Záznam z jednání Komise rozhodčích a průběh semináře KR

Dana Dvořáková | 21.03.2008

15. a 16. března 2008 ve Vlašimi

Komise rozhodčích Českého svazu jachtingu

Z á z n a m

z jednání komise rozhodčích a průběhu semináře rozhodčích konaného ve dnech 15. a 16. března 2008 ve Vlašimi.

1) Přítomni: Dle přiložené prezenční listiny

2) Program jednání: viz Příloha

3) Z průběhu jednání:

K bodu 1:

Předseda komise rozhodčích přivítal účastníky semináře, připomenul cíle semináře a seznámil účastníky s programem jednání a dalšími organizačními informacemi.

K bodu 2:

Martin Soušek provedl vyhodnocení sezóny 2007 po stránce aktivita rozhodčích. Ve většině hodnocených údajů se podařilo navázat na hodnocené ukazatele v minulosti tak, že nebyla ztracena vypovídací hodnota ručně získaných a hodnocených údajů.

§ Byl zdůrazněn úkol pro všechny hlavní rozhodčí, aby dbali o úplný záznam aktivity rozhodčích při závodu.

§ Byly upřesněny podmínky pro záznam aktivity jak při účasti zahraničních účastníků tak i záznamu aktivity našich členů na zahraničních závodech.

§ Byla předložena analýza kvalifikace rozhodčích ČSJ.

§ Pro sezónu 2008 je s okamžitou platností zakázáno používat starší verze aplikace než je RaceControl 2008, která bude vbrzku rozeslána rozhodčím a oddílům.

K bodu 3:

Před zahájením příští sezóny stojí před Komisí rozhodčích ČSJ velmi rozsáhlý úkol tj. zajistit prodloužení kvalifikace pro cca 85% rozhodčích všech stupňů a kvalifikací v souběhu s proškolením všech rozhodčích na nová ZPJ 2009-2012. K řešení tohoto problému byly přijaty dílčí úkoly v oblasti vyčištění databáze rozhodčích od neaktivních rozhodčích, přípravy a koordinace seminářů a školení v krajích včetně jejich plnění v čase. Byly projednány návrhy na úpravu stávající směrnice D3.

K bodu 4:

Při hodnocení jednotlivých akcí uplynulé sezóny proběhla výměna zkušeností z vedení těchto významných závodů.

K bodu 5:

Milan Chmelař provedl rozbor všech činností při závodu, kdy může dojít k součinnosti HZS a vedení závodu a na modelových situacích ukázal změny priorit ve vedení závodu.

K bodu 6:

Marek Pavlovský seznámil účastníky s návrhem změny formulace pravidla 42, včetně jeho vazby na pravidla jednotlivých lodních tříd. Zdůraznil, že tato navrhovaná úprava bude platit od nových ZPJ 2009-2012, bude platit i na OH a je možno jí využívat i na závodech v průběhu této sezóny pokud to bude uvedeno ve vypsání závodu a plachetních směrnicích.

K bodu 7:

Předseda KR seznámil členy komise s novým systémem testů, které budou prováděny s podporou výpočetní techniky a časovým průběhem zavedení tohoto nového systému. Testové zkoušky budou prováděny v souladu se stávající Směrnicí D3.

K bodu 8:

V tomto bodu jednání byl projednán průběh přípravy k vydání nových ZPJ 2009-2012 a byla navržena pracovní skupina pro překlad pravidel a Knihy řešených případů, která se k novým pravidlům vydává. Bylo dohodnuto, že se Kniha řešených případů bude překládat, z důvodu kumulace prací před zahájením sezóny 2009, později. Pro sezónu 2009 bude vydán změnový list ke stávajícím případům, protože se očekává, že změny pravidel nebudou rozsáhlé. Předseda KR byl zmocněn k zajištění vydání nových pravidel v součinnosti s výkonným výborem, protože se jedná o základní dokument pro závodní jachting. Pracovní skupina pro překlad pravidel byla schválena ve složení:

Marek Pavlovský (vedoucí skupiny), Jan Blahoňovský, Jan Marian, Richard Weisser a René Sehnal. Předseda KR byl pověřen řešením organizačních záležitostí a Martin Soušek řešením hospodářských problémů.

K bodu 9:

René Sehnal seznámil účastníky semináře se změnami v programu RaceControl 2008 a se změnami v jeho využívání pro vedení závodu.

K bodu 10:

Martin Soušek seznámil účastníky semináře s novým způsobem vedení evidence o závodech a aktivitě rozhodčích s podporou oficiálních stránek ČSJ s těmito závěry:

§ Od hodnocení sezóny 2007 jsou všechny evidenční úkony o aktivitě rozhodčích vedeny výhradně s podporou web stránek svazu.

§ Znalost práce se systémem hodnocení závodů pomocí aplikace RaceControl a ukládání informací a exportu informací o závodě na web stránky svazu patří k základním odborným znalostem rozhodčího a pořadatele závodu.

§ Z výše uvedených důvodů budou otázky ze znalostí využívání aplikace RaceControl a exportu dat na web stránky svazu zařazeny do zkušebních testů pro získání a prodloužení kvalifikace rozhodčích.

K bodu 11:

Druhý den jednání byl věnován především organizačním záležitostem a práci komise rozhodčích v průběhu sezóny. Byla projednána problematika práce jednotlivých pracovních skupin, kdy zejména při jednání o činnosti pracovní skupiny pro pomůcky pro rozhodčí bylo konstatováno, že trička pro rozhodčí byla vyrobena tak, aby mohla být předávána rozhodčím pří získání kvalifikace nebo při jejich znovu jmenování. Byly také upřesněny podmínky pro využívání výměnného programu rozhodčích v sezóně 2008. V další části byla projednána nominace rozhodčích na významné závody uvedené v CTL.

K bodu 12:

Tato část jednání byla věnována dalším organizačním otázkám sezóny 2008.

Zapsal V. Šindýlek

Přílohy ke stažení

  vlasim_2008_program.doc (76K)

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Konané dne 14. 3. 2008 ve Vlašimi

Školení HZS - dne 12. a 13. 4. 2008 bude organizováno v Lodních sportech Brno.

Všem členům Hladinové záchranné služby Českého svazu jachtingu!

Závody studentských týmů

Informace předsedy HZS, Miloše Lázničky

Zobrazit všechny články


nahoru