Tým HÉBÉ vybojoval na mistrovství Evropy skvělé páté místo

Eva Skořepová | 21.05.2021

Rolex Capri Sailing Week 2021 – Evropský šampionát ORC 2021

 

Posádka lodě HÉBÉ V, závodící za Český Yacht Klub, na Mistrovství Evropy ORC ve třídě „C“, které se jelo v Itálii od 15. května, vybojovala po nevydařené navigační etapě skvělé páté místo.



 

Závod začal navigační etapou se startem v Neapoli a cílem na Capri. „Po startu jsme zvolili levé jižní křídlo. Jako jediní z celého startovního pole skupiny C v ORC. Už to nám přišlo hodinu po startu divné. Ale pevně jsme věřili naším propočtům několika modelů v routingu. Foukalo 14 až 18 uzlů, vlny byly 1,5 až 2,5 m vysoké, takže to byl docela zážitek na naše žaludky. Jeli jsme si pro změnu směru větru, která měla přijít od západu. První obrat od startu jsme udělali až o půlnoci. Při plavbě na první otočný bod přišla očekávaná změna větru. Naše chyba však byla, že jsme si zajeli moc moc moc na jih. Při rozednění při přiblížení k ostrovu Ponza, který byl prvním otočným bodem, jsme již z dálky viděli soupeře před námi. Všichni pluli severní cestou bez avizovaného hodinového bezvětří. Následně to byla pro nás stíhají jízda od ostrova k dalšímu otočnému bodu. 65 Nm s Codem O na jeden bok. Jeli jsme ideální nejkratší cestu. Před cílem vítr ještě zeslábnul se zapadajícím slunkem. Tím ještě narostla naše časová ztráta na lodě, co již dokončily,“ hodnotila posádka. Znamenalo to pro HÉBÉ 14. místo.

 

 

Od 18. 5. probíhaly krátké inshore rozjížďky. „V první z nich jsme měli perfektní start, foukalo 6 až 9 uzlů, byly dlouhé vlny, a tak bylo těžké vést spinaker, ale výsledek skvělé 3. místo. Ve druhé rozjížďce se nám z důvodu kolize asi 4 lodí soupeřů u výhodné strany startovní čáry nepodařilo se prosmýknout na start a uvízli jsme v beznadějné pozici. Celou rozjížďku jsme se dotahovali a bylo z toho 12. místo,“ referovala posádka z místa dění.
 
Další den foukalo 12 až 14 uzlů. V první rozjížďce dne si HÉBÉ po perfektním startu připsala opět třetí místo. Ve druhé skončila sedmá a v celkovém pořadí se posunula na 4. místo.
 
Poslední den závodu přišel čerstvý vítr o síle 15 až 17 uzlů. Stihly se odjet dvě rozjížďky. V první bylo hodně lodí přes čáru a napodruhé se startovalo již s černou vlajkou. „Start jsme měli výborný, ale před první bójkou přišla změna z druhé stany a nadějím na medaili byl konec. Ve druhé rozjížďce jsme lehounce ztratili rychlost při startu a pak jsme dobře doháněli,“ popisuje posádka.
 
„Máme radost z celkového 5. místa v naší C skupině na evropském šampionátu v ORC. Po dvou letech s HÉBÉ na suchu a po nepovedené navigační rozjížďce je to maximum co jsme mohli uhrát,“ hodnotí. „Jdeme dál do dalších tréninků a závodů. Loni zde bylo přihlášeno 130 lodí, závod se však zrušil. Letos jich po těžké době přijelo 65. Snad se účast na všech regatách bude jen zvyšovat!“

 

Tým závodil ve složení:
Pavel Bobek, skipper a taktik
Tomáš Musil, kormidelník
Zdeněk Jakoubek, pitman
Jakub Rozsypal, trim (Zdenál Sünderhauf si zchromil koleno)
Libor Hošek, trim a navigátor
Tonda Podzimek, trimer hlavní plachty
David Kovařík, bowman
Milan Tomek, mastman 

 

Více na www.rolexcaprisailingweek.com

 

 

Starší články z kategorie Závody

Posádka lodě HÉBÉ V, závodící za Český Yacht Klub, se chystá na Mistrovství Evropy ORC ve tříd...

Posádka lodě HEBE V, závodící za ČYK, se chystá na Mistrovství Evropy ORC ve třídě „C“, které ...

Premiéra filmu z letošní Velikonoční regaty bude v televizi Sport 5 v pondělí 3. května v 18:1...

Jeden z největších a nejtěžších českých námořních závodů se konal od 11. do 16. dubna v Chorva...

Závod CTL 211704, který se měl konat ve dnech 24.–25. 4. 2021 je ODLOŽEN. Jakmile budo...

Zobrazit všechny články


nahoru