Zpráva z ME Optimist 2014

Dana Dvořáková | 27.07.2014

V irském Dún Loaghaire se konalo ME ve třídě Optimist. Českou republiku reprezentovalo 6 závodníků – Lucie Keblová, Zosia Burska, Kateřina Švíková, Anna Teubnerová, Tomáš Doležal a Michal Koštýř

Závodníci s trenérem odletěli 7.7. do Dublinu, aby mohli absolvovat krátký trénink na místě, především kvůli seznámení s místními podmínkami. Bohužel během tréninku vál slabší až střední vítr do 16 kn. První den jsme trénink prodloužili, další dny jsme tréninky zkracovali a jeden den byl volný. Poslední trénink jsme absolvovali s polským týmem, se kterým jsme během regaty sdíleli člun.

Počasí v prvním závodním dni nebylo pro naše barvy moc přívětivé, jelikož foukalo v nárazech až 28kn a vlny dosahovaly třičtvrtě metru. Takové podmínky většina našich závodníků letos, anebo vůbec nezažila, takže podle toho vypadaly i výsledky. Světlou výjimkou byl Tomáš při startech, které se mu dařily a především Lucka, která zvládala jak loď, tak i přehled na vodě a dojela pro krásnou „4“ v první rozjížďce! Ve druhé jela také velmi dobře, ale protest po startu a ještě kolize s bójkou, tedy celkem 3 trestné otáčky, byly ve vyrovnaném poli a silném větru velkou ztrátou.

Další dva dny byl vítr o něco slabší, ale stále s nárazy až 24kn. Naši závodníci se jen pomalu „oklepávali“ z prvního dne, ale již bylo vidět zlepšení na startech a několik dojezdů na jedničku kolem 10. -15. místa. Bohužel horší technika na vlnách na bočáky a zaďáky nedovolila udržet se na těchto pěkných pozicích do cíle. Akorát Lucka předváděla pěkné výsledky kolem 15. místa a díky tomu byla po dvou dnech v TOP 20. Bohužel v poslední kvalifikační rozjížďce pokazila stoupačku do cíle ve slábnoucím větru a silném protiproudu a posunula se v celkovém pořadí na 28. místo, ale i tak v pohodě, bohužel jako jediná z výpravy, postoupila do zlaté skupiny. Kluků bylo 153, tedy 3 skupiny po 51 a holek 101, tedy 51 a 50 ve dvou skupinách. IODA zkouší novinky a tak po 6 kvalifikačních rozjížďkách byli závodníci rozděleni do zlaté, stříbrné a u kluků i do bronzové skupiny.

Další změnou, se kterou IODA přišla, bylo snížení počtu rozjížděk na maximálně 10, tedy poslední tři dny byly v plánu 2+1+1. Vítr by byl, ale bohužel s ním i mlha, která umožnila odjet pouze tři rozjížďky ve zlatých skupinách a dvě v ostatních.

Lucka nezačala první finálovou jízdu dobře, když se pohybovala kolem 35 místa, ale díky poslední výborné stoupačce dojela na pěkné 16. pozici. To ji povzbudilo a druhou „finálovku“ se dostala mezi první tři lodě těsně před návětrnou bójkou, bohužel ji v tu chvíli opustila ráčna a Lucka vzdala. Škoda, protože rozjížďka byla kvůli mlze zkrácena v bráně a tudíž Lucka mohla mít výborný dojezd. Takto bylo jasné, že se jí započítá do výsledku nepovedená 40 z kvalifikace. Celkově 32. místo je pěkné, ale Lucka měla v tomto závodě na TOP 20.

Ostatní naši měli především respekt z pro ně nezvyklých podmínek i ze soupeřů. Všichni si zaslouží pochvalu za bojovnost v těchto tvrdých podmínkách. Poslední dny již byl vítr střední, ale mlha, kdy nebylo vidět ani na další značku dráhy a velké vlny, na které nejsou naši závodníci zvyklí, jim také nesvědčily.

Mistrovství se zúčastnilo celkem 254 závodníků ze 44 zemí všech světadílů. Záznamy Trac Trac a výsledky na:

http://oppieuros2014.com/

Antonín Mrzílek-trenér SPS ČSJ

Starší články z kategorie Závody

V termínu 09.08.2014 - 10.08.2014 se uskuteční závod Jubilejní Match Race na jezeře v Poděbradech...

Veronika Živná (15) z YC PanCzech mezinárodní mistryní Německa v juniorské lodní třídě O´pen BIC...

29. - 31. 8. 2014, Lipno - Hrdoňov CTL 141337

Asociace lodní tříd RS nabízí zapůjčení plachetnic třídy RS Feva na letním soustředění a následné...

Český TŘI SESTRY SAILING TEAM na jachtě THREE SISTERS se v prvním červencovém víkendu ve španělsk...

Zobrazit všechny články


nahoru