V Kielu se sešlo 135 čtyřistadvacítek

Dana Dvořáková | 02.07.2017

V termínu od 17. do 25. června 2017 se konal v olympijské maríně v Kielu-Schilksee další ročník největší světové regaty Kieler Woche, pořádané již od roku 1882


Třída 420, již tradičně jedna z nejvíce zastoupených, ani letos nevybočila z dlouhodobého trendu. I díky účasti dvou českých posádek nakonec závodilo 135 lodí, čímž si třída vysloužila neoficiální titul nejpočetnější třídy závodu. Na startu se sešly kromě posádek ze Střední Evropy také týmy z USA, Velké Británie a Irska, Řecka či Španělska. Své zástupce samozřejmě vyslala i tradiční bašta dvacek Itálie. Jen německých posádek dorazilo přes 70, dalších 16 týmů přijelo pod vlajkou Rakouska a nesmíme zapomenout ani na desetičlennou výpravu Švýcarů, kteří v posledních letech zažívají značný vzestup výkonnosti. Neúčast závodníků z Maďarska byla zapříčiněna souběhem s jejich tradičním závodem Choco cup.

Před samotným závodem jsme absolvovali trénink s Tondou Mrzílkem. Ve slabším a středním větru jsme tři dny cvičili manévry i krátké rozjížďky společně s polskými dvackaři a jejich trenéry.

První den závodu absolvovalo startovní pole, rozdělené do 3 skupin, pouze jedinou rozjížďku, která byla navíc za platnou nakonec uznána jen skupině žluté. To ještě mnoho nefoukalo. Od druhého dne se ale dostavilo typické počasí s ocelově šedou oblohou a větrem dosahujícím v nárazech až 30 uzlů. České posádky, nezvyklé na takové podmínky, si i tak dokázaly v mezinárodní konkurenci kvalitně zazávodit, a to i přes několik technických problémů, které nás stály hned několik nedojetých rozjížděk a tím pádem propad pořadím. Sedm kvalifikačních a dvě, resp. pro zlatou a stříbrnou skupinu tři finálové rozjížďky určily za vítěze řeckou posádku Athanasopoulos Yogos/Tassios. Pro nás byl závod jistě kvalitní přípravou na blížící se Mistrovství Evropy v Athénách.

Pro zájemce o závodění na této velice populární třídě se silnou mezinárodní konkurencí připomínáme, že v průběhu prázdnin mají možnost zúčastnit se dvou akcí “420 Sailing Party” pod vedením Hanky Žižkové-Chudějové a Tondy Mrzílka. Více informací hledejte na facebookové stránce České asociace lodní třídy 420 (www.facebook.com/czech420sailing). Na podzim pak budeme mít tu čest hostit na Lipně jednoho z nejuznávanějších trenérů současnosti, Nikose Drougkase, který povede týdenní soustředění pro trenéry i závodníky “First Czech Republic, Central and Eastern Europe Coaches and Sailors Clinic” spolupořádané pod patronátem Mezinárodní asociace LT 420. Rádi vás uvidíme!

Starší články z kategorie Závody

Poslední den jachtařské regaty byly na programu již jen finálové rozjížďky.

Třetí den jachtařské regaty začal čekáním na vítr, který ale v poledne naskočil a připravil mladý...

Jachtařský tým MASTERLAN – David Křížek a Milan Harmáček vyráží na druhý závod Flying Phant...

V příloze naleznete zprávu z Kieler Woche a Mistrovství světa 2.4mR od Daniela Bíny

Druhý den jachtařské regaty na Letní olympiádě dětí a mládeže byl jako vystřižený.

Zobrazit všechny články


nahoru