Zpráva z MS Laser 4,7

Dana Dvořáková | 26.08.2015

Ve dnech 7. - 14. srpna se v holandském Medembliku uskutečnilo MS Laser 4,7, na kterém nás reprezentovali členové SCM laser týmu: Benjamin Přikryl, Radek Sopoušek, Jan Ptáčník, Johana Rozlivková a Bára Košťálová

Samotnému závodu předcházelo 5ti denní soustředění týmu, aby se všichni co nejlépe seznámili s místními podmínkami. Jak už v této lokalitě bývá zvykem, bylo počasí provázeno mnoha změnami, vál vítr všech směrů o síle 4,5-8,5 m/s, doprovázený vlnami od 0,5 do 1,2 m výšky.

Regaty se zúčastnilo 257 chlapců (4 skupiny) a 127 dívek (2 skupiny) ze 34 zemí. Závod probíhal na dvou od sebe značně vzdálených okruzích. Regata byla vypsána na 12 rozjížděk (3 dny kvalifikace a 3 dny finále), kterých se nakonec odjelo 11. Úvod závodu naznačoval, že by se Ben a Radek mohli probojovat v silné konkurenci do stříbrné skupiny a bylo to velmi nadějné, u Radka ještě před posledním kvalifikačním dnem. Bohužel se nám závěr této části závodu nepovedl podle našich představ a oba se zařadili do skupiny bronzové. U Honzy Ptáčníka bylo od začátku zřejmé, že jeho letošní tréninkový výpadek (vleklé zdrav.potíže) mu nedovolí se zařadit výše, a skončil v poslední, tedy 4. skupině. Obě naše dívky uzavřeli tuto část závodu ve stříbrné skupině. Do finálových dnů jsme šli s odhodláním posunout se výše ve skupinách. To se nám však nepodařilo a jediná Johana zvládla skvěle tuto část závodu, zajela v rozjížďkách velmi hodnotné výsledky a posunula se o 20 míst dopředu.

Umístění našich celkově:

Radek Sopoušek 188/z 257 lodí

Benjamin Přikryl 191/z 257

Jan Ptáčník 244/z 257 lodí

Johana Rozlivková 104/ze 127 lodí

Bára Košťálová 127/ze 127 lodí

Zhodnocení výkonů našich v této regatě není snadné, nicméně mohu říci, že byť nám průběh závodu postupně naznačoval, kam se momentálně řadíme, tak bylo přesto mnoho dobrých a cenných okamžiků a situací v jednotlivých rozjížďkách, které jasně ukázaly výkonnostní posun jednotlivců i týmu. Jednalo se o závod největšího významu letošní sezóny celé skupiny, a byť nám chybělo hlavně v úvodní části trochu toho sportovního štěstí, tak výkony nebyly špatné, neboť šlo o vůbec první zkušenost všech členů týmu na MS v této LT. Víme, na co je třeba se zaměřit, co je nutné zlepšit. Je třeba podpořit tým, aby mohl absolvovat více zahraničních regat s evropskou konkurencí, protože evropané jednoznačně této kategorii dominují.

Všem členům, kteří se závodu zúčastnili děkuji za skvělý přístup k tréninku a závodu. Poděkování patří i rodičům, kteří zajistili servis na břehu a veliký dík za spolupráci Petru Přikrylovi, který zajišťoval podporu na vodě druhým člunem.

Michal Smolař

trenér SCM Laser

Starší články z kategorie Závody

Grand Prix lodní třídy Melges 24 se stala kořistí nejsehranější české posádky na startu pod takto...

15. 8. - 22. 8. 2015, Rio de Janeiro

26. - 28. 9. 2015, Yacht Club Nechranice, Vikletice, Česká republika CTL 151626

Na rakouském jezeře Wolfgangsee se jel závod série Laser Grand Prix. Český jachting zde zaznamena...

28. - 30. 8. 2015, místo konání Černá v Pošumaví, YC Jestřábí

Zobrazit všechny články


nahoru