Upřesnění k informaci TV NOVA o montáži a používání digitálního tachografu.

Martin Soušek | 02.12.2008

Informaci TV NOVA o nutnosti montovat digitální tachograf do všech vozidel a souprav jejichž hmotnost přesahuje 3 500 kg doporučuji přeřadit jako zavádějící do humoristického vysílání, protože vychází z nespolehlivě zjištěných skutečností, nesprávně gener

Pro stanovení povinností k používání záznamového zařízení je rozhodné Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 561/2006! Nařízení EU je přímo použitelný právní předpis platný ve všech členských zemích EU a národní právní úprava jej nemůže měnit, může stanovit pouze doplnění platná pro daný stát a v případných nejasnostech se národní doplňky musí vyložit ve znění příslušného „Nařízení“.

V článku 2 odst. 1 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 561/2006 se uvádí: „Toto nařízení se vztahuje na přepravu zboží vozidly, jejichž maximální přípustná hmotnost včetně návěsu nebo přívěsu překračuje 3,5 tuny, nebo cestujících vozidly, která jsou svou konstrukcí nebo trvalou úpravou určena pro přepravu více než devíti osob včetně řidiče“.

K tomuto ustanovení se váže výjimka uvedená v článku 3 písm. h): „Toto nařízení se nevztahuje na silniční dopravu vozidly nebo jejich kombinacemi, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřesahuje 7,5 tuny a která se používají k neobchodní přepravě zboží;…“

Přeprava plachetnice na závody je typickým příkladem neobchodní přepravy sportovního náčiní, protože loď nebude předmětem koupě nebo prodeje, není zbožím! Jedná se o přepravu osobního majetku na nebo ze sportovní akce. Doporučuji vytisknout si uvedené citace z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 561/2006 a založit je k dokladům pro řešení případných nejasností při silničních kontrolách. Současně Vám přeji, abyste nikdy nepotkali policisty „školené“ TV NOVA a nemuseli tento problém řešit nebo vysvětlovat.

Ahoj

Vlastimil Šindýlek

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

VV projednal a po úpravách schválil návrh strategie RD a RD mládeže pro období 2009 – 2012....

Čtvrtek 23. října 2008, YC CERE

VV ČSJ oznamuje, že Konference ČSJ se bude konat v sobotu 24. ledna 2009. Zahájena bude v 10:00 v...

Čtvrtek 11. září 2008, YC CERE

Informace pro předsedy sdružených klubů, lodních tříd a asociací....

Zobrazit všechny články


nahoru