Volvo Gill Optimist British and Open Championship

Dana Dvořáková | 09.09.2014

Výborné 22. místo v Junior flotile na Volvo Gill Optimist British and Open Championship českého závodníka Andrewa Lawsona

Na Britském národním šampionátu Volvo Gill třídy Optimist, který se uskutečnil 2. - 8. srpna 2014 ve Weymouth, jsme měli výborné plavební podmínky s modrou oblohou, slunečno a stabilní vítr 12 až 16 uzlů po celý týden.


Tato událost odstartovala zahájení ve Weymouth a Portland Národní Jachtařské akademii slavnostním průvodem jachtařů a vlajek reprezentujících devatenáct soupeřících národů.

V Senior i Junior flotilách dominovali skvělí zahraniční jachtaři, což naznačovalo, že každá země do soutěže vybrala své nejlepší závodníky.


Českou republiku reprezentoval Andrew Lawson CZE801, který statečně bojoval ve flotile Regatta proti týmu GBR a dalších zemí. První den startovního závodu byl Andrew v jedné z rozjížděk 71. A celkově pak poskočil na 48. místo.

Druhý den měl nejlepší výsledek z celé Regatty, kdy hned v první rozjížďce dojel na 2. místě, a na konci dne jeho pozice vyskočila celkově na19. místo. Po několika obtížných startech v třetím a čtvrtém dni, kdy se starty zrušily z důvodu slabého větru, nakonec ze 71 zúčastněných skončil na 22. místě. Výsledky najdete zde: http://www.kbsuk.com/data/OptimistIOCAEvents/data/results/2014natregracingnh.html



Andy říká, "byla to fantastická zkušenost. Trénink a závody na moři v silnějším větru, fakt sedělo mému způsobu jízdy...se nemůžu dočkat účasti v příštím roce a tentokrát v hlavní skupině Senior flotily!
:o)

Sir Ben Ainslie udělal svou účastí ohromný dojem a strávil jedno odpoledne s příští generací jachtařů. Po krátkém rozhovoru, olympijský vítěz a americký vítěz poháru, rozdával podpisy všem, od triček po kormidla. :o)

Velké vzrušení nadále pokračovalo, když se námořníci zúčastnili "zábavného běhu", kterou uspořádala Jachtařská nadace Andrewa Simpsona, založena Sirem Benem Ainslie, ambasadorem této charitativni společnosti.

Britské Národní mistrovství Volvo Gill cup
Britský národní šampionát Volvo Gill třídy Optimist, je největší britská událost v jachtařském kalendáři Optimistů, která přitahuje více než 450 mladých jachtařů. http://www.optimistsailing.org.uk/


O Andrew Lawson
Andrew David Lawson, CZE801 (narozen 28. ledna 2002) 12 let, domácí klub JMJ Staré Splavy hlavní trenér Martin Vacula, JMJ Staré Splavy a Roman Babický, Jachtklub Česká Lípa. Optimist třídu jezdí již tři roky.

Andrew se pravidelně zúčastňuje závodu po celé České republice a soutěžil i na mezinárodní úrovni v Německu. Jeho první velká mezinárodní soutěž je prozatím Britský narodní šampionát Volvo Gill Optimist ve městě Weymouth, Portland, kde se umístil na 22. místě v Regatta flotile.


O Ben Ainslie
Sir Charles Benedict Ainslie, CBE (narozen 5. 2. 1977), známý jako Ben

Ainslie, je anglický závodní jachtař.

Nejúspěšnější jachtař v olympijské historii. Ainslie získal medaili v pěti po sobě jdoucích olympijských hrách v letech 1996-2012, včetně zlata v posledních čtyřech OH.

Jachting začal ve věku osmi let a poprvé soutěžil v deseti letech. Jeho první mezinárodní soutěž byla ve věku dvanáct let v roce1989 na mistrovství světa v Japonsku, kde se umístil na 73. místě. http://benainslie.com/profile/

O nadaci Andrewa Simpsona
Založena v roce 2013 na počest života a odkazu Andrewa 'Barta" Simpsona, MBE, zlatý a stříbrný olympijský medailista a účastník Poháru Ameriky. Nadace pomáhá měnit životy mladých lidí s využitím jachtingu.

Přílohy ke stažení

  openingceremony_small.jpg (192K)
  andrewlawson_small.jpg (144K)

Starší články z kategorie Závody

15. - 24. srpna 2014, Halifax, NS, Canada

27. 7. - 1. 8. 2014 - Mistrovství světa ve francouzském Carnacu 22. - 24. 8. 2014 - Mistrovství...

28.08. - 31.08. 2014, Domaša

Níže naleznete odkaz na záznam pořadu Sport v regionech, který odvysílala ČT 29. 8. 2014. Hned n...

V dňoch 15.-17.8.2014 sme sa ako slovenská výprava v počte 10 lodí triedy Optimist a 6 lodí tried...

Zobrazit všechny články


nahoru