Úspěšné přednášky Jachtařské akademie

Eva Skořepová | 08.02.2018

V Praze proběhly již čtyři velmi úspěšné a zajímavé přednášky pro jachtaře. Milan Koláček, Marián Jelínek, Ian Clingan a Jean Le Cam - čtyři jména, která poutala patřičnou pozornost.


1) Dne 30. 1. 2018 v čase od 10 do 18 hodin proběhlo školení trenérů ČSJ anglickým koučem Ianem Clinganem na přírodovědné fakultě Karlovy university za přítomnosti 35 trenérů, včetně všech trenérů, které vedou reprezentační týmy.

 

Ian Clingan je jeden z předních britských jachtařů, který největší úspěchy dosáhl jako kouč anglické, francouzské, americké a irské reprezentace. S koučováním má má 24 let zkušeností a z toho 17 let spolupracuje s RYA. Má za sebou 4 olympijské kampaně. Má dva roky zkušenosti s trénováním francouzské federace, kdy zároveň působil jako trenér na volné noze a věnoval se třídě 49er a Laser Radial. Byl také manažerem a trenérem Irské jachtařské asociace. Dále vedl olympijskou kampaň pro Paralympiádu v Londýně 2012 . Zde získal jeho svěřenec stříbrnou medaili.Jeho zkušenosti jsou opravdu rozsáhlé, což potvrzuje i devítileté koučování pod RYA, kdy trénoval olympijské naděje a mladé jachtaře.

 

 

Jednalo se o celodenní akci, během které Ian přiblížil své metody tréninků, a to jak v olympijských kampaních, tak i v mládežnickém jachtingu. Dále vysvětlil  a uvedl na příkladech metodiku a scénáře tréninků, které se používá v britských , jachtařských týmech. Na konci témat vždy zbyl čas na dotazy a praktické příklady. Naši zkušení jachtaři Martin Trčka a Tomáš Musil vždy v češtině shrnuli základní Ianova témata a i doplnili o vlastní poznatky. Vše se natáčelo a bude umístěno na www.jacht-akademie.cz.

 

2) Dne 30. 1. 2018 v čase od 18.30 do 21. 0 hodin proběhl seminář Mariana Jelínka s názvem Mentální koučink vrchového sportovce.

 

Mentální kouč Marian Jelínek spolupracuje se špičkovými českými sportovci. Vedl Jaromíra Jágra, pomáhá tenistce Karolíně Plíškové…

 

 

Přítomno bylo 75 nadšených posluchačů, kterým Marian vysvětloval na příkladech, jak je důležité používat ve sportu hlavu, ale i v jiných činnostech. Vysvětlil své metody jak se zbavit rušivých vlivů při sportovních výkonech, odbourávání strachů a využívání relaxace. Dále oznámil navázání spolupráce s naším námořním jachtařem Milanem Koláčkem a souhlasil s další spolupráci s Českým svazem jachtingu. Další seminář, plánovaný na podzim, by rád zaměřil již na praktické příklady z jachtařské závodní činnosti a vysvětlil metody na zlepšení mentálního stavu závodníka.

 

3) Dne 6. 2. 2018 v čase od 18.30 do 19.30 hodin proběhl seminář Milana Koláčka s názvem Navigační a Weather Routing systémy.

 

Milan Koláček (*1979) je reprezentantem České republiky v zaoceánském sólovém jachtingu, vítězem francouzského sólového šampionátu roku 2012 a ve stejném roce se stal Osobností roku České asociace námořního jachtingu. Žije již 9 let ve Francii, kde se na vrcholové úrovni věnuje sólovému jachtingu. Zde je třeba žít a pracovat, aby byl jachtař v kontaktu s nejnovějšími technologiemi, s potřebnými informacemi a samozřejmě s celou světovou špičkou. Mimo vlastních regat se zde podílel na přípravách dalších týmů, jako jsou Credit Mutuel de Bretagne, Spindrift Racing nebo ACTUAL. Ve funkci preparátora pracoval na nejmodernějších závodních speciálech, včetně největších trimaranů kategorie Ultime. Často je zván i k náročným kompletacím dalších karbonových závodních speciálů i za kormidla jiných týmů, které si Milana najímají. Od roku 2014 je aktivní v lodní třídě Figaro. Je členem asociace Lorient Grand Large, která sdružuje sólové jachtaře a organizuje jejich další vzdělávání v oborech, které se závodním sólovým jachtingem souvisejí.

 

 

Asi není u nás větší odborník na tuto problematiku a také zájem 110 posluchačů svědčil o tom, že tato správně zvládnutá dovednost je pro širokou jachtařskou veřejnost, velmi žádaná. Na praktickém příkladu z oblasti Středozemního moře ukázal možnosti vhodného  programu a stanovení optimálního naplánování požadované trasy. Velké množství dotazů na závěr Milan zodpověděl, ale na některé ani nedošlo. Určitě bude zájem uskutečnit navazující seminář. Vše bylo opět nahráváno a bude umístěno na www.jacht-akademie.cz

 

4) Jako naprosto výjimečný zážitek proběhla následující přednáška světové legendy z Francie Jeana Le Cama.

 

Jeanu Le Camovi je 58 let a letos dokončil , na vynikajícím 6. Místě, další Vendée Globe. Jen 5 hodin ho dělilo od 4. místa. Patří mezi absolutní světovou špičku. Narodil se a vyrostl v Bretani. Jako dítě trávil léto s maminkou na ostrovech Glénan. Na 420 jezdil se starším bratrem dvojnásobného vítěze Vendée Globe Michela Desjoyeaux Hubertem, se kterým později stál u založení špičkové závodní loděnice CDK. Na velkých lodích začínal s legendou offshore jachtingu Erikem Tabarlym. Přestoupil na lodní třídu Armagnac, Formule 40 a Multi 50. Slávu získal v lodní třídě Figaro, kde dneska aktivně působí také Milan Koláček a celkem 3x zvítězil v La Solitaire. V historii závodu se to podařilo pouze pěti závodníkům. Z Figara vedla cesta za kormidlo atraktivních ORMA trimaranů. Dalším stupněm byla třída IMOCA a závod Vendée Globe. Tento závod už jel 4x a připravuje se na další ročník v roce 2020! Dále zvítězil v závodech Barcelona World Race, Transat QG2R, Transat Jacques Varbe a v mnoha dalších.

 

 

 

Jean nejprve okomentoval svůj film z posledního ročníku závodu Vendée Globe, kde se umístil na 6. místě a jako druhá loď v cíli mezi plachetnicemi bez foilů. Následně v moderovaném rozhovoru, který byl skvěle tlumočen do češtiny, přiblížil jachtařský život žijící námořní legendy. Pohovořil o svém utržení kýlu v závodě Vendée Globe  v roce 2008 u mysu Horn i následné záchranné akci. Zároveň podpořil morálně našeho jachtaře Milana Koláčka v jeho úsilí prvního startu českého reprezentanta v  závodě kolem světa Vendée Globe 2020. Na závěr byl odměněn neutuchajícím, dlouhotrvajícím potleskem. Pro některé ze 110 účastníků, životní zážitek. Poděkování patří Českému svazu jachtingu za podporu Jeanovi účasti.

 

 

  

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

v termínu 3. - 4. 3. 2018 se uskutěční tradiční seminář národních rozhodčích spojený s jednání...

Školení a doškolení členů HZS ČSJ v rámci KSJ 21 se uskuteční dne 24. 2. 2018 v Brně, v klubov...

V příloze naleznete pracovní verzi CTL 2018 k dnešnímu dni.

Z důvodu přechodu administrativního rozhraní na nový web jsem dnes uzavřel databázi výsledků pro ...

v sobotu 2. 12. 2017 zasedala od 14:30 hodin v Praze na Strahově komise rozhodčích ČSJ

Zobrazit všechny články


nahoru