Třetí den - Kateřina Švíková šestá a smolný den posádky 49eruFX

Eva Skořepová | 30.07.2024

Na vodě vítr, slunce, vlny – skvělé podmínky pro olympijské závodění. Poprvé se vyplouvá z mariny včas a startuje se podle plánu.


 

Třída iQFoil
Windsurfing dnes přenáší televize a závodí se opět na okruhu Marseille nedaleko pláže plné diváků. Kateřině Švíkové dnešní první slalom nevyšel podle představ. Po slušném startu bohužel před první bójkou spadla z foilu, a to jí stálo hodně času. Propadla se až na samý závěr startovního pole. Skvělou jízdou se ale dokázala posunout až na 18. místo v cíli.

 

 

„Bohužel jsem se dostala do větrné díry a spadla jsem z foilu. Nepodařilo se mi úplně rychle se znovu rozjet, ale nakonec jsem ještě pár soupeřek předjela, přesto to byla jedna z rozjížděk, která se mi moc nepovedla. Ale to nevadí, dá se škrtnout,“ vysvětlila Kačka.

 

Druhý start se Kačce povedl, první bójku točila osmá, do cíle dojela na 10. místě. To znamenalo průběžné 9. místo. Windsurfařky poté odjely na břeh, na okruhu Marseille závodili muži. Po nich se ovšem na trať ženy vrátily a Kačka jela skvěle. Ze slalomů se přešlo na kurzy. V tom prvním se po slabším startu postupně propracovávala dopředu a v cíli z toho bylo nádherné šesté místo. V další jízdě se od stratu po celou trať držela kolem sedmého místa, a to si také přivezla do cíle. Třetí kurz byl o malinko slabší – 13. místo v cíli, ale i přesto je to posun výsledkovou listinou vzhůru – na skvělé 6. místo. Je to ale hodně vyrovnané, nebude to jednoduché první desítku udržet, ale Kačka to zvládne!

 

 

„Je mi jedno, jestli je slabý nebo silný vítr, dokážu se docela dobře přizpůsobit, za což jsem ráda, protože tady v Marseille můžou panovat jakékoli podmínky. Takže je důležité být připravená na všechno. Náročné je také vedro, které tady nyní máme, ale bojuju s tím, myslím docela dobře, snažím se chladit, používám chladicí vestu, hodně piju…,“ říká Kačka, která se na závod připravila opravdu dobře. Nepodceňuje ani regeneraci. „Po náročném dnu, jako byl ten dnešní, se musím dobře najíst, s regenerací mi pomáhá týmový fyzioterapeut Tomáš Mihalík a nejdůležitější je jít brzy spát a dobře a dlouho se vyspat,“ dodává.

 

 

Třída 49erFX
Zosia Burska a Sára Tkadlecová měly dneska smolný den – co se mohlo pokazit to se taky pokazilo. Začaly ale na okruhu Friul skvěle – po famózním startu sedmé rozjížďky jako první od pinu (levého konce startovní čáry) a téměř celou první stoupačku (křižování proti větru) vedly. Závěrečný příjezd k bójce zprava už nevyšel tak dobře, ale bóji točily na skvělém desátém místě. Bohužel ve druhé stoupačce vyšlo extrémně levé křídlo a holky se tak propadly na 16. místo, protože se opět držely vlevo.

 

V osmé rozjížďce se pokusily o stejný start, bohužel došlo k dotyku s pinem, musely napravit otáčkou o 360°a tuto ztrátu už nedohnaly a skončily na 19. místě. Ani poslední rozjížďka se jim dnes nepovedla, bylo z toho nakonec 18. místo. Celkově klesly na průběžné 18. místo. Aby se dostaly do medailové rozjížďky pro deset nejlepších, která se pojede 1. srpna, budou muset zítra pořádně zabojovat.

 

 

Zítřejší start je naplánován na 12.10 pro třídu třídu iQFoil ženy (v plánu je marathon a dva kurzy). Ješte zbývají dva dny závodění, než přijde na řadu medailová rozjížďka.

 

Třída 49erFX má zítřejší start naplánován v 15.10 (v plánu 3 rozjížďky). Je to poslední den, ve čtvrtek už bude závodit v medailové rozjížďce pouze deset prvních posádek.

 

Výsledky zde: https://paris2024.sailing.org/racing/results-centre/

 

Foto World Sailing

 

 

JAK SLEDOVAT JACHTING NA OLYMPIÁDĚ

 

Přenosy z Olympijských her bude vysílat Česká televize na programech ČT Sport a ČT Sport+. Sledujte aktuální program, jachting bude zařazen ve dnech ve dnech 31. 7. a 1. a 2. 8. 

 

Jachting bude možné sledovat také každý den od 12.00 na mezinárodním Eurosportuhttps://play.max.com/olympic-sport/sailing. Český Eurosport jachting na programu zatím nemá, bude se objevovat pouze ve zpravodajství.
 
Zkusit můžete také olympijskou televizihttps://czechteam.fameplay.tv/, která vás vezme do zákulisí olympijského týmu.
 
Stáhněte si mobilní aplikaci „Olympijský tým“. Najdete v ní program, výsledky i zákulisí olympijského týmu.
 
Sledujte www.sailing.cz, Facebook a Instagram „ceskyjachting“ nebo www.olympijskytym.cz a Facebook a Instragram „olympijskytym", ať vám neuniknou nejnovější informace, výsledky ani videa z českého olympijského týmu.  

 

Více info o jachtingu také zde:

https://paris2024.sailing.org

https://olympics.com/en/live/

 

Tracking jednotlivých rozjížděk: https://paris2024.sailing.org/tracking/

nebo: https://www.yachtingnz.org.nz/2024-olympic-sailing-tracker

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

I druhý den začal odkladem startu pro nedostatek větru. Kolem 14. hodiny se ale rozfoukalo, př...

Snídaně, warm up v posilovně, protáhnout se nachystat loď, prkno a na vodu. Jenže vítr je prot...

Trochu ve stínu začínajících olympijských her proběhlo minulý týden na Balatonu Mistrovství sv...

Zatímco windsurfařka Kateřina Švíková si naordinovala na poslední den před závodem odpočinek, ...

Ještě v Tokiu v roce 2021 windsurfaři závodili na zastaralé třídě RS:X. Od této olympiády došl...

Zobrazit všechny články


nahoru