Zpráva z ME Laser Radiál

Dana Dvořáková | 15.06.2010

Závod se jel v Estonském Tallinnu a jak se dalo předpokládat, tak vládlo velmi chladné počasí. Zejména jedenáctistupňová voda byla skutečně nepříjemná a každý, kdo se nevybavil na tyto podmínky, tak měl velké potíže udržet tělo v optimální teplotě

Vítr, jak už to tak chodí byl vynikající před i bezprostředně po závodě, ale v průběhu závodu byl poněkud nevyzpytatelný, když vál převážně ze severovýchodu až východu, tedy přímo ze břehu.

Přeskakující vítr v rozjížďkách značně míchal pořadím a tak byla po celou dobu závodu první dvacítka závodnic bodově velmi vyrovnaná a průběžné pořadí se zde velmi rychle měnilo den ode dne. Vyjímku tvořila snad pouze Tina Mihelič z Chorvatska, která jezdila opravdu skvěle a nedopouštěla se žádných chyb a s přehledem celkově zvítězila.

Veronika vstoupila do závodu poměrně opatrně, ale záhy si na podmínky přivykla a v průběhu závodu postupně stoupala vzhůru. Výsledky spolupráce se sparing partnerkou Evi Van Acker (BEL) se projevovaly zejména na zaďácích, kde často získávala mnoho velmi cenných míst a dokázala se „protáhnout“ ze středu pole až mezi ty nejlepší. Před posledním dnem Veronika již figurovala na 7. místě a s plánovanými 3 rozjížďkami se mohlo ještě mnoho přihodit – posun o kus dopředu ale i značný propad vzad. Také to nezačalo úplně nejlépe, když hned v první rozjížďce nafasovala hned po startu penaltu a ztrátu se ji již nepodařilo dohnat a začala tak 29. místem. S vědomím, že již nesmí udělat žádnou další chybu tak nastupovala do posledních dvou rozhodujících rozjížděk. V té další již nezaváhala a dojela si pro výbornou sedmičku. V poslední rozjížďce pak měla opět trochu smůly a byla předjeta pravým křídlem, které přijelo na neočekávané dvacetistupňové změně. Na zaďák se opět probojovala do první desítky, ale bohužel byla na vnější straně u závětrné značky a musela tak pustit před sebe celou skupinu lodí. V cíli z toho tedy bylo až 18.místo. Nicméně s podobným osudem v této rozjížďce se potýkaly i další závodnice, takže v konečném účtování z toho bylo výborné 7. místo.

Asi jsme všichni doufali, že by to mohlo dopadnout i lépe, ale z mého pohledu jsem s jízdou Veroniky na ME spokojený a i vzhledem k povětrnostním podmínkám považuji 7.místo za skvělé potvrzení její velmi vysoké výkonnosti v této sezóně. Myslím si, že český jachtink ještě nikdy neměl žádného reprezentanta, který by pravidelně vozil takto vynikající výsledky v olympijské třídě. Jen pro dokreslení současné vyrovnanosti závodního pole v Laseru Radiál uvádím, že úřadující mistryně světa Sari Multala skončila na 12. místě a vítězka loňského ME Railey Paige dokonce až na 16.

Závodů se také zúčastnila juniorka Markéta Audyová. V kvalifikaci se jí nepodařilo dostat do zlaté skupiny a tak bojovalo o celkové místo ve stříbrné skupině a dojela si pro slušné 48.místo z 88. V kategorii do 20 let se umístila na 17.místě ze 40.

Podrobnější zprávy z jednotlivých dnů najdete:

http://www.sailfaster.cz/ nebo

http://www.veronikafenclova.cz/

oficiální web (výsledky, foto, video)

http://www.laser2010tallinn.eu/web/

Jakub Kozelský

14.6.2010

Starší články z kategorie Závody

Závod Pohár Radegastu, CTL 102409, 19.-20.6.2010

CTL 101506 - Stříbrná plachetnice - 3. 7. 2010 - ZÁVOD ZRUŠEN BEZ NÁHRADY

Z technických důvodů Tovačov oznámil, že se závody CTL 102202 nekonají , ovšem na Mlýnech se závo...

Zprávu ze závodu od Dana Bíny naleznete v příloze

FSTeam těžil především z výborně připravené lodě, dobrého trimu a excelentního výkonu kormidelník...

Zobrazit všechny články


nahoru