Vydařená 51.Modrá stuha Lipna

Eva Skořepová | 02.08.2016

Ideální jachtařské podmínky, krásný vítr a poměrně vysoká závodnická účast.

Do jedné věty shrnula letošní 51. ročník Modré stuhy Lipna ředitelka závodu Zuzana Kotisová z JK Černá v Pošumaví, klubu, který tradičně tento dálkový závod pořádá. I tentokrát byl závod přístupný všem lodním třídám včetně windsurferů. A tak najednou startovalo jedenačtyřicet lodí, včetně jediného windsurfera Martina Mahora (roč.1975). "Vloni mi účast nějak utekla, ale letos jsem již opět na startu. Byl jsem tady před mnoha lety. To mi bylo třináct a v cíli jsem byl druhý za tehdejším windsurferským suverénem Danem Motzů."Vysvětlil svůj start jachtař, kterého pořadatelé zařadili mezi netřídové lodě a mezi nimiž se konečné pořadí nakonec losovalo a statečnému windsurferovi připadlo druhé místo.

Zatím co netřídové lodě měly svůj kratší okruh, kajutovým a námořním jachtám pořadatelé trať pořádně natáhli. Po startu před loděnicí v Černé vypluly lodě pod ostrov Tajvan kde byla první točná bójka a odtud až pod Hrdoňov kde byla druhá točná bóje a odtud se již plulo do cíle před marinou v Černé v Pošumaví. První tři námořní lodě spolu sváděly nekompromisní boje od startu do cíle. Všem trochu poodjela posádka Mariana Faktora o další místa se ale bojovalo neskutečně až do cíle. Vždyť v cíli druhá posádka Jana Meškána předjela "svého" soupeře až těsně před cílovou čarou a svůj minisouboj vyhrála o jeden metr...Na startu ani letos nechyběla nejstarší posádka Slávy Klímy z pořádajícího klubu a i ona stejně jako všechny další lodě protnuly cílovou čáru před stanoveným pětihodinovým limitem. Většina posádek se již těší na konec tohoto týdne, kdy poprvé pod Českou taktovkou (dosud tento závod oeganizovali rakouští a němečtí jachtaři) startuje "Špás regata"." A opět by mělo jít nejen o hodnotné jachtařské souboje, ale i o plnění žertovných úkolů na břehu." Slibuje za organizátory z řad jachtařů Martin Doležel.

Petr Vitoň

Výsledky 51. ročníku Modré stuhy Lipna:

Kajutové lodě (6 posádek): 1.Zelinka-Zelinková, 2.Čermák-Horáková-Horák, 3.Trčka - Žampach.

Námořní lodě (32): 1.Faktor M. - Faktor Vl. - Faktorová T., 2. Meškán J.-Szmaragovski Mich.- Szmaragowski D. - Meškán-Vitoňová, 3.Štolba - Vachel.

Netřídové lodě (3): 1.Sroka - Kolín, 2. Mahor - 3.Rousek - Ledvinka.

Hned první start se na 51. Modré stuze Lipna vydařil. Foto Petr Vitoň

Starší články z kategorie Závody

Úspěšná česká reprezentace

Veronika Živná (17) obhájila titul Mistr světa ve třídě O'pen BIC a přidala ještě bronz v mistrov...

Jachta Imerys vedená triem Phil Sharp, Milan Koláček a Adrien Hardy dojela do cíle regaty Transat...

O víkendu 16.–17. 7. se na Velkém Dářku jela Bambusová regata – závod Českého poháru ...

Úspěšná česká evropářská reprezentace na Mistrovství světa

Zobrazit všechny články


nahoru