Vítr a slunce – Mistrovství České republiky třídy Fireball

Eva Skořepová | 08.07.2016

Na Lipně se od soboty 2. do středy 6. 7. jelo mistrovství České republiky třídy Fireball. Na startu bylo 40 lodí včetně Slovinců a Švýcarů. Zároveň zde měly Český pohár třídy Cadet, 29er a Flying Dutchman.

První den se odjely dvě odpolední rozjížďky za pulsujícího větru západních směrů o síle kolem 5 m/s. Druhý den následovaly další čtyři rozjížďky v podobném větru, který měnil směr i sílu. Skvěle jezdili mladí závodníci třídy Fireball Jiří Parůžek z Jachtklubu Toušeň a Jakub Košvica z Lodních Sportů Brno, kteří se usadili na čele. Třetí den se pro bezvětří nezávodilo, na vodu se šlo až další den odpoledne, kdy se odjela jedna zkrácená rozjížďka před tím, než bouřka zahnala závodníky na břeh. Poslední den přišel skutečně velmi silný vítr – bylo změřeno až 18 m/s – bohužel stále západní, takže velmi nestabilní.

Nebyla nouze o mnohé dramatické situace, převrácení a vypadávání z lodí. I tyto velmi náročné podmínky zvládli skvěle Jiří Parůžek a Jakub Košvica, kteří tak získali svůj první mistrovský titul ve třídě Fireball. Na druhém a třetí místě skončily neratovické posádky Petr Kořan – Milan Kvasnik a Milan Čáp – Filip Procházka. Kategorii „Žena na lodi“ vyhráli manželé Johana Nápravníková Kořanová (YC Neratovice) a Jakub Nápravník (ČYK). „Byl to náročný závod, v těžkých podmínkách se nám dařilo a měli jsme také hodně štěstí,“ uvedl Jiří Parůžek po závodě. Pyšný byl také jeho otec Zdeněk, který nyní trénuje Cadety a mistrovství republiky vyhrál na Lipně na Fireballu přesně před 33 lety, kdy mu bylo 24 let, stejně jako letos Jirkovi.

Třídu Flying Dutchman vyhráli Petr Storch a Tomáš Palkovský (Ústí nad Labem/Štětí), třídu Cadet Eliška a Zuzana Vychovy (YC Neratovice) a třídu 29er Václav Brabec (YC CERE) – Martin Vácha (LS Brno).

Nyní o víkendu 9.­–10. 7. se jede další závod Českého poháru tříd Fireball, Flying Dutchman, 29er a Cadet. Přijeďte se na Lipno do Černé v Pošumaví podívat, zítra má foukat pěkný vítr, bude na co se dívat.

Foto Dana Kulajová – více fotografií najdete na Facebooku.

Starší články z kategorie Závody

Na základě rozhodnutí ALT 420 byl tento závod pro lodní třídu 420 zrušen.

Na základě rozhodnutí ALT 420 byl tento závod pro lodní třídu 420 zrušen.

pořadatel informuje, že Beskydská regata 2016 plánovaná v termínu 30. 7. - 1. 8. 2016, CTL 162415...

V termínu 02.07.2016 - 06.07.2016 se uskuteční na Lipně v JK Černá v Pošumaví Mistrovství ČR lodn...

Při své historicky první účasti na regatě Giraglia Cup patřící do nejprestižnější světové série p...

Zobrazit všechny články


nahoru