Tisková zprava ze závodu SP Rolex Miami OCR 2006 (23.-27.1.)

Dana Dvořáková | 10.02.2006

Na Světovém poháru (Grade 1) v Miami se v letošním roce sjelo rekordních 610 závodníku ze 40 zemi světa, ve třídě 470 ženy se účastnilo 16 týmů, přičemž v čele závodu byly i první 4 posádky z MS 2005? Holanďanky, Francouzsky, Britky a také posádka Lenka Š

Lenka Šmídová se zúčastnila této regaty již po čtvrté, v roce 2005 obsadila 3. místo v nove OH třídě Laser Radiál, v roce 2003 a 2004 vyhrála ve třídě Evropa. Od května roku 2005 Lenka trénuje a zavodí na nove dvouposadkové lodi 470.
První den závodu se jel ve středním větru, kdy se týmu CZE 1 (Šmídová ? Kratzig) podařilo zajet v rozjížďkách na 3. a 6. miste, což je zařadilo na průběžné 4.místo. Druhý a třetí den přisel velmi slabý proměnlivý vítr, ve kterém Lenka a Elizabeth dosud nemají dostatečné zkušenosti a ?najezděné hodiny?, navíc dělaly zbytečné chyby, což je odsunulo na 8.místo v průběžném pořadí.
Na předposlední den regaty se vrátil střední až silný frontální vítr a posádka CZE 1 se vrátila s dojezdy na 2.,3. a 5.místě v rozjížďkách do závodního rytmu a posunula se na 7.místo.
Poslední den regaty si závodnici otestovali nový olympijský formát ? finálová rozjížďka pro prvních 10 lodí v jednotlivých lodních třídách, která je bodována dvojnásobně a není možnost ji škrtnout (jinak nejhorší rozjížďka závodu se nezapočítává).
Finálová jízda se jela ve velmi silném vetru (20-25 uzlu), ve kterém se dokonce některé lodě se špičkovými posádkami převracely. Pro závodníky, trenéry i diváky to byla vzrušující podívaná a zážitek. Finálová jízda je na rozdíl od normálních rozjížděk podstatně kratší, čímž jsou i lodě blíže a dochází ke kolizním situacím, které se řeší přímo na vodě díky rozhodčím na motorových člunech, kteří všech 10 lodi sledují a v případě kolize hned rozhodují, kdo je na vině.
Týmu CZE 1 se ve finálové jízdě bohužel nepovedl start, ale nevzaly se a během dvou kol se propracovaly na 4.místo, což jim pomohlo k celkovému 6.místu v závodě, což jim bezesporu pomůže k dalšímu vzestupu ve světovém žebříčku ISAF.


Starší články z kategorie

Na vědomí se dává, že ALT E organizuje již tradiční ?Přípravu mladých jachtařů na sezónu 2006? na...

CTL pro rok 2006 včetně změn k 25-01-2006

21.1.2006 proběhla na Strahově konference ČSJ.

Vážení předsedové oddílů a klubů, vážení jachtaři, Z ?Usnesení konference ČSJ? jste zjistili, ž...

Pozvánku na ples naleznete v příloze.

Zobrazit všechny články


nahoru