The Crown Cup – první část

Eva Skořepová | 23.08.2022

Lipenská přehrada, zahalená do šedivých mračen, přivítala v sobotu 20. srpna závodníky a mistrovství České republiky lodní třídy RS500. Předpověď slibovala střední vítr a extrémní srážky. Do závodu lodní třídy RS500 se přihlásilo celkem 30 posádek a jejich mistrovství se tak stalo dosud nejobsazenějším „dvouposádkovým“ mistrovstvím roku. Na Lipně se ve stejném termínu jelo také finále České jachtařské ligy.




Sobota byla patrně největrnějším dnem z celého prodlouženého víkendu. Severozápadní vítr dovolil oběma týmům rozhodčích pod vedením Karla Marušky a Marka Pavlovského dokončit všechny naplánované rozjížďky. V lodní třídě RS500 se průběžného vedení ujala již tradičně posádka sourozenců Dobrých. Velmi dobrý den měla i posádka Richard Bartoš a Sára Svobodová, avšak předčasný start v poslední rozjížďce je odsunul z medailových pozic. Znalci místních podmínek z domácího klubu manželé Lojkovi se usadili na průběžném třetím místě.

 

 

Odložené starty na obou okruzích uvedly nedělní závodní den. Krátce po poledni se startovala první rozjížďka. Nedělní vítr byl nestálý a pulzoval jak ve směru, tak v síle, a tak se průběžné pořadí pěkně zamíchalo a vše zůstalo otevřené pro pondělní vyvrcholení. Pozávodní brífink závodníků lodní třídy RS500, kde předávali zkušenější závodníci rady, byl velmi příjemným zpestřením dne.

 

Pondělí bylo deštivé a větru bylo na vodě pomálu, přesto vše se podařilo odstartovat závěrečné rozjížďky a mohly tak být vyhlášeny výsledky obou mistrovství České republiky. Zlaté, stříbrné a bronzové mediale doplnily ceny od partnerů závodů, kterými byly Bohemia Apple, Emco, Sea-line.cz a Pivovar Hostivar.

 

 

Mistrovský titul ve třídě RS500 zcela suverénně vybojovali Jakub a Tereza Dobří z Lokomotivy Plzeň, pro které to byl již několikátý titul v této třídě a kteří přirovnávali deštivé podmínky na Lipně k těm na mistrovství světa v Anglii, kde brali deváté místo.

 

 

Stříbro na Lipně získala posádka Eva Matoušková (YC Neratovice) a Michaela Mertlová (YC Regent) a bronz posádka Anna Justová (YC LS Brno) a Klára Houšková (YC CERE), která je čerstvou úřadující mistryní světa v této třídě.

 

Závodění na Lipně pokračuje Mistrovstvím Evropy lodní třídy RS Feva, které se uskuteční od čtvrtka 25. srpna a do závodu je aktuálně přihlášeno 76 posádek. Pokud tedy nemáte plány na poslední prázdninový víkend, dorazte na Lipno – bude to podívaná.
Za PR tým Crown Cupu Kamil Cebarb

Foto Dana Kujalová

 

Výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/221301

 

Starší články z kategorie Závody

Od 13.8.2022 do 20.8.2022 se konalo tradiční letní soustředění mládeže v YCR Jachting Roudnice...

Od 25. do 29. června se ve francouzském Quiberonu konalo mistrovství Evropy lodní třídy Moth. ...

V termínu 2.–7. 8. se vydala hojně obsazená evropářská skupina na veteránské mistrovství Evrop...

Závod se je na italském jezeře Como, na startu bylo 68 lodí a mezi nimi dvě naše posádky Matěj...

11.–16. 7. se na Gardě konalo Mistrovství světa Waszpů, na kterém nás reprezentovali čtyři záv...

Zobrazit všechny články


nahoru