Zpráva z Mistrovství Evropy Tornád

Dana Dvořáková | 14.06.2019

Závodu mistrovství Evropy na katamaránu Tornádo se ve dnech 5. - 9. 6. 2019 zúčastnilo 24 posádek z devíti zemí - (AUS, AUT, CZE, FRA, GBR, GER, GRE, ITA, SUI). Jezdilo se na Jadranu v italském Rimini. Zázemí poskytl a o skvělou organizaci šampionátu se postaral klub CN Rimini. Tato lokalita slibovala teplé počasí a termický vítr.


Z českých jachtařů se na start postavily posádky z YC Kovářov a ALT Tornado ve složení, CZE 24 – František Němec/ Josef Kὄlbl, CZE 62 – Miroslav Falta/Jiří Pavliš, CZE 72 - Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová. Ve čtyřech závodních dnech bylo odjeto celkem 6 z 8 naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem. Jak to probíhalo a nakonec dopadlo?

 

 

 

 

Zde je komentář Z. Pavliše: po celodenním měření, vážení a úpravách na lodích se vyjelo na praktickou rozjížďku. Nám se podařil start a systémem start/cíl jsme tuto rozjížďku vyhráli. Pořadatel v sílícím větru postavil ještě jednu trať. V té se více dařilo další naší posádce Falta/Pavliš, kteří si dojeli pro 4. místo. Bylo zřejmé, že lokalita našim vyhovuje, a že se máme na co těšit.

 

 

 

 

 

První závodní den byly naplánovány dvě rozjížďky. V první jízdě se nám vydařil start a bóji točili jako druzí. V zesilujícím větru jsme pozici udrželi až do cíle a připsali si výborný vstup do závodu. Ve druhé jízdě se už tolik nedařilo. Po špatném startu a špatné volbě strany jsme točili bóji ve druhé desítce. Lépe na tom byli kolegové z CZE 62. Ti se však dostali do kolize s bójkou a museli točit trestnou otáčku. My jsme postupně smazávali ztrátu a využívali dobré rychlosti lodě na zadobočním kurzu s genakrem. Postupně jsme se propracovali do první desítky na konečné sedmé místo. Po prvním dnu jsme byli celkově pátí a v kategorii mix druzí za výborně jedoucími Italy.

 

 

 

Druhý závodní den přišel silnější vítr a nepříjemné vlny. Starty nám vycházely, volba strany také, jen bychom potřebovali v silnějším větru nějaké kilo navíc pro účinnější vyvažování. V první jízdě jsme zajeli pěkné páté místo. Podmínky byly náročnější a museli jsme loď přestavět. Do druhé jízdy jsme vstoupili zdařile a ve větru 21 uzlů drželi pro nás dobré sedmé místo. Bohužel ve druhém kole nám po seskoku z vlny nevydržela plachta a v celé délce se roztrhla. Museli jsme na břeh. Stejný osud potkal i další naší loď CZE 62, ti naopak utrhli kosatku. Podmínky si naopak užívali kluci z CZE 24 a svojí jízdou atakovali první desítku. Problémy v náročných podmínkách měly i jiné lodě, dobře jedoucí Italové poškodili patu stěžně a propadli se za nás. Po druhém dni jsme drželi druhé místo v mixu a celkově jsme byli osmí. Horší ale bylo, co bude s námi dál, měli jsme s sebou jen hodně starou plachtu a nevěděli, zda projde náročným měřením a zda to na ní vůbec pojede.

 

 

 

Třetí den jsme naštěstí měřením prošli a k našemu překvapení a i k překvapení našich soupeřů plachta jela ve slabším větru dobře. Po zdařilém startu a dobré volbě strany jsme točili bójku jako první. Prvenství jsme drželi až do samotného závěru rozjížďky, kde nás v cíli vyšachovala a o délku lodě předjela neporazitelná řecká dvojice. Skvělé druhé místo bylo příslibem pro další vývoj závodu. V další větrnější rozjížďce toho dne jsme jeli na své možnosti dobře a brali jsme šesté místo. Po třetím dnu a škrtání nejhoršího výsledku jsme se vyhoupli na celkové čtvrté místo a dostali se do vedení v kategorii mix. Naši kolegové  měli ale smůlu. Francouzská loď nezvládla manévr při vyhýbání se lod  CZE 62 a narazila do ní. Došlo k poškození obou lodí. Francouzi museli odstoupit, naši pokračovali, ale byli limitováni. Hůře skončili naši z CZE 24, když přetrhli plachtu na stejném místě jako my a museli na břeh.

 

 

 

 

 

Poslední závodní den se čekalo dlouho na vítr. Byla odstartována jízda ve slabém větru. Po prvním kole jsme drželi sedmou pozici, potvrzující naše dosavadní umístění. Vítr ale nevydržel, rozjížďka byla zastavena a závod byl ukončen. Pro nás to znamenalo zisk našeho prvního titulu „Šampiónů Evropy v mixu“ a vyrovnání nejlepšího českého umístění v celkovém pořadí. Byl to vydařený závod.

 

 

 

 

Výsledky Mistrovství Evropy ve třídě Tornado:

 

Pořadí OPEN: (24 lodí)          1. místo  - GRE   7    Iordanis Paschalidis/Stefanos Pappas ………….          6b.

                                               2. místo  - SUI 225    Marcel Steiner/Jōrg Steiner ……………….. …….        13b.

                                               3. místo  - GRE 11    Nikolas Mavros/Periclis Aidinidis.…………………        15b.

                                                 ….

                                               4. místo – CZE 72     Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová ………..…….         22b.

                                             13. místo – CZE 62     Miroslav Falta/Jiří Pavliš                 ………..…….         59b.

                                             18. místo – CZE 24     František Němec/Josef Kὄlbl            ………..…….       83b.

 

Pořadí MIX: (6 lodí)                1. místo  - CZE 62    Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová  …………….           22b.

                                               2. místo – GER 11    Jϋrgen Jentsch/Sarah Jentschv     ………..…….          33b.

                                               3. místo  -  ITA  46    Mirco Mazzini/Ludovica Gabellini   ………..…….          42b.

                                               

 

 

 

 

 

 

Zapsal: Zdeněk Pavliš – ALT Tornádo

 

https://www.cnrimini.com/wp-content/uploads/2019/02/RISULTATI-4°-GIORNATA-Copia.pdf

 

 

 

 

 

 

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 6.–9. června se konalo na rakouském jezeře Woerthersee ve Veldenu mezinárodní mistrov...

Michael Maier přidal k šesti titulům na mistrovství světa veteránů letos stříbro a zároveň zís...

V příloze najdete zprávu TŘI SESTRY SAILING TEAMU z úspěšného mistrovství světa ORC a zároveň ...

Viktor Sadílek v týmu lodi Mariette of 1915 skončil ve třídě cruising na druhém místě.

Čeští závodníci třídy Bic Techno 293 se zúčastnili ve dnech 8.–9. 6. závodu ze seriálu Supercu...

Zobrazit všechny články


nahoru