Valná hromada ČSJ – změna stanov a udělení čestných odznaků

Eva Skořepová | 31.05.2022

V sobotu 28. 6. se v Praze na Strahově konala Valná hromada ČSJ. Po přivítání přítomných byly uděleny čestné odznaky ČSJ.



 
Zlaté čestné odznaky obdrželi Jan Šilhavý (1941) z Českého Yacht Klubu, Ivan Šenkýř st. (1957) z YC Neratovice a Přemysl Drábek (1942) z Jachtklubu Toušeň. Stříbrný čestný odznak byl udělen Otakaru Kleinerovi (1951) z Yacht Clubu DIM Bezdrev. Ocenění zasloužilý rozhodčí dostal Ivo Jakubec z YC Neratovice. Ocenění předávali předseda ČSJ Radim Vašík a místopředseda ČSJ Tomáš Musil.
 
 
Bývalý předseda Českého Yacht Klubu, Ing. Jan Šilhavý vloni oslavil významné životní jubileum, 80. narozeniny. Členem Českého Yacht Klubu (tehdy Slavoj Vyšehrad) se stal již v roce 1958. Plachtit se naučil na olympijské jole, v roce 1961 dokončil svou první loď třídy Flying Dutchman. V 70. letech, když začal na Optimistu závodit jeho syn Martin, byl trenérem mládeže. V 80. letech se začal věnovat také stavbě lodí, vzniklo kopyto pro laminátové plachetnice třídy Evropa, na kterých dosáhla celá řada závodníků vynikajících výsledků. Od roku 1980 byl sportovním kapitánem klubu, od roku 2004 do roku 2020 pak předsedou Českého Yacht Klubu. Svou prací významně přispěl k rozvoji našeho nejstaršího Jachtklubu a zasadil se jeho modernizaci a vysokou úroveň. Po roce 2020 se věnuje především archivu klubu.
 


Ivan Šenkýř st. je zřejmě nejdéle působící předseda jachtařského klubu v ČR. Od roku 1980 až do konce listopadu 2021, tedy 41 let, byl nepřetržitě volen členy klubu YC Neratovice jeho předsedou. Za jeho vedení dosáhl klub největších úspěchů jak v dospělých – Lenka Šmídová 7. a 2. místo na OH, Lenka Šmídová s Lenkou Mrzílkovou 7. místo na OH, tak v mládeži – Petr Fiala s Hynkem Barkmanem byli mistři Evropy Cadet a Petr Fiala s Janem Karlem byli pátí na MS Cadet, a dalších výborných výsledků jednotlivců. Hlavním Ivanovým přínosem byla velká podpora mládeže, ze které vzešlo mnoho předních českých jachtařů. Celkově se klub umístil mnohokrát na první či druhé příčce v celkovém hodnocení žebříčku ČSJ.
 


Přemysl Drábek je sokol, jachtař, dálkoplaz, běžkař, vodák – prostě sportovec tělem i duší a zakládající člen jachetního oddílu Sokol Toušeň, dnes Jachtklubu Lázně Toušeň. S jachtingem začínal ve třídě Mlok, později závodil na Finnu a účastnil se prvních námořních plaveb toušeňských jachtařů. Dlouhá léta velmi aktivně pracoval ve výboru Jachtklubu Toušeň. Jeho trefné výroční zprávy o činnosti klubu, doprovázené krátkými poetickými doslovy, se mezi účastníky schůzí včetně hostů staly nezapomenutelnými. Podílel se na organizaci jachtařských závodů ve funkci hlavního rozhodčího. Jmenujme alespoň legendární Silver Cup Finn, Malá cena Toušeně nebo Toušeňský pohár. Má velkou zásluhu na pořízení a fungování sportovní horské základny Jachtklubu Lázně Toušeň ve Vítkovicích v Krkonoších. Celá generace toušeňských jachtařů Přemkovi vděčí za vlídné trenérské rady a obětavou pomoc při účasti na závodech.
 


Otakar Kleiner zskla Stříbrný odznak u příležitosti 70. narozenin. Je dlouhodobý a stále aktivní závodník třídy Flying Dutchman, účastník ME třídy Moth 1972 ve Švédsku, úspěšný závodník v třídy Fireball, později také třídy Pirát – byl bývalý dlouholetý měřič této třídy. Závodil také na ledě ve třídě DN.
 
 
Dále přednesl předseda ČSJ Radim Vašík zprávu o činnosti výkonného výboru ČSJ v uplynulém období, Petr Ondráček zprávu o činnosti Kontrolní komise. Výsledky hospodaření a návrh rozpočtu uvedl Martin Soušek, za Sportovní úsek vystoupil Tomáš Musil. Za komisi klubů a krajů Kateřina Fantová vyzdvihla zejména nárůst počtu členů mládeže. Za PR komisi vystoupila Eva Skořepová, která mimo jiné představila projekt Začni s jachtingem, tréninkový deník Yarmill a Newsletter (zpráva v příloze).

 

 


Následovalo projednání a schválení nových Stanov ČSJ se změnou formulace Oddílu III.3 c) s účinností ode dne, ve kterém se bude konat první Valná hromada v roce 2023, přičemž tato Valná hromada bude již svolána podle ustanovení nově schválených Stanov platných od 28. 5. 2022 Nové stanovy a usnesení schválené Valnou hromadou ČSJ najdete v příloze.
 
Valná hromada ČSJ uložila Výkonnému výboru ČSJ aktivně působit na členskou základnu pro doplnění členů VV a odborných komisí ČSJ a zapracovat do směrnice C12 přesněji statut sportovního úseku.
 
 

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

Čtvrtek, 19. května 2022, 12:00 - on-line jednání přes Microsoft Teams

Čtvrtek, 21. dubna 2022, 12:00 - on-line jednání přes Microsoft Teams

Výkonný výbor ČSJ rozhodl vypsat veřejnou soutěž na pořadatelství MČR na moři pro rok 2023 v k...

12. 3. 2022 se konala online konference EUROSAF. Český svaz jachtingu na konferenci zastupoval...

Čtvrtek, 17. března 2022, 12:00 - on-line jednání přes Microsoft Teams

Zobrazit všechny články


nahoru