Úspěch mladých jachtařů na Gardském jezeře

Eva Skořepová | 27.10.2019

Skvělé výsledky vybojoval Czech 29er Team na finálovém závodě série Eurocup na italském Lago di Garda. Posádka Jára Čermák a Petr Košťál dokončila regatu na úžasném 17. místě a v absolutním hodnocení série jim patří 13. příčka z téměř 450 týmů. Jen o 3 místa za nimi na 16. místě skončila mladá sourozenecká dvojice Michal a Lukáš Krsičkovi. Navíc další naše posádka Anna Justová a Petr Tupý, kteří obsadili 43. místo, nakonec zvítězili v kategorii smíšených dvojic. 


 

 

 

Úvodní dva dny kvalifikace nebyly vůbec jednoduché. Vítr často měnil svoji sílu i směr. Severní vítr Peler přeskakoval na jižní Oru a někdy nečekaně přišlo i Montevento. Ve flotile 100 lodí ze 16 zemí světa závodilo celkem osm českých posádek. V nestálých podmínkách si nejlépe vedla brněnská smíšená dvojice Anna Justová a Petr Tupý. Do zlaté skupiny, tedy mezi prvních 50 lodí postoupili ještě Jára Čermák a Petr Košťál a sourozenci Michal a Lukáš Krsičkovi. 

 

 

V následujících dvou dnech Gardské jezero ukázalo svoji tvář a všech osm finálových rozjížděk bylo odjeto ve velmi silném větru. Nebyla tak nouze o dramatické situace a řadu převržení. Zuzana Vychová s Annou Teubnerovou nakonec do větrných rozjížděk nenastoupily. Kormidelnice si teprve zvyká na novou lodní třídu a tak raději zvolily trénink na hladké vodě před Riva del Garda. Závod nevyšel Lucii Košatové a Anně Košťálové. Lucie si totiž v jedné z úvodních rozjížděk pochroumala nohu a toto bolestivé zranění ji vyřadilo z bojů. 


Radost nám udělali sourozenci Krsičkové, kteří v kvalifikaci jezdili skvěle ve slabším a středním větru a díky bojovnosti postoupili poprvé do zlaté skupiny. Vzhledem k jejich nízké hmotnosti je celkové 43. místo v tak náročných povětrnostních podmínkách dobrým úspěchem. Pochvalu zaslouží také Anna Justová s Petrem Tupým. Těm se skvěle dařilo v kvalifikaci a větrné finále zvládli také velmi dobře. Celkové 29. místo je velmi dobrým výsledkem. Anna Justová navíc byla 5. kormidelnicí v absolutním pořadí. 


Největší úspěch, i přes trochu horší kvalifikaci, zaznamenali Jaroslav Čermák a Petr Košťál. V silném větru se neustále zlepšovali a poslední den je dojezdy 13, 12, 18, katapultovaly mezi prvních 20 týmů. Skvěle rozjetý závod pak zakončili dojezdem na 3. místě a mohli se tak radovat z celkové 17. příčky a 13. místa v absolutním hodnocení celé série Euro Cup.

 

 

 

“Úvod závodu nevycházel podle našich představ. Několikrát jsme se dostali do první pětky, ale dost rozjížděk bylo zrušeny kvůli rychle slábnoucímu větru. Na vodě jsme trávili hodně času a bylo to dost náročné. Finále jsme si ale skvěle užili. Dopoledne foukal silný severní vítr Peler a my jsme s Petrem dokázali nastavit dobrou strategii. V samotném závěru se vítr stočil více z prava, na což jsme okamžitě zareagovali a bylo z toho vedení na návětrné bóji a 3. místo v cíli závěrečné rozjížďky. Díky Českému svazu jachtingu za podporu a také trenérovi Davidu Křížkovi za celou sezónu,” řekl kormidelník úspěšné posádky Jaroslav Čermák.

David Křížek


29er Euro Cup Final - Lago di Garda - 100 posádek
1. NOR - M. Berthet / A. Franks-Penty
2. USA - S. Baker / M. Misseroni
3. DEN - J.Ch. Dehn-Toftehoj - M. Fuglbjerg

…..
17. J. Čermák / P. Košťál - YC Pardubice
29. A. Justová / P. Tupý - YC Lodní Sporty Brno
43. M. Krsička / L. Krsička - YC CERE
64. A. Nahodil / J. Sušil - YC CERE
75. A. Milerová / J. Pokorný - YC Dobřichovice
83. M. Bauerová / V. Paigerová - YC CERE
98. L. Košatová / A. Košťálová - ČYK
100. Z. Vychová / A. Teubnerová - YC Neratovice

 

29er Euro Cup 2019 - 446 posádek
13. J. Čermák / P. Košťál
16. M. Krsička / L. Krsička
43. A. Justová / P. Tupý - 1. mix

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Dnes bylo ve španělském Puerto Sherry zahájeno MS ve třídě BIC Techno 293.

Na Gardě se od 24. do 28. září jelo mistrovství světa ve windsurfingu v olympijské třídě RS:X....

Ve dnech 20.­–22. 9 se uskutečnilo MČR třídy Finn pořádané jachtklubem Dyje Břeclav na nádrži ...

Dnes na Gardě začíná mistrovství světa ve windsurfingu v olympijské třídě RS:X. Na startu bude...

Ve dnech 14.–15. 9. se konal na Velké Domaši na Slovensku poslední závod ze série Supercupu 20...

Zobrazit všechny články


nahoru