Stříbro z mistrovství Německa třídy Evropa

Eva Skořepová | 11.10.2024

3.-5. října 2024 se na jezeře Partwitzer see konalo Mezinárodní mistrovství Německa v lodní třídě Evropa. Českou republiku zde reprezentoval Tomáš Mlejnek. Závodu se účastnili ženy (26 lodí), muži (31 lodí) a veteráni (30 lodí). Celkem se tedy účastnilo neuvěřitelných 87 Evrop!


Předpověď slibovala vcelku solidní podmínky – slabý až střední vítr od 3 do 6 m/s. Ve čtvrtek a v pátek byl vítr lepší – od 4 do 6 m/s a v sobotu trochu slabší – kolem 3 m/s. První den foukal SZ vítr, takže jsme mohli jezdit na části bližší klubu, přičemž další dva dny foukalo ze SV, což přinutilo rozhodčí postavit trať na větší straně jezera, kde bylo o kvalitní jachting postaráno. V plánu byly každý den 3 rozjížďky, což se kromě závěrečného dne podařilo.

 


První den, i v souladu s plynule zesilujícím větrem, rozhodčí přidávali každou rozjížďku kolo navíc – nejdříve jsme jeli outerloop se dvěma, pak se třemi a nakonec se čtyřmi. První rozjížďku jsem díky velmi dobré taktice a rychlosti vyhrál, když jsem na první zaďák předjel první dvě lodě a pak si to již v klidu udržel. Při startu 2. rozjížďky jsem si nebyl jist, zdali jsem nebyl OCS a pro jistotu se vrátil, což možná byla chyba, protože jsem spíše přes čáru nebyl, ale po stahování jsem zapsal 15, což bylo určitě lepší než OCS. Další rozjížďku jsem opět jel dobře a přes snahu dostat se na druhé nebo první místo jsem se spokojeností udržel místo třetí a stejné místo mi následně patřilo i v průběžném pořadí.


Druhý den jsme se, jak jsem psal výše, přesunuli díky stočenému větru ze SV na druhou stranu jezera, tedy na druhou stranu poloostrova, která je ještě o trochu větší než ta, kde jsme jezdili první den. Vítr byl silnější s relativně stálý, takže mohli rozhodčí trať více natáhnout a ustálit počet kol na tři. První rozjížďku jsem druhou stoupačkou a zaďákem pokazil tak, že z toho bylo pouze 10. místo, druhou jsem jel již celou dobře a dojel jsem ji 2., z čehož jsem měl dobrý pocit, aby mi ještě k tomu vítěz oznámil, že byl UFD, takže z toho byla nakonec druhá 1. Při třetí rozjížďce jsem s jezdcem, který byl v předchozí jízdě UFD (Martinem Kottem), skvěle odstartoval, ale pak jsme to oba pokazili – já jel příliš doprava a on jel sice doprava méně, ale nahoře na tom nebyl o moc lépe než já. U mě se k tomu ještě přidalo výrazné přejetí lay-liny na druhou stoupačku, a tak z toho byla v cíli až 11., což mě nutně vedlo k zamyšlení se nad tím, aby byl můj výkon v závěrečném dnu výrazně lepší než v den předchozí. Po tomto dnu mi patřilo 4. místo.

 


Závěrečný den foukal o něco slabší asi 3 m/s silný vítr ze stejného směru. Rozhodčí trať mírně zkrátili, ale zachovali 3 kola. V první rozjížďce jsem měl tragický start a většinu 1. stoupačky, ale kousek před návětrnou se mi podařilo chytit vytahovák zleva a byl jsem nahoře cca 10. a v kontaktu. Zdálo se, že by to mohlo na 2. stoupačku přijít zleva, jako den předtím, a to se přesně stalo. Krásně mě to vytáhlo až na 3. místo, které jsem dovezl až do cíle. Při další rozjížďce jsem se velmi dobře koncentroval, po dobrém startu jsem si všechny hlídal po celou stoupačku a přivezl si nahoru velmi dobrý náskok. Tento náskok jsem v dalším průběhu již jen navyšoval a v cíli byl 1. Po zeslábnutí větru vytáhli rozhodčí AP nad A a mohli jsme spolu s mými německými trenéry a tátou začít slavit – ze čtvrtého místa jsem se posunul na druhé a získal tak stříbrnou medaili na Mistrovství Německa 2024 v kategorii Evropa – muži.

Tomáš Mlejnek

 

 

Celkové pořadí muži:
1. místo Simon Huellenkremer Stuttgarter Segel-Club e. V. … 21 bodů
2. místo Tomáš Mlejnek SK Štětí z. s. ………………………….  30 bodů
3. místo Martin Kotte Röbeler Segler-Verein Müritz e. V. …….. 35 bodů

 

Kompletní výsledky:
https://manage2sail.com/en-US/event/IDMEUROPE2024#!/results?classId=0c2915ec-9f29-482b-9726-0651ec4bbbd2

 

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 20.–22. září 2024 se na brněnské přehradě uskutečnilo již desáté MČR lodní třídy RS ...

O víkendu 27.–29. září 2024 se odjel na Máchově jezeře tradiční závod Grand Prix ve třídě 2.4m...

Evropského šampionátu katamaranů Tornado, konaném ve dnech 2.–7. 9. 2024 ve Francii, v jachtař...

Oslava 30 let olympijské třídy Laser (dnes ILCA) na Nových Mlýnech v rámci Burčákové regaty by...

O víkendu 21. - 22. 9. 2024 se na Nechranické přehradě odjel pohárový závod v lodních třídách ...

Zobrazit všechny články


nahoru