a pak zpět hurá do práce. Zatím však ještě zůstávám zde v Gizzerii na pár dní, abych mohla sledovat, jak se bude dařit našim juniorům na MS do 21 let. České barvy tu budou hájit Vojta Koška, Jindra Houštěk a Dominika Braunová. Držme pěsti, Vojta je naše velká naděje na letošní mistrovský titul. U21 budou závodit nyní od středy do neděle 3.–7. 7. I jejich jízdy bude možné celou dobu sledovat online díky GPS trackerům.
 
Více zde: https://www.kiteclasses.org/2024youthworlds

 
Monika Žižlavská (TJ Sailing Pálava)

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 22.–23. 6. se v YC Kovářov konal tradiční Frymburský pohár. 

Skvělou tečku za povedeným závodem nabídl poslední den. Ve středu 26. června přišel vítr, kter...

Máme za sebou druhý „televizní“ den. Dopoledne před televizními kamerami závodila třída RS Fev...

Sledovali jste dopolední rozjížďky třídy RS Feva na ČT Sport a ČT Sport+ nebo na Czech Team TV...

Soutěž v jachtingu začala dnes na Bezdrevu v Yacht Clubu DIM. Dopoledne závodila třída Optimis...

Zobrazit všechny články


nahoru